milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Mjölkfri kladdkaka

Publicerad 2016-06-04 10:36:28 i Allmänt,

Att frångå sina principer

När jag bakar använder jag alltid smör. Helt enkelt för att jag tycker att det blir godast med smör. Det betyder dock inte att jag aldrig använder margarin. 

Det händer lite då och då att jag bakar till skolan utav olika anledningar. Kanske behövs det fikabröd till skolans bazaar. Då brukar jag alltid erbjuda mig att baka allergivänligt. För att det behövs. Det finns alltid någon som är allergisk mot antingen mjölk, ägg eller gluten. Och de allra flesta brukar tycka att det är lite knepigt att baka utan mjölk, ägg eller gluten.


När det kommer till att baka mjölkfritt är det väldigt enkelt. Byt ut den vanliga mjölken mot havremjölk/sojamjölk. Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin. Baka som vanligt.  Det är inte svårare än så när det kommer tilla tr baka mjölkfritt. Samma sak gäller ifall man ska baka laktosfritt. Byt ut smör mot laktosfritt smör. Byt ut mjöken mot laktosfri mjölk. Ägg och gluten kan vara lite krångligare. Men å andra sidan finns det många kakor som är naturligt glutenfria eller äggfria. Till exempel kolakakor.

Det är här mitt vanliga recept på kladdkaka. Fast i en mjölkfri variant. Dessutom är den lite mindre än vanligt. Även fast jag brukar baka med smör så gäller det att kunna frångå sina principer. Så att det finns något för alla.  


Mjölkfri kladdkaka

Tips:
Dubbla satsen och häll smeten i en springform med en diameter på 24 cm. Grädda i samma ugnstemperatur men i 30-35 min istället.

50 g mjölkfritt margarin
1 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, 16 cm i diameter. Smält smöret. Rör ner övriga ingredienser.
Häll smeten i formen. Grädda i ca 15-20 minuter. Låt svalna.


-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela