milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

#3 Chokladbiskvier

Publicerad 2016-04-28 06:54:44 i Allmänt,

Smälta choklad i mikro eller över vattenbad?

En liten fråga. När du smälter choklad, hur gör du då? Smälter du den i mikron? Eller över vattenbad?

Personligen smälter jag choklad över vattenbad. Det blir enklast så. Min mikro är nämligen inte den pålitligaste. Men det tog ett tag innan jag fattade det.

Så här brukade det gå till. Jag hade precis så mycket choklad som behövdes till receptet. Chokladen skulle smältas och jag hade fått fär mig att den skulle smältas i mikron. Det var ju så smidigt och riskfritt. Mycket mer riskfritt än att köra den gamla metoden, vattenbad. Trodde jag.


Så jag stoppade in chokladkakan i mikron. Mikrade på ganska låg effekt. Rörde. Mikrade igen. Det börjar lukta bränt. Öppnar mikron i panik fär att hitta en svartbränd chokladkaka. Kommer ni ihåg att jag sa att det var helt riskfritt att smälta choklad i mikron? Jag tar tillbaka det.

Historian upprepades några gånger. Ganska många gånger faktiskt. Sedan gick jag tillbaka till den hederliga metoden vattenbad igen. Det blev mycket mindre tårar då. Så när dessa chokladbiskvier skulle doppas, ja då var det vattenbad som gällde. Jag litar inte längre på mikron gör sitt jobb.

P.S. Jag menar inte att det är fel att smälta choklad i mikron. Har du en pålitlig mikro, så kör på den. Men som sagt, min mikro är inte så pålitlig. Iallafall inte när det kommer till att smälta choklad.  


Chokladbiskvier 20 eller 80 st

Så här gjorde jag:

Jag bakade dessa chokladbiskvier inför en fest och fyrdubblade därför receptet.
Därför står angivelserna i både enkel och fyrdubbel sats.

Det går jättebra att frysa ner i biskvierna innan de är chokladdoppade. Frys alltså in bottnarna med smörkräm. När du vill doppa dem är det bara att ta upp dem och doppa dem utan att först tina dem.

I smörkrämen bytte jag ut 200 mörk choklad mot 0,5 dl kakao. Det gick alldeles utmärkt.

Saltat smör användes istället för osaltat.

Chokladen blandade jag med en msk rapsolja för att få tunnare chokladlager.

Mängden choklad minskades också, från 800 g till 500 g. Ändå gick det bara åt drygt 300 g till 80 chokladbiskvier. Det står därför 400 g choklad i receptet.

Jag gjorde mina chokladbiskvier lite mindre än i originalet.

Den enkla satsen står först. Inom parantes står den fyrdubbla satsen.

Chokladbiskvier 20 eller 80 st

Botten

275 g mandelmassa (1100 g)
1 äggvita (4)

Smörkräm:
125 g rumsvarmt smör (500 g)
1,5 dl/90 g florsocker (6 dl/360 g)
2 tsk vaniljsocker (2 msk och 2 tsk)
1 msk/6 g kakao (0,5 dl/20 g)
1 äggula (4)

Chokladlager
100 g mörk choklad (400 g)
1 tsk rapsolja (1 msk)

Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. 

Riv mandelmassan. Blanda i äggvitan, lite i taget och rör kraftigt till en slät smet innan du tillsätter mer äggvita. När all äggvita är tillsatt och smeten är slät är den färdig.

Rulla bollar av smeten (doppa händerna i vatten emellanåt när det blir för klibbigt). Tryck försiktigt ut bottnarna lite grann, så de blir några mm höga. 

Grädda bottnarna ett hack lägre ner än mittenhacket (alltså precis under mitten). Grädda bottnarna i ca 12 min eller tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna.

Smörkräm
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och äggula till en fluffig kräm.

Vänd bottnarna upp och ner så den släta ytan kommer uppåt. Bred smörkrämen toppigt på bottnarna. Ställ biskvierna i kylen i minst 30 minuter.

Chokladlager:
Smält choklad i en liten och djup skål. Blanda ner rapsoljan. Stick en liten och vass kniv i botten på biskvin Doppa sedan biskvien i chokladen, låt chokladen rinna av och låt den stelna på galler. Upprepa med resten av biskvierna. 

Förvara i kylen.

-Hedvig

Kommentarer

Postat av: Cassandra Haraldsson

Publicerad 2016-04-28 13:47:17

Brukar faktiskt göra det i micron :)

Svar: Kanske bara jag som är ovän med min mikro då!!
Milkandacookie

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela