milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Kardemummapannacotta

Publicerad 2016-05-15 10:05:48 i Allmänt, dessert, tillbehör,

Med tillbehör från trädgårdslandet

Varje år, någon gång i maj, börjar rabarbern växa explosionsartat i trädgårdslandet. Det ovanlig varma majvädret har gjort att rabarbern skjutit upp med rekordfart ut jorden.

Varje gång detta händer tänker jag att jag måste baka något med rabarber. Jag föreställer mig hur jag bakar en smulpaj med ett bubblande lager av rabarber under smultäcket. Eller kokar en vaniljdoftande  rabarberkompott som blir rödrosa i färgen. Sedan krossas mina fantastiskt av den brutala sanningen. Vi har gröna rabarber.

Man kan tycka att det inte är så stor skillnad på rabarber och rabarber men det är det. Det finns rabarber som är röda och rabarber som är gröna. Som namnet antyder så ger röda rabarber en röd nyans till rababersaft och kompott och vice versa. I alla mattidningar används alltid röda rabarber. För vem vill ha en gröngul rabarbersaft när man kan få den rosa genom att använda röd rababer?

Jag har tyvärr inte så mycket andra val annat än att använda mina gröna rababer. När det kokas kompott eller saft händer det att jag fuskar och häller i några droppar röd karamellfärg. Bara för att bli av med den motbjudelsefulla färgen. När jag skulle fota den här kardemummapannacottan med ugnsbakad rababer fanns det dock inget annat att göra än att acceptera färgen. Jag tröstade mig med att färgen inte påverkar smaken, som är det viktigaste. Men tyst inombords viskade en röst att bilderna hade blivit finare med röd rabarber. Jag är benägen att hålla med. Och blir än en gång trött på att vi har gröna rabarber och inte röda.


Kardemummapannacotta med ugnsbakad rabarber

Tips:

Gelsocket multi är en speciell typ av socker som gör att pannancottab stelnar trots att man inte använder gelatin.

Pannacotta
5 dl grädde (500 g)
1 dl gelsocket multi  (90 g)
1 krm nymortlad kardemumma

Ugnsbakad rabarber
3-4 stora stjälkar rabarber.
0,75 dl socker (66 g)
2 tsk vaniljsocker

Pannacotta
Koka upp grädde, kardemumma och socker och låt koka i ca 30 sekunder. Häll upp i 6 portionsglas. Ställ i kylen att stelna i minst 2 timmar men gärna längre.

Ugnsbakad rabarber
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rabarbern i 1,5 cm stora bitar. Lägg på en plåt. Blanda socker och vaniljsocker och strö över detta över rabarbern. Rör runt så att alla sidor av rabarbern täcks med socker. Grädda i ugnen i ca 10 minuter eller tills de blivit genombakade. Låt svalna

Till servering
Lägg lite rabarber på varje pannacotta. Skeda även på lite av lagen som bildats när rabarbern ugnsbakades. Servera direkt.

-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela