milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Från lemoncurd till maräng

Publicerad 2016-02-05 17:23:23 i Allmänt, småkakor, tillbehör, tips,

Du bakar något. Säg att du bakar glass, lemoncurd etc. Eller så lagar du pasta carbonara till middag en onsdagskväll. När sista tuggan är uppäten står ni lite tafatta i köket. Med en skrapad tallrik i ena handen och en burk med äggvitor i andra. Känner ni igen scenariot?

Det här händer mig hela tiden. Bakar något, använder äggulorna och får en burk med överblivna äggvitor. Söker man på "baka med äggvitor" eller "överblivna äggvitor recept" kommer det upp hundratusentals recept på maränger. Och här får ni ytterligare ett.


För maränger ÄR det enklaste sättet att göra av med maränger. Det bara är så. Det kan låta tråkigt, enformigt och traditionellt. Visst kan man experimentera med silviakaka, proteinbars och...andra bakverk. Men faktum kvarstår. Maränger är det enklaste sättet.

Hur tråkiga maränger än kan te sig kan man variera dem på en rad olika sätt. Pavlova, chokladmaränger, italiensk maräng, glacé au four, baked Alaska, citronmarängpaj...listan kan göras lång. Jag valde att smaksätta mina maränger på lite olika vis. Några klassiska (såklart) några med smak utav nutella också jordgubbsmaränger. Dessutom är de varmvispade för att ge en segare konsistens. När ni står där med en renskrapad tallrik i ena handen och en burk med äggvitor i andra. Ja, då bakar ni helt enkelt maränger.

Maränger i mängder:)

4 äggvitor
2,5 dl socker
Nutella
Jordgubbssylt

Sätt ugnen på 80 grader varmluft (eller 100 grader i vanlig ugn). 

Lägg äggvitor och socker i en skål och sätt över en kastrull med kokande vatten (som givetvis står på spisen).

Vispa smeten tills den blivit 60 grader varm (mät med en termometer).

Ta av bunken från kastrullen oh fortsätt vispa marängsmeten tills den är helt kall (kan ta 10-15 min).

Därefter lägger du smeten i en spritspåse/plastpåse och spritsar maränger i valfri form och storlek.

Om du vill ha nutellamaränger/jordgubbsmaränger:
Knut näven. Täck den med en plastpåse. Med hjälp av en kniv brer du nu ut långa ränder av nutella/jordgubbssylt på plastpåsen. Lägg en klick marängsmet på platsen där ränderna utgår från (alltså i mitten). Vänd plastpåsen ut och in så att marängsmeten täcks. Klipp ett litet hål i plastpåsen och börja spritsa. 

Grädda marängerna i ugnen tills du kan lyfta en maräng från bakplåtspapperet utan att botten fastnar. Detta kan ta hur många timmar som helst, beroende på hur stora du har gjort dem. Om du gör små, naturella maränger tar det ca. 1 h och lite större maränger tar 2 h. Fukten från sylten gör att jordgubbsmarängerna tar extra lång tid, så räkna med 3 h för lite större maränger.


-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela