milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Björnbärsgaletter i portionsform

Publicerad 2016-03-17 07:08:00 i Allmänt, dessert, paj,

När jag hör ordet galette tänker jag på pannkakor. Franska pannkakor gjorda på bovetemjöl och fyllda med skinka, ost och ägg. Har ni inte smakat denna franska specialitet är det inget att sörja. Det var en maträtt som ingen i familjen uppskattade.
 
Dessa galetter är inte ens i närheten av de franska pannkakor vi åt till middag en dag för längesedan. För det första är det inte pannkakor vi pratar om. Istället har vi en neutral pajdeg. Ostfyllningen är utbytt mot en mandelkräm med kardemummasmak och en björnbärsfyllning.


Det fina med galetter är att de är så härligt rustika. Det finns inga krav på perfekt, jämna kanter. Istället viker man upp kanterna mot mitten, kanten blir lite ojämn och det är precis så det ska vara!! Det är den prestigelösa tanken bakom galetten.
 
Till skillnad från de franska pannkakorna var de här galetternas mycket uppskattade. Det kan man ju förstå. Vem gillar inte ett frasig pajskal? Eller en krämig fyllning med smak av bjönbär? Lägg därtill att vi bredde på en kräm på mandelmassa och kardemumma. Det kan ju inte bli annat än underbart!!
 
P.S Om du inte redan följer mig på instagram så gör det!! @milkandacookie heter jag där.


Björnbärsgaletter 6 st
 
Tips:
 
-Rör ihop pajdegen snabbt. Annars blir inte pajen lika frasig.
 
-Vill du ha mer kardemummasmak? Blanda strösocker med malen kardemumma och strö över galetten innan den går in i ugnen. Glömde testa detta på mina galetter men är övertygad om att det blir otroligt gott.
 
Ingredienser:
Pajdeg:
3,25 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 nypa salt
100 g smör
0,5-0,75 kallt vatten 
 
Mandelkräm:
60 g mandelmassa
60 g smör, rumsvarmt
1 krm kardemummakärnor
 
Björnbärsfyllning:
300 g frysta björnbär
2 msk florsocker
2 msk potatismjöl
 
Till utbakning:
1 ägg
1 msk mjölk
Lite strösocker
 
Gör så här:
Pajdeg:
Blanda mjöl, socker och slag i en bunke. Skär smöret i bitar och och nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt vattnet och blanda tills degen precis går ihop. Slå in i plastfolie och lägg i kylen i minst två timmar.
 
Mandelkräm:
Riv mandelmassan. Mortla kardemumman. Vispa ihop alla ingredienser till en smet.
 
Björnbärsfyllning:
Blanda ihop alla ingredienser.
 
Utbakning:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i 6 delar (ca 50 g/st). Mjöla ett bakbord och kavla ut varje del till en cirkel, 2-3 mm tjock. Bre ut mandelkrämen men lämna en kant på 1,5 cm. Lägg björnbär ovanpå mandelkrämen. Vik upp kantenerna mot mitten och tryck till lite så att galetten håller ihop. Upprepa proceduren med varje minigalette. Vispa upp ägg och mjölk. Pensla på galetternas kanter. Strö över lite strösocker över pajerna. Grädda i ca 25 min. Servera ljumna med en kula vaniljglass.

-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela