milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Giant chocolate chip cookie med nutellagömma

Publicerad 2016-04-16 04:32:35 i Allmänt, dessert, mjuka kakor,

När folk frågar mig vilken min favoritkaka är (de brukar inte göra det men jag brukar fråga dem samma fråga), så svarar jag chocolate chip cookies. Med tanke på att jag har en bakblogg borde det alltså krylla utav recept på just chocolate chip cookies. Men icke.

Under hela milkandacookie:s levnadstid har det inte publicerats ett enda inlägg om chocolate chip cookies. Förrän nu. Nu är det äntligen dags för dem att träda fram på bloggen.


Man kan fråga sig varför det inte har publicerats tidigare. Det borde ju varit det första inlägget jag publicerade som bakbloggare. Jag har inget bra svar. Det har bara...blivit så. Det finns ett ordspråk som heter: "bättre sent än aldrig". Ibland är det ett väldigt användbart ordspråk.

Så här kommer receptet. En kolaaktig, chokladproppad kaka som smakar underbart gott. Med eller utan nutellagömma, det är det du som bestämmer. Min favoritkaka faktiskt (om ni inte har förstått det än). Jag förespråkar att man kan äta chocolate chip cookies både till efterrätt och till fika. Därför gjorde jag en stor chocolate chip cookie, istället för flera små. Passar utmärkt ljummen med en kula vaniljglass. Fikavarianterna återkommer jag med en annan dag. Jag lovar.


Giant chocolate chip cookie (med nutellagömma) 2 st

Tips:

-Ett lite förtydligande. Nutellagömman är valfri. Det går minst lika bra utan.

-Gör en kaka med nutellagömma och en utan och kolla vilken du tycker är godast.

-Strö över lite flingsalt på toppen för en salt brytning.

125 g smör
1 dl socker
1,25 dl ljust muscovadosocker 
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
3,75 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
100 g mörk choklad 

Med nutellagömma 
50 g nutella/ kaka


Gör så här:
Smält smöret på medelvärme. När det har dmält, fortsätt röra tills det börjar skumma. Rör ännu mer, tills smöret börjar lukta kolaaktig och du kan skymta en brun färg under smörskummet. Häll genast upp allt (även bottensatsen) i en stor bunke. Nu har du brynt smör.

Tillsätt socker. Låt svalna lite innan du tillsätter ägg och vaniljsocker. I en annan bunke blandar du mjöl och bakpulver. Tillsätt detta till smörblandningen. Hacka chokladen ganska grovt och rör ner den. Smörj två formar/gjutjärnspannor med en diameter på ca 15 cm. Dela degen i två bitar och fördela i formarna. Ställ in i kylen i minst en halvtimma, men gärna mer.

Med nutellagömma.
Ta fram en deghalva. Dela den i två bitar. Tryck ut den ena biten i formen. Bre på nutella, men lämna en kant på 1 cm. Tryck ut den andra biten och lägg ovanpå nutellan. Tryck ihop degen i kanterna. Upprepa ev med andra deghalvan. Ställ i kylen i minst en halvtimma, men gärna mer.

Sätt ugnen på 200 grader. Grädda kakorna i ca 20 minuter. Servera ljumna med vaniljglass.

-Hedvig


Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-04-17 08:44:32

Ååå cookie är ju så gott👌🏼Har du testat subway kakor som de finns recept på❤️

Svar: Visst är det!! Har faktiskt inte testa subwaykakorna än men de verkar otroligt goda😋😋 Vem vet...någon dag kanske de kommer upp på bloggen:)))
Milkandacookie

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela