milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

#6 hästskor

Publicerad 2016-05-05 07:55:39 i Allmänt, småkakor,

Teorin bakom den U-formade kakan

Det finns många intressanta aspekter med att baka dig igenom sju sorters kakor. En utav dem bästa är att man får testa att baka kakor man annars aldrig skulle komma på tanken att baka. Det är lite fallet med dessa kakor.

Det var väl mest en slump att det blev just dessa kakor. För helt ärligt, namnet hästskor låter inte helt tilltalande. Mina tankar började genast fundera på varför man gav dem namnet hästskor. Jag fattar såklart att det är för att de har formen av en hästsko. Men varför kommer man ens på idén att forma dem till hästskor från första början?


Av alla former du kan välja på, skulle du då välja att göra en u-formad kaka? När det finns så många andra former, t.ex. hjärtan och cirklar, att välja på! Jag gissar att de valde att göra en u-formad kaka för variationens skull. Det finns ca 372 recept i sju sorters kakor (tro mig, jag har räknat dem själv). Drygt 100 (102 för att vara exakt) är recept på småkakor. Det är ganska många småkakor.

Min hypotes är att någon Ulrika eller Ulf under ett kreativt kaos kom på att man kunde göra en kaka som såg ut som ett U. Kanske tyckte denne person att det var för egoistiskt att uppkalla kakorna efter sig själv. Så det fick bli hästskor. Det är iallafall min teori. Den är inte baserad på fakta. Kanske stämmer den iallafall. Troligtvis inte. I vilket fall som helst så smakar kakorna underbart gott, trots det speciella namnet.Hästskor 25 st

Så här gjorde jag

Orkar knappt skriva att jag halverade receptet. Det är nödvändigt när recepten ger mer än 30 kakor.

Dubblade mängden kardemumma, för det kan man aldrig få för mycket av.

Min deg var så smulig att jag tillsatte lite smör fär att få den att gå ihop mer. Tips alltså, ifall du råkar ut för samma sak.

Ingredienser
2,5 dl vetemjöl (150 g)
1 dl strösocker (90 g)
0,5 tsk mortlade kardemummakärnor
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
100 g smör
1,5 msk ljus sirap

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret, skuret i bitar. Nyp ihop allt till smulor. Tillsätt sirapen och arbeta ihop till en deg. 

Rulla ut degen till smala längder. Skär bitar, 7-8 cm långa. Böj dem så att de ser ut som hästskor. Gör dem lite bredare än vad du har tänkt, i ugnen flyter hästskon ihop annars. 

Tryck till kakorna med hjälp av en gaffel. Grädda i ca 7 min i mitten av ugnen. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt dem svalna på pappret. 

-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela