milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Äntligen-det perfekta granolareceptet

Publicerad 2016-02-23 03:30:00 i Allmänt, frukost, tillbehör,

Jag vet att jag publicerat varianter på det här granolareceptet förut. Men det var ett tag sen...Rättare sagt åtta månader. Då var det en variant med puffat ris. Innan dess hade jag en annan variant, snarlik det här receptet. Men sen dess har det hunnit hända mycket. För nu, nu har jag äntligen fått fram det perfekta receptet. 
 
Egentligen är det inte så mycket som har förändrats. Det är några små detaljer som gör den stora skillnaden. Numera rostas granolan även på eftervärmen. Dessutom har några  mängder ändrats. Mest för att jag varit lat och inte trott att 50 g extra havregryn inte gör någon skillnad. Vilket det gör. Tänk så fel man kan ha. 
56c82cdb2a6b22b491261e24


Resultatet har blivit en knaprigare och nötigare granola än någonsin. Smaken är, om möjligt, ännu godare. Som om det inte vore nog med det är den fortfarande sockerfri. Annars är det tyvärr mer regel än undantag att ösa i flera dl honung, sirap och socker i granolan. Det är lite synd tycker jag, för därmed går granolan från att vara rostad müsli till bli kaksmulor. Och alla som testat att äta kakor med fil vet att det inte är gott. Inte överhuvudtaget.
 
Så testa. Den är 1000 gånger godare än köpemüsli med havregryn och cornflakes. Dessutom vet vi alla att köpemüslin innehåller alldeles för lite russin. Vilket är ytterligare en fördel med hemmagjord müsli. 
 
Trots all min propaganda kanske du ändå känner att du inte har tid att göra din egna müsli. Trots att det är så mycket godare än köpt. Men jag ber dig ändå att testa. Iallafall en gång. När du sen har fått in snitsen (för jag lovar att det kommer bli fler gånger) går det att slänga ihop den på 10 minuter. Och den tiden har vi alla här i livet.


Det perfekta receptet på granola 
 
Ingredienser:
 
220 g havregryn (6,3 dl)
180 g rågflingor (5 dl)
105 g solroskärnor (1,5 dl)
70 g pumpakärnor (1 dl)
90 g linfrön (1 dl+2 msk)
70 g kokos (2 dl)
70 g hasselnötter (knappt 1 dl)
200 g vatten (2 dl)
45 g neutral matolja (ex raps, solros) (0,5 dl)
 
Efter gräddning:
Russin
Torkade aprikoser
 
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Hacka hasselnötterna. Blanda alla torra ingredienser på en plåt. Blanda olja och vatten och häll över grynblandningen. Krama in vätskan ordenligt i grynblandningen så att allt blir fuktigt. Om det bildats klumpar, smula sönder dessa. Grädda 15 min. Rör runt ordenligt med en sked så inget bränns. Grädda ytterligare 10 min till. Rör runt en gång till. Grädda ytterligare 5-10 min. Håll ordenligt koll så att inget bränns. Stäng av ugnen och låt stå på eftervärmen. Ta ut plåten, strö över russin och aprikoser, klippta i små bitar. Förvara torrt.

-Hedvig
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela