milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

#2 Hallonbakelser

Publicerad 2016-04-26 05:52:44 i Allmänt, dessert,

Hur man får sommarkänslor-trots vädret

Jag längtar till sommaren. Av flera anledningar. För det första går jag ut nian till sommaren. Bara det är en stor sak i sig. 

Sedan har vi vädret. När solen sken förra veckan trodde jag på riktigt att värmen var här. Vädret var perfekt, solen sken och himlen var blå. Men så igår så var vädret minst sagt växlande. Ena sekunden sol, andra sekunden snöblandat regn. Man kan ju säga att drömmen om sommarvädret var långt borta.

Väder går, som bekant, inte att styra. Trots att sommaren känns långt borta när det faller snöblandat regn låter sig hoppet om sommaren inte nedslås. Iallafall inte mitt. 

Så för att få upp sommarkänslorna bakades det hallonbakelser. För en sekund kan man nästan njuta av att sommaren är här när man smakar dessa bakelser. Sedan kastas man givetvis tillbaka in i verkligheten igen. Men ändå. En sekund av sommarkänslor är bättre än ingenting.

Så deppa inte ihop över vädret. Sommaren kommer (hoppas jag iallafall). Tills dess får vi äta hallonbakelser. Bra va?




Hallonbakelser 10-12 st

Så här gjorde jag:

Man kan använda både färska och frysta hallon till moussen. Jag använde frysta eftersom det inte är sommar än.

Jag skar mina bakelser lite större än vad det var tänkt.

Havrebotten:
100 g smör
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver 
2 msk strösocker
2 msk ljus sirap

Hallonmousse:
6 gelatinblad
5 dl frysta hallon, tinade (300 g)
1 burk kondenserad mjölk (397 g)
4 dl turkisk yoghurt (400 g)

Dekoration:
Mörk choklad
Citronmeliss
Hallon

Havrebotten:

Sätt ugnen på 200 grader (har du varmluftsugn är det 175 grader som gäller).  Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 20•25 cm. 

Smält smöret i en kastrull. I en annan bunke blandat du övriga ingredienser. Rör ner smöret i blandningen och rör till en tjock smet.

Platta ut smeten i ett tunt laget i formen med hjälp av händerna och en stekspade. Blöt händerna/stekspaden med lite vatten så blir det enklare. 

Grädda i ca 8-10 min i mitten av ugnen. Låt svalna helt i formen. 

Hallonmousse:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. 

Mixa hallonen. Mixa sedan ner den kondenserade mjölken.

Ta 1 dl av hallonsmeten. Värm den på spisen  eller i mikron. Det ska bli riktigt hett, men behöver inte koka.

Krama ut vattnet ur gelatinbladen. Rör ner gelatinbladen, ett i taget, i den varma hallonsmeten under kraftig omrörning.

Blanda den varma hallonsmeten med resterande hallonsmet. Rör även ner den turkiska yogurthen. Se till att röra ordentligt så att hallonmoussen blir slät och fin.

Häll hallonmoussen i formen, ovanpå havrebotten. Låt stelna minst 3 timmar i kylskåpet.

Ta upp kakan med hallonmoussen ur formen. Skär upp i bakelser med hjälp av en vass kniv. Doppa den i hett vatten emellanåt för att få snyggare snitt.

Mina bakelser blev 10•5 cm. Jag skar en gång från kortsida till kortsida. Sedan skar jag fem gånger från långsida till långsida.

Dekor:

Hyvla, med hjälp av en osthyvel, på baksidan av en chokladkaka. Chokladen kommer då rulla sig och forms chokladrullar. Om det inte går att få stora chokladrullar är den förmodligen för kall. Värm på låg effekt i mikron i några sekunder och testa igen. 

Lägg chokladrullen på snedden. Dekorera med ett hallon och citronmeliss. Servera.

Överblivna bakelser håller några dagar i kylskåp.

-Hedvig


Kommentarer

Postat av: Emilia

Publicerad 2016-04-27 14:39:07

Åååh så gott!

Svar: Tycker jag med;) Rekommenderas starkt!! Sommaren känns ju ärligt talat rätt långt borta just nu. Då är det bra att ha dessa att äta✨👌🏻
Milkandacookie

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela