milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Filmjölksbröd

Publicerad 2016-05-11 19:49:55 i Allmänt, bröd,

När en stor miss sker

Hemma hos mig äts det fil. Det är något jag är uppväxt med. För några år sedan åt hela familjen fil med müsli till frukost. Numera äter vissa familjemedlemmar andra saker, såsom kefir och gröt. Men fortfarande finns det alltid fil i kylskåpet. Alltid.

När hela familjen fortfarande åt fil gick det åt ganska mycket fil. Så runt jul hade det blivit en miss på inköpslistan och kylskåpet var smockat av filpaket. Samtidigt hängde två utav mina kompisar med mig hem. Vi skulle bara äta varsin clementin till mellanmål. Vilket betydde att kylskåpet behövde öppnas. De fick en mindre chock av att se de 12 filpaketen som stod i kylskåpet. Det krävde sin lilla tid att förklara varför det just fanns 12 paket i kylskåpet och inte 2.


Nu har denna miss hänt igen. Visserligen har vi inte 12 paket i kylskåpet denna gången, bara 8. Men det är ändå en ansenlig mängd. Min hjärna började genast gå på högvarv. Vad kunde man göra för roligt utav fil? Det landade ganska snabbt i att det fick bli ett filmjölksbröd. 

Så nu har brödförrådet fyllts på samtidigt som filmjölkslagret har minskat. Bättre kombination blir det inte. Iallafall inte för mig, som numera äter mackor på morgonen. Istället för fil.


Filmjölksbröd

Tips:

Jästiderna är inte jättenoga. En timma mer eller mindre spelar ingen roll när jästiderna är långa.

Ingredienser
6 g jäst
6 dl fil (600 g)
9 dl vetemjöl special (540 g)
3 dl rågmjöl (180 g)
1-2 dl havregryn (35-70 g)
2 tsk salt (12 g)

Rör ut jästen i filen. Tillsätt övriga ingredienser och rör om till en kletig deg. Låt jäsa över dagen/natten (ca 7-10 h)

Mjöla ett bakbord. Smörj en avlång brödform med smör. Dela degen i två halvor. Av den ena halvan formar en limpa. Lägg den i brödformen. Pensla med vatten och strö över lite havregryn på toppen. Låt jäsa i 1-2 h.

Av den andra halvan formar du 12 frallor. Fyll en skål med vatten och en skål med havregryn. Doppa frallan, först i vattnet och sedan i havregryn. Lägg dem på en plåt. Låt jäsa i 1-2 h alternativt låt de jäsa tills de har fördubblats i storlek.

Limpa:
Värm ugnen till 200 grader. Grädda limpan mitt i ugnen i ca 50 minuter. Ta ut ur formen och låt svalna på galler.

Frallor:
Värm ugnen till 250 grader. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna på galler.

-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela