milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Salted butter break ups

Publicerad 2016-06-16 23:02:48 i Allmänt,

Vi har en pärm hemma.  Eller, egentligen har vi två. De är fyllda med recept som vi har samlat på oss under många år. Det är en receptskatt där man alltid kan hitta ett (snarare flera) recept att baka. Fördelen med denna receptskatt är såklart att den räddar en från de värsta idetorkorna. Nackdelen är att alltför många recept glöms bort i flödet av recept.

Det här är ett sådant recept. Som glömts bort i mängden av recept. Vilket är jättekonstigt när man tänker efter. För dessa kakor är beroendekallande goda. I all sin enkelhet. För egentligen så är det inget märkvärdigt med dem.

Smör, socker, mjöl och salt (+lite vatten). Det är allt som behövs. Plus lite äggvita till penslingen. Varken mer eller mindre. Ändå är det här en utav dem godaste kakorna jag har ätit. Förmodligen är det den välprövade kombinationen av sött och salt som gör kakorna till något alldeles extra.

Söker man på "Salted butter break ups" kommer det upp tusentals recept. På engelska. Men knappt ett enda på svenska. Det är svårt att fatta hur Sverige, som hakar på så många kaktrender, lyckats missa denna fantastiska kaka. Den är helt enkelt otroligt god. Jag rekommenderar dig att baka den. Du kommer att förstå vad jag pratar om när du tagit första tuggan.


Salted butter break ups

Tips:

-Degen går också att göra i en matbredare. Använd då kylskåpskallt smör.

-Kolla att kakan är färdiggräddad genom att bryta av en bit av kakan. Om undersidan av kakan är gyllenbrun är kakan klar.

Ingredienser
1,5 dl socker (130 g)
Drygt 2 dl vetemjöl (200 g)
3/4-1 tsk flingsalt+extra att strö ovanpå
125 g smör, rumsvarmt
3-5 msk vatten
1 äggvita

Gör så här:

Blanda socker, mjöl och salt. Tillsätt sedan smöret, skuret i bitar och nyp ihop till smulor. Tillsätt sedan den mindre mängden vatten och rör ihop till en smidig deg. Tillsätt mer vatten om det behövs. 

Platta till degen till en fyrkantig platta och plasta in den. Låt vila i minst en timma.

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Kavla ut degen direkt på bakplåtspappret tills den är ungefär lika stor som plåten. Använd lite mjöl för att underlätta utkavlingen.

Pensla degen med äggvita. Använd en gaffel för att göra ett rutmönster på degen. Strö sedan över flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter tills kakan är gyllenbrun. Låt svalna och bryt sedan kakan i bitar.

-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela