milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Det fina med sockerkakan

Publicerad 2016-01-09 19:04:39 i Allmänt, mjuka kakor,

Sockerkaka. Tråkig men användbar. Det går alltid bra att bjuda på sockerkaka. Men det är ju inte en ny, spännande upplevelse direkt.

Samtidigt är det alltid lika tryggt. Bjuds du på sockerkaka vet du alltid att det går att äta. Den kanske är torr som en öken. Du kanske behöver drinka hinkvis med kaffe för att lyckas svälja ner den. Men den smakar förmodligen helt okej.
Och om den inte går att äta överhuvudtaget, så är det inte sockerkakans fel. Det är antingen bagaren, tiden eller dina smaklökar.


Det finns många åsikter kring sockerkakan. Vissa vill äta den torr, andra vill äta den nybakad (ja tack)!!
Det kan vara en smörstinn, lite tyngre, sockerkaka. Men också en fluffig och lätt sockerkaka. Smaksatt med choklad eller helt neutral. Det finns fler varianter än någon kan hålla ordning på.

Och i tider när nya baktrender kommer hela tiden (cupcakes, whoopies, macarons m.m)  är det viktigt att slåss för vårt kakarv. Kör på ett välbeprövat kort nästa gång du ska baka till skolbazaren eller bjuda på fika. En sockerkaka tar en kvart att slänga ihop. Bakar du den i en brödform kan du dessutom baka 4 (minst) kakor samtidigt. Bättre än så kan det knappast bli.



Sockerkaka, grundrecept

Tips:

-För chokladsmak. Byt ut 0,5 dl  av mjölet mot kakao. 

-När du slår in kakan i en handduk ska den vara slät. Den ska alltså inte vara gjord i frotté.

-Fyll inte formen mer än 2/3, då är risken stor att kakan reser sig för mycket och smeten rinner över.

-Om du har valt en för liten form kan du fylla en till form med överbliven smet. Men tänk på att ta en liten form eftersom det inte finns så mycket smet kvar. 

2 ägg
2 dl socker
2,75 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk

Smör+ströbröd till formen

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och häll i mjölken. Låt svalna litegrann. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ner i äggsmeten. Tillsätt slutligen smörblandningen och rör ihop allting. Fyll formen till 2/3 och grädda i 35-45 min i mitten av ugnen. Låt svalna 5-10 i formen innan du tar ut den och slår in i en ren kökshandduk.

-Hedvig

Kommentarer

Postat av: Joanna-Livet med Asperger syndrom och kronisk smärta

Publicerad 2016-01-09 19:10:11

mumms

Svar: Eller hur:)))
Milkandacookie

Postat av: Embla Sofia - Mamma, fotograf, DIY

Publicerad 2016-01-09 19:20:07

Jag är inget fan av sockerkaka. Kan tycka att det lätt blir torrt. Har nog bara inte fått till den (för mig) perfekta än :)

Svar: Hej Embla Sofia. Vad tråkigt att du inte har fått till den perfekta sockerkakan än. Tror att du ska satsa på en lite tyngre sockerkaka med mycket smör och ägg. Det ger en saftigare kaka (bara att googla:) Sen kan det också vara bra att håll koll de sista 10 min av gräddningstiden och känna med en provsticka så att du inte övergräddar den. Just den här varianten är en luftigare variant men förhoppningsvis kommer det en tyngre variant framöver på bloggen.
Milkandacookie

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela