milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Receptslaveriet och brödbak

Publicerad 2016-02-28 03:30:00 i Allmänt, bröd, frukost,

När jag började baka bröd (som tioåring, om någon undrar) var jag en receptslav.
-Mamma!!! Den har jäst i 2 timmar istället för 1,5 ropade jag med panik i rösten. Vad ska jag göra??? Mamma kom och försökte lugna mig med att det inte gjorde något. Som tack kollade jag på henne med en blick full av misstro. 40 min senare tvingades jag vika ner mig. Ut från ugnen kom ett bröd, gyllenbrunt och helt perfekt. Mamma hade, som vanligt, rätt.
 
Sen dess har mycket hänt. Jag har fortsatt baka bröd. Många surdegsbröd, baguetter och nattjästa frallor har det blivit med tidens gång. Receptslaveriet däremot, har jag lagt åt sidan för gott. Tur är väl det, för det finns inte längre tid att ropa på mamma varenda gång jag bakar bröd. 
 
Jag tror receptslaveriet kommer ur en rädsla för att misslyckas. Vilket är väldigt dumt egentligen, för det är ju av sina misstag man lär sig. Visst minns jag några undergräddade levain, platta bröd och snustorra frallor. Men framförallt minns jag luftiga bröd med härligt mjukt inkråm och frallor som går åt som smör i solen. Och om jag skulle lägga ihop alla gånger jag misslyckats mot alla gånger jag lyckats, ja då skulle de lyckade bröden vinna med hästlängder.
 
Så bli inte slavar under recepten. Våga experimentera och tänja på gränserna. Öppna skafferiet och utgå från ingredienserna som finns där. Skulle du misslyckas så är det ingen som behöver veta det. Jag är glad att jag inte längre är fast under receptslaveriet. Det borde ni också vara. Annars hade receptet på dessa underbart goda fröfrallor aldrig publicerats.
 
Fröfrallor
 
Tips: 
 
-Jästiderna är ungefärliga. Ibland har man inte tid att jäsa dem i 2,5 h då får man jäsa dem i 2 h istället. De blir bra iallafall.
 
-Sätt på ugnen i god tid, så att den hinner bli riktigt varm. Blir bäst så.
 
10 g jäst (knappt 1/4 pkt)
450 g vatten, kallt (4,5 dl)
450 g vetemjöl special (7,5 dl)
150 g grovt dinkelmjöl (2,5 dl)
12 g salt (2 tsk)
2,5 msk solroskärnor
2,5 msk pumpakärnor 
2 msk linfrön
 
Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop degen för hand. Låt jäsa i 2-2,5 h. Mjöla ett bakbord. Dela degen i i 18 bitar (ca 70 g styck). Runddriv dem och lägg på en plåt för att jäsa. Jäs i 1-3 h, beroende på tid.
Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan gräddning. Grädda frallorna i 10-15 min. Låt svalna på galler.
 
-Hedvig

Efterrättsproblematiken

Publicerad 2016-02-25 03:30:00 i Allmänt, dessert, mjuka kakor,

Vad ska jag hitta på för efterätt idag då? är frågan jag ställer mig varje söndag. Att äta efterrätt på söndagarna är nämligen en tradition sedan lång tid tillbaka. Om jag hade varit en planerande människa hade jag redan bestämt vad vi skulle äta på fredagskvällen. Kollat upp vilka ingredienser som inte fanns och skrivit upp dem på inköpslistan. Då hade det bara varit att sätta igång på söndagen. Tyvärr inträffar detta scenario endast fyra gånger per år-om ens det.
 
Istället googlar jag allt möjligt för att få inspiration och komma på något som går att servera. Det brukar bli lite problematiskt eftersom det ska gå hyfsat snabbt att göra. Jag är alltid lite sent ute och brukar ha två timmar till förfogande. Sen får det inte innehålla några ingredienser som borde stå i skafferiet men som inte gör det (eftersom de inte skrevs upp på inköpslistan). 


Allting brukar lösa sig till slut, och så även denna gång med. Det blev en vända till frysen för att hämta blåbär. Blåbär som sedan serverades i form av en saftig blåbärskaka. Vanligtvis tycker jag att mjuka kakor är lite överskattat men just denna är en favorit. Jag tror att det beror på att den drar lite mot det kladdiga hållet. Tillsammans med blåbären, som bidrar med friskhet, och havrecrunchet på toppen lyfts kakan till en helt annan dimension. Tillsammans med lite grädde oh succén är ett faktum.
 
Saftig blåbärskaka med havrecrunch


Tips:
 
I frysdisken hittar man oftast paket innehållandes 250 g blåbär. Vill man inte köpa två pkt går det givetvis bra att minska mängden till 250 g.
 
Övergräddar inte!! Då går själva poängen med kakan förstörd. Men gråt inte, om du råkar göra det. Kakan är god ändå, men är inte riktigt samma grej. Vilken tur, då får du chansen att baka den en gång till.
 
Kakan blir godast dagen efter, det är då den är som saftigast. Så ät inte upp allt på en och samma dag.
 
Ingredienser:
Kaka:
9 dl vetemjöl (540 g)
2 msk bakpulver
2 msk vaniljsocker 
2 dl socker (180 g)
300 g smör, rumsvarmt
3 ägg, rumsvarma
300 g  frysta blåbär (ca 6 dl)
 
Havrecrunch:
150 g smör
4,5 dl havregryn
3 dl socker
 
Havrecrunch:
Smält smöret. Rör ner havregryn och socker. Låt svalna medan du gör kakan.
 
Kaka:
Sätt ugnen på  200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en form, 20•30 cm. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt smöret, skuret i bitar, och nyp ihop till en deg. Rör ner äggen. Tryck ut degen i formen. Strö över blåbären. Sprid ut havrecrunchet över blåbären.
Grädda i ca 30 min i mitten av ugnen. Låt svalna. Servera med grädde.

Hedvig

Äntligen-det perfekta granolareceptet

Publicerad 2016-02-23 03:30:00 i Allmänt, frukost, tillbehör,

Jag vet att jag publicerat varianter på det här granolareceptet förut. Men det var ett tag sen...Rättare sagt åtta månader. Då var det en variant med puffat ris. Innan dess hade jag en annan variant, snarlik det här receptet. Men sen dess har det hunnit hända mycket. För nu, nu har jag äntligen fått fram det perfekta receptet. 
 
Egentligen är det inte så mycket som har förändrats. Det är några små detaljer som gör den stora skillnaden. Numera rostas granolan även på eftervärmen. Dessutom har några  mängder ändrats. Mest för att jag varit lat och inte trott att 50 g extra havregryn inte gör någon skillnad. Vilket det gör. Tänk så fel man kan ha. 
56c82cdb2a6b22b491261e24


Resultatet har blivit en knaprigare och nötigare granola än någonsin. Smaken är, om möjligt, ännu godare. Som om det inte vore nog med det är den fortfarande sockerfri. Annars är det tyvärr mer regel än undantag att ösa i flera dl honung, sirap och socker i granolan. Det är lite synd tycker jag, för därmed går granolan från att vara rostad müsli till bli kaksmulor. Och alla som testat att äta kakor med fil vet att det inte är gott. Inte överhuvudtaget.
 
Så testa. Den är 1000 gånger godare än köpemüsli med havregryn och cornflakes. Dessutom vet vi alla att köpemüslin innehåller alldeles för lite russin. Vilket är ytterligare en fördel med hemmagjord müsli. 
 
Trots all min propaganda kanske du ändå känner att du inte har tid att göra din egna müsli. Trots att det är så mycket godare än köpt. Men jag ber dig ändå att testa. Iallafall en gång. När du sen har fått in snitsen (för jag lovar att det kommer bli fler gånger) går det att slänga ihop den på 10 minuter. Och den tiden har vi alla här i livet.


Det perfekta receptet på granola 
 
Ingredienser:
 
220 g havregryn (6,3 dl)
180 g rågflingor (5 dl)
105 g solroskärnor (1,5 dl)
70 g pumpakärnor (1 dl)
90 g linfrön (1 dl+2 msk)
70 g kokos (2 dl)
70 g hasselnötter (knappt 1 dl)
200 g vatten (2 dl)
45 g neutral matolja (ex raps, solros) (0,5 dl)
 
Efter gräddning:
Russin
Torkade aprikoser
 
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Hacka hasselnötterna. Blanda alla torra ingredienser på en plåt. Blanda olja och vatten och häll över grynblandningen. Krama in vätskan ordenligt i grynblandningen så att allt blir fuktigt. Om det bildats klumpar, smula sönder dessa. Grädda 15 min. Rör runt ordenligt med en sked så inget bränns. Grädda ytterligare 10 min till. Rör runt en gång till. Grädda ytterligare 5-10 min. Håll ordenligt koll så att inget bränns. Stäng av ugnen och låt stå på eftervärmen. Ta ut plåten, strö över russin och aprikoser, klippta i små bitar. Förvara torrt.

-Hedvig
 
 
 

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela