milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Påsken kommer tidigt i år

Publicerad 2016-01-19 11:23:13 i Allmänt, bullar,

I år infaller påsken redan i slutet av mars. Och om påsken är tidig är även fettisdagen tidig. För dagen efter fettisdagen är askonsdagen, starten på den 40 dagar långa fastan innan påsk. Allt hänger ihop.

I min familj har vi en tradition av att sluta äta semlor på fettisdagen. Och då gäller det att vara ute i god tid, om man vill hinna mer än en semla innan semmeldagen infaller. Därför är det hög tid att publicera ett recept på semmelbullar nu.


Det viktigaste med semmelbullen är att den är luftig och saftig. Eftersom jag inte äter semlan som en hetvägg, dvs med varm mjölk, behöver den inte vara så kompakt. Trickset är att få en elastisk deg och jäsa den länge. Sen gäller det att ha koll i ugnen, för att undvika övergräddning.

Personligen tycker jag att man borde fokusera mer på semmelbullen. Det är trots allt den som utgör majoriteten utav en semla. En bra bulle lyfter hela semlan medan en torr, gammal bulle drar ner hela upplevelsen. Speciellt om mängden mandelmassa och grädde är snål, då är den knappt ätbar.

Receptet ger en ganska stor sats som ger drygt 30 bullar. Jag väger varje degbit och 50 g är en superbra vikt enligt mig. Det ser ut som väldigt liten semmelbullar innan jäsningen men luras inte av det. Efter jäsning och gräddning har semmelbullen en alldeles lagom storlek. Liten nog för att vara ätbar. Samtidigt stor nog för att vara mer än en munsbit. Helt enkelt lagom, enligt mitt tycke.


Semmelbullar ca 30 st

Tips:

Jag tycker att kardemumman är överflödig i semlan men om du har en annan åsikt är det bara att ösa på med kardemumma.

Den fina mörkbruna färgen semmelbullar brukar ha får den pga äggpensling. Jag råkade glömma det men det blev bra ändå. En något ljusare färg var enda skillnaden.

Ingredienser 

25 g jäst (1/2 pkt)
250 g kall mjölk
250 g kallt vatten
850-900 g vetemjöl special
6 g salt
Ev. 10 g kardemummakärnor
135 g socker (1,5 dl socker)
150 g smör

Ev ägg till pensling

Smula jästen i en degblandare och rör ut den i mjölken och vattnet. 

Mortla kardemumman (om du vill ha med det). Tillsätt kardemumman, den mindre mängden mjöl och resterande ingredienser. Kör på medelhastighet i ca 10 min tills det har bildats en elastisk deg. Låt jäsa 1,5 timma.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Skär bitar utav degen, ca 50 g. Forma degbitarna till bullar. Låt jäsa 2-3 timmar i rumstemperatur. Sätt ugnen på 225 grader i god tid innan gräddning. Pensla ev bullarna med uppvispat ägg (inte nödvändigt men ger fin färg). Grädda 10-15 min och låt svalna på galler under en bakduk. Frys in och ta fram vid semmelbehov:)


-Hedvig

Kommentarer

Postat av: Cissi

Publicerad 2016-01-19 11:38:50

Mums, vad sugen jag blev nu. Håller med om att det är bullen som gör semlan ;)

Svar: Åh vad skönt att du också tycker så. Då är vi åtminstone två;) Blir alltid sugen på semlor när jag läser om dem, men det gäller att hålla sig till säsongen. Det är ju det som för dem så speciell, att det finns en säsong för dem:)
Milkandacookie

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela