milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Den stor utmaningen...

Publicerad 2016-04-21 03:29:25 i Allmänt, bullar,

En utav mammas galnaste idéer

Ni som har följt mig ett tag vet att jag jämt och ständigt snor mammas idéer. Det är inte så att försöker stjäla dem. De är bara för bra för att låta bli. Mammas nyaste idé är bra. Men läskig. Och lite galen.

Baka igenom sju sorters kakor. Läs den meningen igen. Mammas idé (snarare utmaning) är alltså att jag ska baka mig igenom denna bakbok. Med över 300 recept! 

Först var jag tveksam till idén. Men sen tänkte jag, varför inte? Det är så jag brukar tänka när jag blir utmanad. Och då var det bara att köra. Speciellt med tanke på att mitt mål är att klara det inom ett år.


Första receptet blev rimbobullar. Och man kan fråga sig, varför just det? Eller så kan man fråga sig vad rimbobullar överhuvudtaget är? Det hade inte jag en aning om heller förrän jag bakade dem. Men jag vet att frysen var tömd på bullar. Och frysen, ja den måste vara fylld med bullar. Iallafall hemm hos mig.  Skafferiet var lite halvtomt så jag valde ett recept  bullrecept med klassiska ingredienser. Det blev rimbobullar.

Rimbobullar är ett bakverk som inte är en bulle. Men inte heller ett wienerbröd. Men någonstans där emellan. En kombination, helt enkelt. Hur som helst så ligger de under kategorin bullar. Så att ni inte blir förvirrade ifall ni skulle vilja baka receptet en annan gång. 

Rimbobullar är saftiga, fluffiga och smöriga. Helt enkelt bra egenskaper för en bulle. I och med att det här inlägget har publicerats så är också bakutmaningen igång. Ett recept avklarat hittills.


Rimbobullar

Ändringar:

-Min deg blev alldeles för kletig efter att jag hade rört ihop den. Därför knådade jag sen på ett mjölat bakbord tills den precis gick ihop.

-Det stod inte om man skulle röra ihop degen för hand eller i maskin. Jag körde för hand och det gick bra.

Bulldeg:
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör
1 msk socker
6 dl vetemjöl
1 krm salt

Fyllning:
75 g rumsvarmt smör,
1,5 msk socker
0,5 msk vaniljsocker

Bulldeg:
Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en kletig deg. Mjöla ett bakbord och knåda degen tills den är smidig. Gör nu fyllningen.

Fyllning:
Vispa ihop alla ingredienser.

Utbakning:
Mjöla ett bakbord. Kavla försiktigt ut degen till en fyrkant ca 40•40 cm. Skär ut rutor, 8•8 cm. Lägg en liten klick fyllning i mitten på varje bulle. Ta tag i alla fyra hörnen och nyp ihop dem ordentligt. Lägg varje bulle i en form (helst bullform, men muffinsform funkar också bra). Låt jäsa två timmar. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka mandeln fint. Vispa upp ägg och lite salt med hjälp av en gaffel. Pensla på bullarna och strö över lite pärlsocker och lite mandel. Grädda 8-12 minuter i mitten av ugnen.

-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela