milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Rabarberpaj med mandelmassa och kardemumma

Publicerad 2016-05-20 19:26:10 i Allmänt, paj,

Smaklökarnas revolution

Ibland inser jag att det som jag tar för självklart inte alls är självklart för andra människor. Det gäller även bakverk. I min världsbild har alla smakat på smulpaj, kladdkaka och kanelbullar. Trots att jag vet att det finns miljontals människor som aldrig hört talats, än mindre smakat, dessa bakverk. Ändå vägrar min hjärna att inse detta faktum.

Jag tycker det är väldigt synd. Mest om dem såklart, som går miste om alltihopa. Så inser jag hur bra det är att jag bor i Sverige. Annars hade ju sannolikheten att jag ätit dessa godingar varit mycket mindre. Det finns såklart många fler anledningar till varför det är bra att bo i Sverige.  Detta var bara en av dem.


När jag var liten var smulpaj alltid något jag inte gillade. För mycket bär och för lite smulor. Dessutom serverade vi nästan alltid vaniljsås till istället för glass. Rabarberpajen var allra värst. Som tur är har mina smaklökar gjort en helomvändning. De har...växt upp kan man säga. Numera älskar jag smulpaj. Med vaniljsås.

När rabarbersäsongen börjar bli det alltid minst en rababerpaj. För att det är ett måste på våren. Man kan inte ha rabarber i trädgården utan att baka rababerpaj. Det är saker som hör till våren. Denna gången blev det en himmelskt god rababerpaj med smaka av mandelmassa och kardemumma. Servera den med vaniljsås. Inte direkt äckligt, om ni fattar vad jag menar;)

Rabarberpaj med mandelmassa och kardemumma

Fyllning
750 g rababer
2,5 dl socker
2 msk potatismjöl

Pajdeg
150 g smör
100 g mandelmassa
5 msk socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk kardemummakärnor
1 knivsudd salt

Fyllning:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala rabarbern och skär den i 1 cm stora bitar. Lägg i en pajform. Blanda potatismjöl och socker och strö detta över rabarbern. 

Pajdeg
Skär smöret i bitar. Riv mandelmassan. Mortla kardemummakärnorna. Blanda sedan alla ingredienser i en skål och nyp ihop till en deg. Smula degen över rabarbern. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

-Hedvig

Kommentarer

Postat av: Margaretha Liljequist

Publicerad 2016-05-21 17:21:15

Tack för receptet. Lite annorlunda!

Postat av: dich vu tham tu hcm

Publicerad 2016-06-27 23:15:42

This is really interesting, You are a very skilled blogger.

I've joined your rss feed and look forward to seeking
more oof your magnificent post. Also, I've shared your site
in mmy social networks!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela