milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Efterrättsproblematiken

Publicerad 2016-02-25 03:30:00 i Allmänt, dessert, mjuka kakor,

Vad ska jag hitta på för efterätt idag då? är frågan jag ställer mig varje söndag. Att äta efterrätt på söndagarna är nämligen en tradition sedan lång tid tillbaka. Om jag hade varit en planerande människa hade jag redan bestämt vad vi skulle äta på fredagskvällen. Kollat upp vilka ingredienser som inte fanns och skrivit upp dem på inköpslistan. Då hade det bara varit att sätta igång på söndagen. Tyvärr inträffar detta scenario endast fyra gånger per år-om ens det.
 
Istället googlar jag allt möjligt för att få inspiration och komma på något som går att servera. Det brukar bli lite problematiskt eftersom det ska gå hyfsat snabbt att göra. Jag är alltid lite sent ute och brukar ha två timmar till förfogande. Sen får det inte innehålla några ingredienser som borde stå i skafferiet men som inte gör det (eftersom de inte skrevs upp på inköpslistan). 


Allting brukar lösa sig till slut, och så även denna gång med. Det blev en vända till frysen för att hämta blåbär. Blåbär som sedan serverades i form av en saftig blåbärskaka. Vanligtvis tycker jag att mjuka kakor är lite överskattat men just denna är en favorit. Jag tror att det beror på att den drar lite mot det kladdiga hållet. Tillsammans med blåbären, som bidrar med friskhet, och havrecrunchet på toppen lyfts kakan till en helt annan dimension. Tillsammans med lite grädde oh succén är ett faktum.
 
Saftig blåbärskaka med havrecrunch


Tips:
 
I frysdisken hittar man oftast paket innehållandes 250 g blåbär. Vill man inte köpa två pkt går det givetvis bra att minska mängden till 250 g.
 
Övergräddar inte!! Då går själva poängen med kakan förstörd. Men gråt inte, om du råkar göra det. Kakan är god ändå, men är inte riktigt samma grej. Vilken tur, då får du chansen att baka den en gång till.
 
Kakan blir godast dagen efter, det är då den är som saftigast. Så ät inte upp allt på en och samma dag.
 
Ingredienser:
Kaka:
9 dl vetemjöl (540 g)
2 msk bakpulver
2 msk vaniljsocker 
2 dl socker (180 g)
300 g smör, rumsvarmt
3 ägg, rumsvarma
300 g  frysta blåbär (ca 6 dl)
 
Havrecrunch:
150 g smör
4,5 dl havregryn
3 dl socker
 
Havrecrunch:
Smält smöret. Rör ner havregryn och socker. Låt svalna medan du gör kakan.
 
Kaka:
Sätt ugnen på  200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en form, 20•30 cm. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt smöret, skuret i bitar, och nyp ihop till en deg. Rör ner äggen. Tryck ut degen i formen. Strö över blåbären. Sprid ut havrecrunchet över blåbären.
Grädda i ca 30 min i mitten av ugnen. Låt svalna. Servera med grädde.

Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela