milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Havregryn och solrosbröd

Publicerad 2016-03-05 03:43:00 i Allmänt, bröd, tillbehör,

Om det finns något jag verkligen gillar så är det havregryn-och-solrosbröd. Det kanske inte låter som någon extravagant kombination men det är riktigt gott. Hemligheten ligger i att rosta både havregryn och solroskärnor. På det sättet får man ut mycket mer smak och brödet får en nötig ton.
 
Förutom den nötiga tonen ger solroskärnorna brödet lite knaprighet. Det skapar en kontrast till brödets mjuka inkråm som jag gillar skarpt. Jag tänker aldrig på fiberinnehållet när jag bakar bröd och det märks i det här brödet. Det består mestadels av vetemjöl. Tur då att både solroskärnor och havregryn innehåller fiber.


Detta är ett väldigt enkelt bröd som passar till nästan allt. Även den största nybörjaren inom brödbak kan klara det. Fem ingredienser, förutom salt, är allt vad brödet innehåller vilket är bra om skafferiet är tomt. Jästiderna är, som vanligt, långa eftersom jästmängden är liten. Det gör att smakerna utvecklas bättre. Dessutom hinner man göra mer på 3 h än på 30 min.
 
Det finns alltså inga anledningar till att inte testa det här brödet. För du vill väl inte missa ett bröd som detta; gott, enkelt och smakrikt i ett och samma bröd. Ett superbröd, helt enkelt!!


Havregryn-och-solrosbröd
 
Tips:
 
-Jästiderna är inte exakta. Råkar den jäsa en halvtimma för mycket gör det inget.
 
-Om brödet får för mycket färg kan du alltid sänka värmen till 200 grader. 
 
5 g jäst (ett stort hörn)
400 g vatten (4 dl)
480 g vetemjöl special (8 dl)
35 g havregryn (1 dl)
35 g solroskärnor (1/2 dl)
12 g salt
 
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta havregryn och solroskärnor i ca 10 min tills de har fått fin färg. Låt svalna. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt sedan övriga ingredienser. Jäs 2,5 h.
 
Mjöla ett bakbord och stjäl ut degen. Forma ett runt bröd och låt jäsa på en plåt i ytterligare 3 h.
 
Sätt ugnen på 250 grader i god tid inna gräddning så att den blir riktigt varm. Sätt km brödet och grädda i 10 min. Sänk sedan värmen till 225 grader och grädda ytterligare 20-25 min. Låt svalna på galler.

-Hedvig

Kommentarer

Postat av: Rebecka

Publicerad 2016-03-10 07:48:48

Vad gott det var! Fast jag gjorde det i brödform istället (min deg var så kletig). Det enda tråkiga var att man inte orkade jäsa degen i 5.5 timmar (blev typ fyra).

Svar: Kul att du tyckte om det!! Fördelen med långa jästider är att man ofta kan korta ner dem lite man inte har tillräckligt med tid/tålamod:)
Milkandacookie

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela