milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Chips på 10 min

Publicerad 2016-03-13 18:42:55 i Allmänt, tillbehör, tips,

Har ni tänkt på potatis? Det låter säkert konstigt att tänka på potatis. Jag har iallafall gjort det. Flera gånger.

Tänk på chips. Riktigt tunna, krispiga, salta chips. En sommardag på stranden, på en fest eller i soffan. Chips.
Tänk nu på kokt potatis. Kanske serverades den med fiskgratäng. Eller så påminns du de överkokta potatisarna från skoltiden. Hur kan det vara samma gröda? Hur är det överhuvudtaget möjligt? För det är väl inte bara jag som föredrar chipsen?


Det är något magiskt när man sammanför potatis+fett. På en sekund går det från att vara basföda till delikatess. Jag pratar inte bara om chips. Pommes frites, hasselbackspotatis och potatismos är andra exempel. Potatisgratäng också. Om man nu gillar det.

Tråkigt nog hade jag fått för mig att det var svårt och krångligt att göra egna chips. Det är det inte. Inte med det här receptet. Glöm fritering och litervis med olja. Ta fram mikron istället. Med hjälp av en mikro fixar du chipsen på mindre än 10 min. Med det här receptet är fredagsmyset räddat!!

Chips på 10 min

Tips:
-Smaksätt precis efter dina preferenser. Några tips är grillkrydda och örtsalt. Skippa saltet när du använder grillkrydda eftersom det till största del består av salt.

Ingredienser:
2 potatisar 
Rapsolja
Salt
Ev. Kryddor

Gör så här:
Skala potatisarna. Med hjälp av en osthyvel eller mandolin skivar du tunna skivor av potatisen. Lägg potatisskivorna mellan två hushållspapper och låt dem suga upp fukt från potatisskivorna. 

Lägg ett bakplåtspapper på en tallrik. Pensla ca. 1 tsk olja på pappret. Lägg ut potatisskivorna på pappret men var noga med att de inte överlappar varandra. Pensla lite olja ovanpå skivorna. Strö över salt och ev. kryddor. Mikra på högsta effekt i 5-9 min. Håll stenkoll den sista minuten så de inte blir övergräddade. Annars blir dem såhär:

-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela