milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Jordnötsbräck

Publicerad 2016-05-24 17:31:39 i Allmänt, Godis, tillbehör,

Sol, värme och glass

Om ni inte redan vet det så älskar jag glass. Väldigt mycket. Jag inser att det finns människor som bara äter glass på sommaren. Människor som bara äter glass på sommaren när det är fint väder.  Jag respekterar människor som har denna uppfattning men inser också att jag själv inte skulle kunna platsa i denna kategori. Jag menar, hallå, hur många gånger är det fint väder på sommaren? 

Början av maj var rekordvarm. Sen försvann värmen ett tag för att åter komma tillbaka denna veckan. Trots att jag äter glass året så ökar ändå glasskonsumtionen när det är värme och strålande sol. Det är något med kombinationen av solsken och ryssvärmen som gör att suget efter glass ökar.


Vill man piffa upp sin glass finns det många sätt att göra det på. Vissa sätt är godare än andra. Jordnötsbräck är ett bra exempel på ett synnerligen gott sätt att toppa glassen med. Sältan från jordnötterna är dessutom bra när det är varmt och man svettas ut mycket salter. Att kalla jordnötsbräcket för nyttigt är väl att ta i men visst hjälper det kroppen att fungera vid supervärmen.

När suget efter glass sätter in har man inte tid att vänta 20 minuter för att koka en kolasås. Tur då att man kan göra ett jordnötsbräck på mindre än 10 minuter. 

Som ni hör tycker jag att jordnötsbräck är ett fantastiskt tillbehör till glass. Enkelt att göra, snabbt att göra, gott att göra och nyttigt (tillför iallafall salt till kroppen. Det gills väl som nyttigt)? Så jag tycker att ni ska göra det också. Det vore ju synd att missa det, menar jag.


Jordnötsbräck

Tips:

Förbered allt i förväg. Mät upp jordnötter, ta fram bakredskap etc. Det är viktigt för ett lyckat resultat eftersom sockret ridkerar att brännas under tiden som man mäter upp jordnötter.

Det går snabbt för sockret att gå från gyllenbrunt till bränt. Så håll stenkoll.

1 dl socker
1 dl jordnötter

Gör så här:

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

Smält socker i en stekpanna på hög värme. När det börjar smälta kan du röra om försiktigt. Undvik att skapa stora klumpar i sockret.

När allt socker har smält och blivit gyllenbrunt rör du snabbt ner jordnötterna. Häll ut på ett bakplåtspapper och platta till det lite.

Låt svalna. Hacka sedan jordnötsbräcket i bitar. Servera till glass.

-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela