milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Påsktårta 2016

Publicerad 2016-04-09 14:30:14 i Allmänt, tillbehör, tårta,

OBS!! Detta är ett utav inläggen som publicerades på Nouw och som nu återpubliceras här. Det blir därmed lite konstigt eftersom vi firade påsk för länge sedan.

Som varje år, när påsken kommer, bakas det traditionsenligt en påsktårta. Förra årets tårta var en mäktig chokladhistoria som räckte hela påsklovet. Och hur god den tårtan än var, så var jag inte sugen på att upprepa historian. Därför blev årets påsktårta en betydligt lättare, men minst lika god, variant.

Min familj är ju både kräsen och har en stor bredd av smaklökar. Att baka en tårta som matchar allas preferenser är alltså inte helt lätt. Men en gemensam nämnare för hela familjen är att vi gillar choklad. Därför är det ett återkommande inslag i påsktårtan. Då vet man att det iallafall finns något som alla gillar. Chokladbottnar löste enkelt det problemet.



Sedan kommer fyllningarna. Det är betydligt krångligare. Det får inte vara för mäktigt. Helst ingen grädde. Absolut ingen smörkräm. Eller maräng, absolut inga maränger. Lakrits, godisfluff och mandelmassa är andra saker som är förbjudna. Därför fyllde jag tårtan med vaniljkräm och hallonfyllning. Det uppfyllde de flestas önskemål.

Som frosting blev det en lemoncurdgrädde. Chokladbottnar, vaniljkräm, hallonfyllning och lemoncurdgrädde bildade en påsktårta som iallafall jag uppskattade. Om resten av familjen tyckte om den? Jag tror det. Det verkade så iallafall. Att den spacklades med lemoncurdgrädde är något pappa får ha överseende med. För det är nästintill omöjligt att skapa en påsktårta som passar alla till 100%



Påsktårta 2016


Tårtbotten
1 dl kakao (40 g)
2 dlströsocker 
2 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
2 ägg, rumsvarma
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Vaniljkräm
2 ägg
1 msk strösocker
1,5 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
1-2 msk potatismjöl
1,5 msk vaniljsocker

Hallonfyllning
100 g hallon
0,5 dl socker
2 msk citronsaft
1 gelatinblad

Lemoncurdgrädde
2 dl grädde
1 dl lemon curd

Dekoration
Lemoncurd
Lakritsgodis
Grönt gelegodis
Smulor från tårtbotten
Jordgubbssylt

Tårtbotten:
Koka upp 1 dl socker, kakao och mjölk i en kastrull. Häll upp i en skål och låt svalna helt och hållet. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, 20 cm i diameter. Vispa smör och resterande socker krämigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och
bakpulver i en annan bunke. Tillsätt växelvis chokladblandningen och mjölblandningen till äggsmeten. Häll i den smorda formen. Grädda mitt i ugnen i 45-60 minuter. Låt kallna under en bakduk.

Vaniljkräm
Vispa upp ägg och socker. Koka upp mjölken. Blanda 1 msk potatismjöl med lite vatten och blanda i det i mjölken under vispning. Häll mjölken i en tunn stråle i äggsmeten, under kraftig vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud den på svag värme tills den tjocknar. Rör konstant. Om den inte tjocknar, kan man tillsätta 1 msk potatismjöl utrörd i vatten, men då blir den lite stabbigare.

Hallonfyllning
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp hallon, socker och citronsaft. Låt hallonfyllningen koka tills den har reducerats till hälften, alltså att volymen på hallonfyllningen minskat till hälften. Rör ner gelatinbladet. Låt svalna helt.

Lemoncurdgrädde
Vispa grädden ganska hårt. Rör ner lemoncurden.

Montering och dekoration
Skär av toppen på tårtan (spara till dekoration). Dela tårtan i två bottnar. Lägg ena tårtbotten på ett tårtfatet. Spänn fast kanten på springformen runt botten. Bre på ett lager med vaniljkräm (allt går inte åt). Bre sedan ett lager med hallonfyllning direkt på vaniljkrämen. Låt stelna i kylen i 1-2 h.

Lägg på den andra botten. Ta av kanten från springbotten och spackla tårtan med lemoncurdgrädden. Bre ut lemon curd i form av en kyckling på tårtan. Använd jordgubbssylt som näbb, lakrits som ben och grönt gelegodis som planta. Smula den överblivna toppen från tårtbottnarna. Gör en kant av smulorna. Servera!



-Hedvig

Kommentarer

Postat av: coffeeandcupcake.blogg.se

Publicerad 2016-04-10 19:42:39

Fin blogg ^^

Svar: Tack Ida😊✨
Milkandacookie

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela