milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Fettisdagen aka semmeldagen

Publicerad 2016-02-09 18:57:31 i Allmänt, bullar, semlor, tips,

9 februari. Fettisdagen aka semmeldagen. Jag ska vara ärlig. Textens enda budskap är: ÄT SEMLOR!! Det är fettisdagen. Men självklart finns det saker man behöver tänka på för att lyckas med den perfekta semlan. 

OBS!!! De här tipsen gäller om du här egna semlor. Om du istället köper semlor (vilket här helt okej, ekonomin sätts ju i rörelse:) är mitt tips att leta rätt på ett semmeltest. Då undviker du de största flopparna.


1. Locket. Meningen med locket är att man ska använda det till att skeda upp den första grädden. Därför måste det vara litet, så att det finns någon grädde kvar när man äter resten av semlan. Skär ett litet lock, trekantigt eller runt spelar ingen roll. Men skär det inte mitt itu, som en hamburgare. Då går hela poängen förlorad.

2. Proportionerna. Det ska vara lagom mängd av allt. Alla som ätit en semla med för lite mandelmassa vet hur tråkigt det är. Hälften av semlan består av torr bulle och det är så sorgligt som det ska bli. Sveriges traditionella bakverk ska behandlas med respekt. Snåla inte med mandelmassan och ta lagom med grädde. Och kom ihåg att ju större bulle, desto mer av det andra.

3. Florsockret. Kan tyckas vara en onödig dekoration men förtjänar mer uppmärksamhet. När man pudrar florsocker hamnar lite på grädden vilket gör den sötare. Plus att det ser snyggt ut. Våga inte skippa florsockret av lathet.


Och det finns ju ingen poäng med att blogga på semmeldagen om man inte delar med sig av ett semmelrecept. Så här kommer ett.

Semlor 4 st

Mina semmelbullar var mindre än dem man köper på bageri, men inga minisemlor. Märker man att det blir för lite för att man använder större bullar får man öka mängderna.
4 semmelbullar 
2 dl grädde
80 g mandelmassa
1 skvätt mjölk
Florsocker

Skär ut ett lock på semmelbullarna. Gröp ut inkråmet med hjälp av en gaffel. Riv mandelmassan grovt. Med hjälp av en gaffel mosar du inkråm, en skvätt mjölk och mandelmassa till en jämn smet. Fyll bullarna med mandelfyllningen. Vispa grädden (men inte för hårt). Spritsa ovanpå mandelfyllningen. Allt går förmodligen inte åt. Lägg på locket och pudra över florsocker. Servera direkt.
Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela