milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

#4 Kardemummaskorpor

Publicerad 2016-04-30 04:26:49 i Allmänt, småkakor, tillbehör,

Hur du bör äta kardemummaskorpor

Skorpor är inget jag brukar baka. Möjligtvis att vi köper det ibland, men det är ändå inget jag äter speciellt ofta. Men nu så ska jag ju baka mig igenom hela sju sorters kakor. Där finns det hela sex sorters skorpor. En hel del av dessa recept ger drygt 100 skorpor. Vilket innebär att konsumtionen av skorpor kommer öka en hel del.

Först ut är dessa bakpulverskorpor. Eller ja, jag kallar dem ju för kardemummaskorpor. Det låter oändligt mycket godare, iallafall om ni frågar mig. Som namnet avslöjar innehåller de kardemumma.


Många skorpor tar lång tid att baka eftersom de innehåller jäst. Men ibland får man en impuls av att baka. Det fick jag nämligen när jag skulle baka dessa skorpor. Då har man inte tid att vänta på långa jästider. Det mindre smickrande namnet bakpulverskorpor avslöjar att dessa bakas på bakpulver och inte på jäst. Därmed slipper man väntan i form av långa jästider.

Trots avsaknaden av jästider och smaken av kardemumma finns det ändå ett problem. Ett ganska simpelt problem. Hur äter man dessa skorpor. De är för söta för att ätas med smör och ost. För små också. Man kan alltid servera dem till kompott, men det är inte riktigt säsong fär det nu. Tur då att de är goda, precis som de är. För det är precis så jag äter dem.
Knappt större än en femkrona

Kardemummaskorpor ca 120 st

Så här gjorde jag:

Jag gjorde mina skorpor lite mindre än originalet.

Istället för att göra degen för hand gjorde jag den i matberedaren.

Jag rostade mina skorpor riktigt gyllenbruna-då tycker jag dem blir godast!

Ingredienser:

1,5 dl strösocker (135 g)
6 dl vetemjöl (360 g)
1 msk bakpulver 
0,5 tsk hel kardemumma 
150 g smör
1,5 dl mjölk (150 g)

Sätt ugnen på 225 grader.
Mortla kardemummakärnorna.
Blanda kardemumma, mjöl, socker och bakpulver. 
Tillsätt smöret. Mixa allt till en smulig smet (om du blandar smeten i matbredare). Nyp annars ihop mjölblandningen med smöret tills det finfördelats. 
Tillsätt mjöken och blanda snabbt ihop till en deg.

Dela degen i bitar och rulla till små bollar (mina vägde 12 g styck). Grädda i ca 8 minuter (dem ska inte få färg).

Medan skorporna är varma delar du dem på mitten med hjälp av en gaffel. 

Sänk värmen till 150 grader och rosta skorporna i ca 15 minuter. Skorporna är färdiga när de är torra och har fått färg.

-Hedvig

Kommentarer

Postat av: Vilma

Publicerad 2016-05-01 10:08:41

åååh va gott

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela