milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Receptslaveriet och brödbak

Publicerad 2016-02-28 03:30:00 i Allmänt, bröd, frukost,

När jag började baka bröd (som tioåring, om någon undrar) var jag en receptslav.
-Mamma!!! Den har jäst i 2 timmar istället för 1,5 ropade jag med panik i rösten. Vad ska jag göra??? Mamma kom och försökte lugna mig med att det inte gjorde något. Som tack kollade jag på henne med en blick full av misstro. 40 min senare tvingades jag vika ner mig. Ut från ugnen kom ett bröd, gyllenbrunt och helt perfekt. Mamma hade, som vanligt, rätt.
 
Sen dess har mycket hänt. Jag har fortsatt baka bröd. Många surdegsbröd, baguetter och nattjästa frallor har det blivit med tidens gång. Receptslaveriet däremot, har jag lagt åt sidan för gott. Tur är väl det, för det finns inte längre tid att ropa på mamma varenda gång jag bakar bröd. 
 
Jag tror receptslaveriet kommer ur en rädsla för att misslyckas. Vilket är väldigt dumt egentligen, för det är ju av sina misstag man lär sig. Visst minns jag några undergräddade levain, platta bröd och snustorra frallor. Men framförallt minns jag luftiga bröd med härligt mjukt inkråm och frallor som går åt som smör i solen. Och om jag skulle lägga ihop alla gånger jag misslyckats mot alla gånger jag lyckats, ja då skulle de lyckade bröden vinna med hästlängder.
 
Så bli inte slavar under recepten. Våga experimentera och tänja på gränserna. Öppna skafferiet och utgå från ingredienserna som finns där. Skulle du misslyckas så är det ingen som behöver veta det. Jag är glad att jag inte längre är fast under receptslaveriet. Det borde ni också vara. Annars hade receptet på dessa underbart goda fröfrallor aldrig publicerats.
 
Fröfrallor
 
Tips: 
 
-Jästiderna är ungefärliga. Ibland har man inte tid att jäsa dem i 2,5 h då får man jäsa dem i 2 h istället. De blir bra iallafall.
 
-Sätt på ugnen i god tid, så att den hinner bli riktigt varm. Blir bäst så.
 
10 g jäst (knappt 1/4 pkt)
450 g vatten, kallt (4,5 dl)
450 g vetemjöl special (7,5 dl)
150 g grovt dinkelmjöl (2,5 dl)
12 g salt (2 tsk)
2,5 msk solroskärnor
2,5 msk pumpakärnor 
2 msk linfrön
 
Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop degen för hand. Låt jäsa i 2-2,5 h. Mjöla ett bakbord. Dela degen i i 18 bitar (ca 70 g styck). Runddriv dem och lägg på en plåt för att jäsa. Jäs i 1-3 h, beroende på tid.
Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan gräddning. Grädda frallorna i 10-15 min. Låt svalna på galler.
 
-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela