milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Jordnötsbräck

Publicerad 2016-05-24 17:31:39 i Allmänt, Godis, tillbehör,

Sol, värme och glass

Om ni inte redan vet det så älskar jag glass. Väldigt mycket. Jag inser att det finns människor som bara äter glass på sommaren. Människor som bara äter glass på sommaren när det är fint väder.  Jag respekterar människor som har denna uppfattning men inser också att jag själv inte skulle kunna platsa i denna kategori. Jag menar, hallå, hur många gånger är det fint väder på sommaren? 

Början av maj var rekordvarm. Sen försvann värmen ett tag för att åter komma tillbaka denna veckan. Trots att jag äter glass året så ökar ändå glasskonsumtionen när det är värme och strålande sol. Det är något med kombinationen av solsken och ryssvärmen som gör att suget efter glass ökar.


Vill man piffa upp sin glass finns det många sätt att göra det på. Vissa sätt är godare än andra. Jordnötsbräck är ett bra exempel på ett synnerligen gott sätt att toppa glassen med. Sältan från jordnötterna är dessutom bra när det är varmt och man svettas ut mycket salter. Att kalla jordnötsbräcket för nyttigt är väl att ta i men visst hjälper det kroppen att fungera vid supervärmen.

När suget efter glass sätter in har man inte tid att vänta 20 minuter för att koka en kolasås. Tur då att man kan göra ett jordnötsbräck på mindre än 10 minuter. 

Som ni hör tycker jag att jordnötsbräck är ett fantastiskt tillbehör till glass. Enkelt att göra, snabbt att göra, gott att göra och nyttigt (tillför iallafall salt till kroppen. Det gills väl som nyttigt)? Så jag tycker att ni ska göra det också. Det vore ju synd att missa det, menar jag.


Jordnötsbräck

Tips:

Förbered allt i förväg. Mät upp jordnötter, ta fram bakredskap etc. Det är viktigt för ett lyckat resultat eftersom sockret ridkerar att brännas under tiden som man mäter upp jordnötter.

Det går snabbt för sockret att gå från gyllenbrunt till bränt. Så håll stenkoll.

1 dl socker
1 dl jordnötter

Gör så här:

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

Smält socker i en stekpanna på hög värme. När det börjar smälta kan du röra om försiktigt. Undvik att skapa stora klumpar i sockret.

När allt socker har smält och blivit gyllenbrunt rör du snabbt ner jordnötterna. Häll ut på ett bakplåtspapper och platta till det lite.

Låt svalna. Hacka sedan jordnötsbräcket i bitar. Servera till glass.

-Hedvig

Rabarberpaj med mandelmassa och kardemumma

Publicerad 2016-05-20 19:26:10 i Allmänt, paj,

Smaklökarnas revolution

Ibland inser jag att det som jag tar för självklart inte alls är självklart för andra människor. Det gäller även bakverk. I min världsbild har alla smakat på smulpaj, kladdkaka och kanelbullar. Trots att jag vet att det finns miljontals människor som aldrig hört talats, än mindre smakat, dessa bakverk. Ändå vägrar min hjärna att inse detta faktum.

Jag tycker det är väldigt synd. Mest om dem såklart, som går miste om alltihopa. Så inser jag hur bra det är att jag bor i Sverige. Annars hade ju sannolikheten att jag ätit dessa godingar varit mycket mindre. Det finns såklart många fler anledningar till varför det är bra att bo i Sverige.  Detta var bara en av dem.


När jag var liten var smulpaj alltid något jag inte gillade. För mycket bär och för lite smulor. Dessutom serverade vi nästan alltid vaniljsås till istället för glass. Rabarberpajen var allra värst. Som tur är har mina smaklökar gjort en helomvändning. De har...växt upp kan man säga. Numera älskar jag smulpaj. Med vaniljsås.

När rabarbersäsongen börjar bli det alltid minst en rababerpaj. För att det är ett måste på våren. Man kan inte ha rabarber i trädgården utan att baka rababerpaj. Det är saker som hör till våren. Denna gången blev det en himmelskt god rababerpaj med smaka av mandelmassa och kardemumma. Servera den med vaniljsås. Inte direkt äckligt, om ni fattar vad jag menar;)

Rabarberpaj med mandelmassa och kardemumma

Fyllning
750 g rababer
2,5 dl socker
2 msk potatismjöl

Pajdeg
150 g smör
100 g mandelmassa
5 msk socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk kardemummakärnor
1 knivsudd salt

Fyllning:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala rabarbern och skär den i 1 cm stora bitar. Lägg i en pajform. Blanda potatismjöl och socker och strö detta över rabarbern. 

Pajdeg
Skär smöret i bitar. Riv mandelmassan. Mortla kardemummakärnorna. Blanda sedan alla ingredienser i en skål och nyp ihop till en deg. Smula degen över rabarbern. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

-Hedvig

Kardemummapannacotta

Publicerad 2016-05-15 10:05:48 i Allmänt, dessert, tillbehör,

Med tillbehör från trädgårdslandet

Varje år, någon gång i maj, börjar rabarbern växa explosionsartat i trädgårdslandet. Det ovanlig varma majvädret har gjort att rabarbern skjutit upp med rekordfart ut jorden.

Varje gång detta händer tänker jag att jag måste baka något med rabarber. Jag föreställer mig hur jag bakar en smulpaj med ett bubblande lager av rabarber under smultäcket. Eller kokar en vaniljdoftande  rabarberkompott som blir rödrosa i färgen. Sedan krossas mina fantastiskt av den brutala sanningen. Vi har gröna rabarber.

Man kan tycka att det inte är så stor skillnad på rabarber och rabarber men det är det. Det finns rabarber som är röda och rabarber som är gröna. Som namnet antyder så ger röda rabarber en röd nyans till rababersaft och kompott och vice versa. I alla mattidningar används alltid röda rabarber. För vem vill ha en gröngul rabarbersaft när man kan få den rosa genom att använda röd rababer?

Jag har tyvärr inte så mycket andra val annat än att använda mina gröna rababer. När det kokas kompott eller saft händer det att jag fuskar och häller i några droppar röd karamellfärg. Bara för att bli av med den motbjudelsefulla färgen. När jag skulle fota den här kardemummapannacottan med ugnsbakad rababer fanns det dock inget annat att göra än att acceptera färgen. Jag tröstade mig med att färgen inte påverkar smaken, som är det viktigaste. Men tyst inombords viskade en röst att bilderna hade blivit finare med röd rabarber. Jag är benägen att hålla med. Och blir än en gång trött på att vi har gröna rabarber och inte röda.


Kardemummapannacotta med ugnsbakad rabarber

Tips:

Gelsocket multi är en speciell typ av socker som gör att pannancottab stelnar trots att man inte använder gelatin.

Pannacotta
5 dl grädde (500 g)
1 dl gelsocket multi  (90 g)
1 krm nymortlad kardemumma

Ugnsbakad rabarber
3-4 stora stjälkar rabarber.
0,75 dl socker (66 g)
2 tsk vaniljsocker

Pannacotta
Koka upp grädde, kardemumma och socker och låt koka i ca 30 sekunder. Häll upp i 6 portionsglas. Ställ i kylen att stelna i minst 2 timmar men gärna längre.

Ugnsbakad rabarber
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rabarbern i 1,5 cm stora bitar. Lägg på en plåt. Blanda socker och vaniljsocker och strö över detta över rabarbern. Rör runt så att alla sidor av rabarbern täcks med socker. Grädda i ugnen i ca 10 minuter eller tills de blivit genombakade. Låt svalna

Till servering
Lägg lite rabarber på varje pannacotta. Skeda även på lite av lagen som bildats när rabarbern ugnsbakades. Servera direkt.

-Hedvig

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela