milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Tigerinspirerade sugarcookies

Publicerad 2016-04-12 04:21:43 i Allmänt, småkakor,

Jag har ett problem. Ett allvarligt problem. Dessa kakor kallas sugar cookies. Det är ursprungligen ett amerikanskt recept. Vårt land i väst brukar vara bra på "more is more" när det kommer till kakor. Så även i detta fallet.

Det här ska föreställa småkakor. Men dem är allt annat än små. Snarare gigantiska. Det är typiskt amerikanskt, att göra allting större än nödvändigt, bara fär att man kan. Då uppstår problemet, vilken kategori ska dessa kakor tillhöra? Småkakor? Eller kanske dessert? De passar inte riktigt in i någon kategori.


Jag funderade ett tag på att göra en kategori som hette amerikanska bakverk. Men sedan kom jag på att det skulle bli en väldigt liten kategori. Dessutom skulle jag bara tvungen att göra en för italienska bakverk, franska och tyska. Det skulle bara skapa fler problem. Finska pinnar till exempel, skulle dem vara i den finska eller svenska kategorin?

Eftersom jag inte vill leta upp ursprunget på varje kaka jag bakar skippade jag den idén. Den skapade mer problem än den löste!

Därför ligger dessa kakor i kategorin småkakor. Trots att de är allt annat än små. Det var enklast så. Men om någon läsare har en urbra idé på en kategori de skulle passa in i, så är det bara att hojta till. Alla förslag mottages tacksamt. Tills dess ligger dem i kategorin småkakor.


Tigerinspirerade sugar cookies ca 24 st
 
Tips:
-Har du en glasskopa? Istället för att rulla en boll av degarna kan du trycka ner dem i glasskopan istället och sedan "skopa" ut dem på bakplåtspappret.
 
-Kakorna ska ha spröda kanter och vara sega i mitten. Provgrädda gärna en kaka för att se att de får rätt konsistens.
 
Ingredienser:
100 g smör
3,5 dl strösocker (315 g)
0,4 dl turkisk yogurt (40 g)
0,75 dl neutral olja (66 g)
1 ägg
1 msk mjölk
 
Vaniljsmak
1 msk vaniljsocker
2,5 dl+ 1 msk vetemjöl (160 g)
1 rågat krm bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
1 rågat krm salt
 
Chokladsmak
2 msk kakao (12 g)
2,5 dl vetemjöl (150 g)
1 rågat krm bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
1 rågat krm salt
 
+extra socker till gräddningen.
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa smöret medan det fortfarande är varmt tillsammans med turkisk yogurt och socker. Tillsätt sedan ägg, olja och mjölk. Dela upp smeten i två olika bunkar, lika mycket i varje bunke.
 
Vaniljsmak
Blanda alla ingredienser i en skål. Tillsätt i den ena bunken.
 
Chokladsmak
Blanda alla ingredienser i en skål. Tillsätt i den andra bunken.
 
Vid gräddning 
 
Ta en knapp msk chokladdeg och en knapp msk vaniljdeg. Rulla till en boll. Lägg glest på ett bakplåtspapper och platta till lite. Strö över lite socker. Grädda i 7 min. Vänd sedan plåten i 180 grader så att de kakor som var närmast ugnsluckan hamnar längst in i ugnen och grädda ytterligare 4-6 min, tills de precis har börjat få färg på kanterna men i övrigt har en blek ton. 

Detta gör att kakorna blir gräddade jämnt, även fast man skulle råka ha en ojämn ugn. Även fast jag har en ugn som gräddar jämnt inbillar jag mig att det gör att kakorna gräddas jämnare. Man kan alltså skippa detta steget om man har en ugn som gräddar jämnt. Den sammanlagda gräddningstiden är 11-13 minuter.

 Dra av bakplåtspappret och låt kakorna svalna helt innan du förflyttar dem.
 

-Hedvig 
 

Kommentarer

Postat av: coffeeandcupcake.blogg.se

Publicerad 2016-04-13 16:13:39

Så gott :)

Svar: Håller med dig. Rekommenderas!!
Milkandacookie

Postat av: Bea

Publicerad 2016-04-13 21:40:34

Jag tog mig tiden att sitta och titta igenom en del av din blogg nu när killen sitter och spelar, och jag måste säga att jag verkligen gillar det jag ser, gottegris som man är! ;) Jag älskar dessutom att baka nästan lika mycket som jag älskar att laga mat! Dessa kakor ser verkligen goda ut också, ska definitivt göra sådana så fort jag får chansen! Tyvärr så vet jag inte vilken kategori de kan tänkas passa under, men lovar att jag kan säga till om jag kommer på något!

Sedan tänkte jag även fråga om det skulle vara okej för dig om jag tipsade om din blogg på min? För jag tyckte verkligen att det jag har sett här är otroligt bra recept! :)

Svar: Vad roligt att du gillar Milkandacookie Bea! Det känns inombords och gör mig riktigt glad. Jag tycker absolut du ska göra dessa kakor, de stillar både sötsuget och baksuget;) Givetvis får du tipsa om min blogg. Det gör mig otroligt hedrad att få frågan från dig!! Lycka till med bakandet och hojta till om det är något du undrar över!
Milkandacookie

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela