milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Påsken kommer tidigt i år

Publicerad 2016-01-19 11:23:13 i Allmänt, bullar,

I år infaller påsken redan i slutet av mars. Och om påsken är tidig är även fettisdagen tidig. För dagen efter fettisdagen är askonsdagen, starten på den 40 dagar långa fastan innan påsk. Allt hänger ihop.

I min familj har vi en tradition av att sluta äta semlor på fettisdagen. Och då gäller det att vara ute i god tid, om man vill hinna mer än en semla innan semmeldagen infaller. Därför är det hög tid att publicera ett recept på semmelbullar nu.


Det viktigaste med semmelbullen är att den är luftig och saftig. Eftersom jag inte äter semlan som en hetvägg, dvs med varm mjölk, behöver den inte vara så kompakt. Trickset är att få en elastisk deg och jäsa den länge. Sen gäller det att ha koll i ugnen, för att undvika övergräddning.

Personligen tycker jag att man borde fokusera mer på semmelbullen. Det är trots allt den som utgör majoriteten utav en semla. En bra bulle lyfter hela semlan medan en torr, gammal bulle drar ner hela upplevelsen. Speciellt om mängden mandelmassa och grädde är snål, då är den knappt ätbar.

Receptet ger en ganska stor sats som ger drygt 30 bullar. Jag väger varje degbit och 50 g är en superbra vikt enligt mig. Det ser ut som väldigt liten semmelbullar innan jäsningen men luras inte av det. Efter jäsning och gräddning har semmelbullen en alldeles lagom storlek. Liten nog för att vara ätbar. Samtidigt stor nog för att vara mer än en munsbit. Helt enkelt lagom, enligt mitt tycke.


Semmelbullar ca 30 st

Tips:

Jag tycker att kardemumman är överflödig i semlan men om du har en annan åsikt är det bara att ösa på med kardemumma.

Den fina mörkbruna färgen semmelbullar brukar ha får den pga äggpensling. Jag råkade glömma det men det blev bra ändå. En något ljusare färg var enda skillnaden.

Ingredienser 

25 g jäst (1/2 pkt)
250 g kall mjölk
250 g kallt vatten
850-900 g vetemjöl special
6 g salt
Ev. 10 g kardemummakärnor
135 g socker (1,5 dl socker)
150 g smör

Ev ägg till pensling

Smula jästen i en degblandare och rör ut den i mjölken och vattnet. 

Mortla kardemumman (om du vill ha med det). Tillsätt kardemumman, den mindre mängden mjöl och resterande ingredienser. Kör på medelhastighet i ca 10 min tills det har bildats en elastisk deg. Låt jäsa 1,5 timma.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Skär bitar utav degen, ca 50 g. Forma degbitarna till bullar. Låt jäsa 2-3 timmar i rumstemperatur. Sätt ugnen på 225 grader i god tid innan gräddning. Pensla ev bullarna med uppvispat ägg (inte nödvändigt men ger fin färg). Grädda 10-15 min och låt svalna på galler under en bakduk. Frys in och ta fram vid semmelbehov:)


-Hedvig

Trifle i burk

Publicerad 2016-01-13 07:42:00 i Allmänt, dessert, mjuka kakor, tips,

Som jag skrev i förra inlägget är det dags att börja hylla sockerkakan. Att hylla sockerkakan görs i två steg. 
1. Baka en (god) sockerkaka 
2. Äta sockerkaka
 
Ganska så enkelt.
 
Problemet kommer först några dagar senare. Första dagen är allt lugnt. Vem gillar inte nybakad sockerkaka? Andra dagen går också bra. Kakan är fortfarande ganska saftig. Så länge man har förvarat den rätt alltså.
 
Men på tredje dagen uppstår det stora hindret. Den har hunnit torka och är inte alls lika god längre. Det finns ju dem som gillar torr sockerkaka men till den kategorin hör inte jag. Och det är där den kreativa processen sätter in. För det är inte acceptabelt att slänga en hembakad sockerkaka.
 
 
Min lösning på detta blev Trifle i burk. Varva sockerkaka, glass och hallonsås i en glasburk. Enkelt men genialt. Glassen kompenserar för den torra sockerkakan och hallonsåsen bryter sötman. Möjligtvis att jag saknade något knaprigt men det får vi ta med i beräkningen nästa gång. 



Trifle i burk
 
Tips:
 
-Stansa ut en stor bit sockerkaka och lägg i botten burken. Fortsätt med små bitar av kakan tills bottnen är täckt.
 
-Trifle i burk går att variera hur mycket som helst. Ta krossade kakor istället för sockerkaka, byt ut glassen mot glasskräm (vaniljkräm blandat med vispad grädde) och ersätt hallonsåsen med chokladsås. Voilà, en helt ny dessert.
 
Ingredienser
 
Gammal sockerkaka
Vaniljglass (köpt eller hemgjord)
250 g hallon, frysta
4 msk socker
2 msk vatten
Glasburkar
 
Koka upp hallon, vatten och socker i en kastrull och mosa hallonen så att det bildar en sås. Häll upp i en skål och låt kallna.
 
Skär sockerkakan i skivor.Stansa ut bitar av sockerkakan och lägg i botten på burkarna. Täck sockerkakan med glass och skeda över hallonsåsen. Upprepa en gång till. Servera direkt.


-Hedvig

Det fina med sockerkakan

Publicerad 2016-01-09 19:04:39 i Allmänt, mjuka kakor,

Sockerkaka. Tråkig men användbar. Det går alltid bra att bjuda på sockerkaka. Men det är ju inte en ny, spännande upplevelse direkt.

Samtidigt är det alltid lika tryggt. Bjuds du på sockerkaka vet du alltid att det går att äta. Den kanske är torr som en öken. Du kanske behöver drinka hinkvis med kaffe för att lyckas svälja ner den. Men den smakar förmodligen helt okej.
Och om den inte går att äta överhuvudtaget, så är det inte sockerkakans fel. Det är antingen bagaren, tiden eller dina smaklökar.


Det finns många åsikter kring sockerkakan. Vissa vill äta den torr, andra vill äta den nybakad (ja tack)!!
Det kan vara en smörstinn, lite tyngre, sockerkaka. Men också en fluffig och lätt sockerkaka. Smaksatt med choklad eller helt neutral. Det finns fler varianter än någon kan hålla ordning på.

Och i tider när nya baktrender kommer hela tiden (cupcakes, whoopies, macarons m.m)  är det viktigt att slåss för vårt kakarv. Kör på ett välbeprövat kort nästa gång du ska baka till skolbazaren eller bjuda på fika. En sockerkaka tar en kvart att slänga ihop. Bakar du den i en brödform kan du dessutom baka 4 (minst) kakor samtidigt. Bättre än så kan det knappast bli.



Sockerkaka, grundrecept

Tips:

-För chokladsmak. Byt ut 0,5 dl  av mjölet mot kakao. 

-När du slår in kakan i en handduk ska den vara slät. Den ska alltså inte vara gjord i frotté.

-Fyll inte formen mer än 2/3, då är risken stor att kakan reser sig för mycket och smeten rinner över.

-Om du har valt en för liten form kan du fylla en till form med överbliven smet. Men tänk på att ta en liten form eftersom det inte finns så mycket smet kvar. 

2 ägg
2 dl socker
2,75 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk

Smör+ströbröd till formen

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och häll i mjölken. Låt svalna litegrann. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ner i äggsmeten. Tillsätt slutligen smörblandningen och rör ihop allting. Fyll formen till 2/3 och grädda i 35-45 min i mitten av ugnen. Låt svalna 5-10 i formen innan du tar ut den och slår in i en ren kökshandduk.

-Hedvig

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela