milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Fudgy brownie-hasselnötstyle

Publicerad 2016-07-07 18:16:46 i Allmänt,

Brownies hör till de bakverk jag gillar lite extra mycket. Det är ju inte så konstigt egentligen, om man tänkt efter lite. 

För det första innehåller brownies choklad. Det förklarar egentligen allting. Visserligen har jag stött på en och annan människa som inte gillar choklad. Men de tillhör en väldigt liten minoritet. Vi andra vet att choklad är gott.


För det andra innehåller en tugga brownie en obeskrivligt fyllig och mäktig chokladsmak. För även om choklad är gott, så är det skillnad på chokladkaka och chokladkaka. En brownie gentemot en chokaldsockerkaka. Jag väljer iallafall den kaka med fyllig och mäktig chokladsmak. Brownien är den överlägsna vinnaren i det här fallet.

Sist men inte minst, så är brownien sådär härligt segkladdig. Vilket slår alla torra kakor i universum. Allt detta sammanslaget gör ju brownien till en utav mina favoritkakor.

Tyvärr är det inte alla brownierecept som ger en fyllig, mäktig och segkladdig brownie. Vilket är förkastligt. Men jag kan lova att om ni följer det här receptet, så kommer ni få en perfekt brownie. 

Vad väntar ni på?


Fudgy Brownie-Hasselnötstyle

Tips:

Brownien blir godast med nötter men är man nötallergiker (eller av andra skäl utesluter nötter) kan de uteslutas.

Hasselnötterna kan bytas ut mot andra nötter om man vill.

Har du ingen varmluftsfunktion kan man höja värmen till 175 grader.

Glasyren behöver inte ha stelnar helt när man brer på den på brownien. Den stelnar mer när den bred på brownien.

Jag delade min brownie i 9 bitar men det blev i det mäktigaste laget. 12 eller 16 bitar är mer lagom.

Chokladglasyr:
150 g mörk choklad (55%)
1,5 dl vispgrädde (150 g)

Brownie
150 g smör+smör för att smörja formen
2,75 dl strösocker (250 g)
1,75 dl kakao (70 g)
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker 
2 ägg
1 dl vetemjöl (60 g)
1,5 dl hasselnötter (90 g)

Dekoration:
20 g hasselnötter

Chokladglasyr:
Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Låt det stå i några minuter tills chokladen smält. Rör om till en slät flash och ställ in i kylskåpet för att stelna. Gör under tiden brownien.

Brownie:
Sätt ugnen på 160 grader varmluft. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form, 20•20 cm. Smörj sedan hela formen med smör.

Smält smöret i en kastrull. Rör ner kakao, socker, vaniljsocker och salt i smöret. Blanda sedan i ett ägg i taget, rör ORDENTLIGT mellan varje ägg. Tillsätt mjölet och rör ihop till en smet. 
Hacka nötterna grovt och rör till sist ner dem. 

Häll smeten i formen och grädda i 17-22 minuter. Ta ut brownien och låt svalna. Stäng inte av ugnen utan börja med dekorationerna. 

Dekoration:
Höj värmen till 200 grader. Rosta nötterna i ungen tills skalet blivit bränt och nötterna gyllenbruna (ca 10 min).  Ta ut nötterna och gnugga bort skalet medan de fortfarande är varma. Finhacka nötterna och lägg i en skål.

När brownien har svalnat brer du chokladglasyren ovanpå. Strö sedan över de hackade nötterna. Ställ in i kylen. 

Ta fram brownien 10 min innan den ska ätas så att den hinner bli rumstempererad. Dela i 12 eller 16 bitar. Servera med förslagsvis grädde/glass och frukt/bär.

-Hedvig


Kommentarer

Postat av: Jennifer

Publicerad 2016-09-12 21:03:52

Men ååh så sugen jag blev nu!! 😍

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela