milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Farmors kladdkaka

Publicerad 2016-05-08 08:32:41 i Allmänt, kladdkaka,

Ett välanvänd favoritrecept

Mitt favoritrecept i hela världen är "Farmors kladdkaka". Receptet kommer från min mammas farmor. Vi kan väl säga att det bakats oändligt många gånger i detta hus. Vilket inte är så konstigt.

Min familj älskar verkligen kladdkaka. Vilket är ganska logiskt, då kladdkaka är gott. Genom åren har vi prövat flertalet recept på kladdkaka. Där ägg och socket ska vispas. Med bakpulver. Eller med mörk choklad. Men vi kommer alltid tillbaka till "Farmors kladdkaka".


Den är så perfekt i all sin enkelhet. Det är inget krångel i den här kladdkakan. Proceduren ser ut ungefär så här. Smält smör i en kastrull. Rör ner resten utav ingredienserna. Grädda. Svårare än så är det inte.

Under åren har "Farmors kladdkaka" bakats till skolbazarerer, fester och efterätter. Den har alltid blivit lika uppskattad. Vilket inte är så konstigt egentligen, då kladdkaka är gott. Som den snälla varelse jag är delar jag givetvis med mig utav receptet. Jag kan nästan lova att det kommer bli ett av dina favoritrecept. Håll bara koll på tiden, så att den inte övergräddas.


Farmors kladdkaka

Tips:

I min ugn är 35 minuter perfekt för att få en kladdkaka som är kletig men inte rinnig. Men ugnar kan variera så börja med den lägre tiden och håll stenkoll på slutet.

Skaka på kladdkakan för att se om den är färdig. När kanterna är "fasta" medan den innersta mitten fortfarande är lös är kladdkakan perfekt enligt mig.
Ingredienser
100 g smör
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
2,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 ägg.

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform. Smörj och bröa pappret och kanterna.

Smält smöret i en kastrull. Under tiden blandar du de torra ingredienserna i en annan bunke. Ta av smöret från plattan, rör ner mjölblandningen och rör om till en smulig massa. Tillsätt äggen och rör snabbt ihop till en smet.

Häll smeten i formen. Grädda i ca 25- 35 minuter (se tipsen). Låt svalna och servera med till exempel grädde, tinad mango och hallon.

-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela