milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Virkat med en baktanke

Publicerad 2016-06-30 10:47:08 i Allmänt,

En gång, för cirka tre år sedan, fick jag en bok på min födelsedag. En bok som hette stickcafe. Namnet till trots handlar boken om virkning och bakning. Ett recept på kladdkaka följs av ett virkmönster på kladdkaka. Så att man kan äta kakan men samtidigt ha den kvar.
 
Jag gillar att virka. Jag gillar att baka. Med andra ord var det en bok som passade perfekt. Även fast det inte förevigats några virkade kakor på den här bloggen har det ändå virkats en och annan kaka. Men till största delen har det bakats kakor.
 
 
Sedan fick jag en ide. varför inte stjäla konceptet och göra ett blogginlägg med virkade och bakade kakor. Problemet är ju bara att det inte finns några virkade kakor på bloggen. En blogg jag följt länge är handarbetsbloggen virkligenstickat. På deras blogg delar de med sig av sina virk-och-stickprojekt. Ibland dyker en och annan kaka upp.
 
Tillsammans med dem har jag nu satt ihop ett blogginlägg med både virkade och bakade kakor. Även fast ni inte är hängivna virkfantaster kan det förhoppningsvis ändå vara kul att läsa. Annars får ni hoppa över de virkade kakorna.
 
Maränger
 
I bantningskretsar tillhör maränger ett utav dem mer tacksamma bakverken eftersom de är föhållandevis kalorisnåla. Men inget slår de virkade marängerna när det handlar om minst kalorier.
 
 
 
Glass
 
Trots bristen på glassväder får glassen ändå vara med. Det är trots allt sommar, om än svensk sommar. När regnet öser ner kan du göra en sats glass och kanske till och med virka en och annan strut.
 
 
Tårta
 
En tårta (eller snarare två) får avsluta det här blogginlägget. Den ena virkad. den andra bakad. En sak har de gemensamt. De är båda dekorerade med blommor.
 
 
//Hedvig

Mitt bästa kladdkaketips

Publicerad 2016-06-28 03:44:38 i Allmänt,

Jag har bakat många kladdkakor i mitt förhållandevis korta liv (är än så länge bara 16 år). Det finns hur många knep som helst ute på Google om hur man ska göra för att få den perfekta kladdkakan. Testa att googla på "kladdig kladdkaka tips" så förstår ni vad jag menar. 

Ett tips är att man ska vispa ägg och socker pösigt. Ett annat knep är att man absolut inte ska vispa ägg och socker pösigt utan bara röra ihop det, annars blir kladdkakan torr. Kört sagt finns det många knep/tips som säger emot varandra. Det enda som händer är att man står handfallen och undrar vem man ska lita på.

Skit i att lyssna på någons råd utan testa olika recept och hitta ditt favoritrecept. Mitt är såklart "farmors kladdkaka", ett recept jag kan baka i sömnen. Men om det är något knep som gjort kladdkakebakandet mycket enklare är det detta. Lägga-bakplåtspapper-i-bottenknepet.

Det kan tyckas självklart för den som är uppvuxen med det (såsom jag själv) men jag möts alltid av förvåning när jag berättar hur jag gör. Vilket är dumt, för lägga-bakplåtspapper-i-bottenkneptet gäör livet mycket enklare. Så jag tänkte att det var lika bra att göra en guide så att fler kunde ta del av detta genialiska knep. Redo att ta del av kunskapen som kommer förändra din världsbild? Då kör vi!


Börja med att sära på springformen så att du har en kant och en botten.

Lägg sedan ett helt bakplåtspapper ovanpå botten (mitt var visst lite skrynkligt men jag hoppas ni fattar poängen iallafall).

Sätt sedan kanten runt botten med bakplåtspappret emellan.

Nu spänner du åt kanten som du brukar göra när du sätter ihop en springform.


Färdigt!! Nu är det bara att bröa och smöra formen som du brukar göra. När kladdkakan är färdig tar du av kanten, vänder kladdkakan upp och ner, tar av pappret och lägger den på ett fat.

//Hedvig

Salted butter break ups

Publicerad 2016-06-16 23:02:48 i Allmänt,

Vi har en pärm hemma.  Eller, egentligen har vi två. De är fyllda med recept som vi har samlat på oss under många år. Det är en receptskatt där man alltid kan hitta ett (snarare flera) recept att baka. Fördelen med denna receptskatt är såklart att den räddar en från de värsta idetorkorna. Nackdelen är att alltför många recept glöms bort i flödet av recept.

Det här är ett sådant recept. Som glömts bort i mängden av recept. Vilket är jättekonstigt när man tänker efter. För dessa kakor är beroendekallande goda. I all sin enkelhet. För egentligen så är det inget märkvärdigt med dem.

Smör, socker, mjöl och salt (+lite vatten). Det är allt som behövs. Plus lite äggvita till penslingen. Varken mer eller mindre. Ändå är det här en utav dem godaste kakorna jag har ätit. Förmodligen är det den välprövade kombinationen av sött och salt som gör kakorna till något alldeles extra.

Söker man på "Salted butter break ups" kommer det upp tusentals recept. På engelska. Men knappt ett enda på svenska. Det är svårt att fatta hur Sverige, som hakar på så många kaktrender, lyckats missa denna fantastiska kaka. Den är helt enkelt otroligt god. Jag rekommenderar dig att baka den. Du kommer att förstå vad jag pratar om när du tagit första tuggan.


Salted butter break ups

Tips:

-Degen går också att göra i en matbredare. Använd då kylskåpskallt smör.

-Kolla att kakan är färdiggräddad genom att bryta av en bit av kakan. Om undersidan av kakan är gyllenbrun är kakan klar.

Ingredienser
1,5 dl socker (130 g)
Drygt 2 dl vetemjöl (200 g)
3/4-1 tsk flingsalt+extra att strö ovanpå
125 g smör, rumsvarmt
3-5 msk vatten
1 äggvita

Gör så här:

Blanda socker, mjöl och salt. Tillsätt sedan smöret, skuret i bitar och nyp ihop till smulor. Tillsätt sedan den mindre mängden vatten och rör ihop till en smidig deg. Tillsätt mer vatten om det behövs. 

Platta till degen till en fyrkantig platta och plasta in den. Låt vila i minst en timma.

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Kavla ut degen direkt på bakplåtspappret tills den är ungefär lika stor som plåten. Använd lite mjöl för att underlätta utkavlingen.

Pensla degen med äggvita. Använd en gaffel för att göra ett rutmönster på degen. Strö sedan över flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter tills kakan är gyllenbrun. Låt svalna och bryt sedan kakan i bitar.

-Hedvig

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela