milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Björnbär 2013

Publicerad 2016-02-20 04:42:00 i Allmänt, dessert, paj,

Björnbär 2013. Så stod det på en burk i frysen. Och det var ju...trevligt. Varför dem hade legat där så länge kunde man fundera på, men att det var dags att använda dem till något stod klart. 
 
Paj var det första jag tänkte. Och det var inte så konstigt eftersom vi gillar bärpaj hemma hos mig. Det är ju därför jag brukar plocka bär på sommaren och frysa ner dem. Så att man kan baka paj mitt i vintern och minnas sommarens soliga (och regntunga) dagar. Men tydligen sker det där alldeles för sällan, om vi utgår från årtalet på burken.
 
Men men, bättre sent än aldrig. Björnbären slängdes ner i en pajform, täcktes med knäckig pajsmet och skjutsades in i ugnen. 40 min senare kom den ut, gyllenbrunt gräddad. Varken sommarens soliga eller regntunga dagar mindes vi men pajen smakade gott iallafall. 
 
Och där tar historien slut. Kanske "bär" ni på en liknande historia. Ta en titt i frysen efter en bortglömd burk med bär. Eller så hör ni till dem som vägrar att gå ut i skogen. Och då kan ni ju ta en sväng till frysdisken nästa gång ni handlar. För oavsett egenplockade eller egenköpta bär, denna pajen vill ni inte missa. Speciellt inte tillsammans med rårörd vaniljkräm...


Knäckig björnbärspaj
 
Tips:
-Servera med rårörd vaniljkräm för pricken över i:et.
 
-Dubbelkolla så att smeten är ordenligt gräddad innan du tar ut den. Om den ser färdig ut på ytan men inte är det inuti, täck formen med aluminiumfolie sista tiden.
 
Fyllning:
250-300 g björnbär
2 msk potatismjöl
0,5 dl socker (45 g)
 
Smet:
150 g smör
1 dl grädde (100 g)
0,5 dl sirap (70 g)
2 dl socker (180 g)
2 dl vetemjöl (120 g)
2,5 dl havregryn (ca 85 g)
1 tsk bakpulver
 
Fyllning:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bären i en pajform/springform. Blanda potatismjöl och socker och sila över.
 
Smet:
Smält smöret. Tillsätt grädde och sirap. Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör ner detta i smörblandningen. Täck bären med smeten. Grädda 30-40 min i mitten av ugnen. Servera ljummen.


-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela