milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

#4 Kardemummaskorpor

Publicerad 2016-04-30 04:26:49 i Allmänt, småkakor, tillbehör,

Hur du bör äta kardemummaskorpor

Skorpor är inget jag brukar baka. Möjligtvis att vi köper det ibland, men det är ändå inget jag äter speciellt ofta. Men nu så ska jag ju baka mig igenom hela sju sorters kakor. Där finns det hela sex sorters skorpor. En hel del av dessa recept ger drygt 100 skorpor. Vilket innebär att konsumtionen av skorpor kommer öka en hel del.

Först ut är dessa bakpulverskorpor. Eller ja, jag kallar dem ju för kardemummaskorpor. Det låter oändligt mycket godare, iallafall om ni frågar mig. Som namnet avslöjar innehåller de kardemumma.


Många skorpor tar lång tid att baka eftersom de innehåller jäst. Men ibland får man en impuls av att baka. Det fick jag nämligen när jag skulle baka dessa skorpor. Då har man inte tid att vänta på långa jästider. Det mindre smickrande namnet bakpulverskorpor avslöjar att dessa bakas på bakpulver och inte på jäst. Därmed slipper man väntan i form av långa jästider.

Trots avsaknaden av jästider och smaken av kardemumma finns det ändå ett problem. Ett ganska simpelt problem. Hur äter man dessa skorpor. De är för söta för att ätas med smör och ost. För små också. Man kan alltid servera dem till kompott, men det är inte riktigt säsong fär det nu. Tur då att de är goda, precis som de är. För det är precis så jag äter dem.
Knappt större än en femkrona

Kardemummaskorpor ca 120 st

Så här gjorde jag:

Jag gjorde mina skorpor lite mindre än originalet.

Istället för att göra degen för hand gjorde jag den i matberedaren.

Jag rostade mina skorpor riktigt gyllenbruna-då tycker jag dem blir godast!

Ingredienser:

1,5 dl strösocker (135 g)
6 dl vetemjöl (360 g)
1 msk bakpulver 
0,5 tsk hel kardemumma 
150 g smör
1,5 dl mjölk (150 g)

Sätt ugnen på 225 grader.
Mortla kardemummakärnorna.
Blanda kardemumma, mjöl, socker och bakpulver. 
Tillsätt smöret. Mixa allt till en smulig smet (om du blandar smeten i matbredare). Nyp annars ihop mjölblandningen med smöret tills det finfördelats. 
Tillsätt mjöken och blanda snabbt ihop till en deg.

Dela degen i bitar och rulla till små bollar (mina vägde 12 g styck). Grädda i ca 8 minuter (dem ska inte få färg).

Medan skorporna är varma delar du dem på mitten med hjälp av en gaffel. 

Sänk värmen till 150 grader och rosta skorporna i ca 15 minuter. Skorporna är färdiga när de är torra och har fått färg.

-Hedvig

#3 Chokladbiskvier

Publicerad 2016-04-28 06:54:44 i Allmänt,

Smälta choklad i mikro eller över vattenbad?

En liten fråga. När du smälter choklad, hur gör du då? Smälter du den i mikron? Eller över vattenbad?

Personligen smälter jag choklad över vattenbad. Det blir enklast så. Min mikro är nämligen inte den pålitligaste. Men det tog ett tag innan jag fattade det.

Så här brukade det gå till. Jag hade precis så mycket choklad som behövdes till receptet. Chokladen skulle smältas och jag hade fått fär mig att den skulle smältas i mikron. Det var ju så smidigt och riskfritt. Mycket mer riskfritt än att köra den gamla metoden, vattenbad. Trodde jag.


Så jag stoppade in chokladkakan i mikron. Mikrade på ganska låg effekt. Rörde. Mikrade igen. Det börjar lukta bränt. Öppnar mikron i panik fär att hitta en svartbränd chokladkaka. Kommer ni ihåg att jag sa att det var helt riskfritt att smälta choklad i mikron? Jag tar tillbaka det.

Historian upprepades några gånger. Ganska många gånger faktiskt. Sedan gick jag tillbaka till den hederliga metoden vattenbad igen. Det blev mycket mindre tårar då. Så när dessa chokladbiskvier skulle doppas, ja då var det vattenbad som gällde. Jag litar inte längre på mikron gör sitt jobb.

P.S. Jag menar inte att det är fel att smälta choklad i mikron. Har du en pålitlig mikro, så kör på den. Men som sagt, min mikro är inte så pålitlig. Iallafall inte när det kommer till att smälta choklad.  


Chokladbiskvier 20 eller 80 st

Så här gjorde jag:

Jag bakade dessa chokladbiskvier inför en fest och fyrdubblade därför receptet.
Därför står angivelserna i både enkel och fyrdubbel sats.

Det går jättebra att frysa ner i biskvierna innan de är chokladdoppade. Frys alltså in bottnarna med smörkräm. När du vill doppa dem är det bara att ta upp dem och doppa dem utan att först tina dem.

I smörkrämen bytte jag ut 200 mörk choklad mot 0,5 dl kakao. Det gick alldeles utmärkt.

Saltat smör användes istället för osaltat.

Chokladen blandade jag med en msk rapsolja för att få tunnare chokladlager.

Mängden choklad minskades också, från 800 g till 500 g. Ändå gick det bara åt drygt 300 g till 80 chokladbiskvier. Det står därför 400 g choklad i receptet.

Jag gjorde mina chokladbiskvier lite mindre än i originalet.

Den enkla satsen står först. Inom parantes står den fyrdubbla satsen.

Chokladbiskvier 20 eller 80 st

Botten

275 g mandelmassa (1100 g)
1 äggvita (4)

Smörkräm:
125 g rumsvarmt smör (500 g)
1,5 dl/90 g florsocker (6 dl/360 g)
2 tsk vaniljsocker (2 msk och 2 tsk)
1 msk/6 g kakao (0,5 dl/20 g)
1 äggula (4)

Chokladlager
100 g mörk choklad (400 g)
1 tsk rapsolja (1 msk)

Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. 

Riv mandelmassan. Blanda i äggvitan, lite i taget och rör kraftigt till en slät smet innan du tillsätter mer äggvita. När all äggvita är tillsatt och smeten är slät är den färdig.

Rulla bollar av smeten (doppa händerna i vatten emellanåt när det blir för klibbigt). Tryck försiktigt ut bottnarna lite grann, så de blir några mm höga. 

Grädda bottnarna ett hack lägre ner än mittenhacket (alltså precis under mitten). Grädda bottnarna i ca 12 min eller tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna.

Smörkräm
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och äggula till en fluffig kräm.

Vänd bottnarna upp och ner så den släta ytan kommer uppåt. Bred smörkrämen toppigt på bottnarna. Ställ biskvierna i kylen i minst 30 minuter.

Chokladlager:
Smält choklad i en liten och djup skål. Blanda ner rapsoljan. Stick en liten och vass kniv i botten på biskvin Doppa sedan biskvien i chokladen, låt chokladen rinna av och låt den stelna på galler. Upprepa med resten av biskvierna. 

Förvara i kylen.

-Hedvig

#2 Hallonbakelser

Publicerad 2016-04-26 05:52:44 i Allmänt, dessert,

Hur man får sommarkänslor-trots vädret

Jag längtar till sommaren. Av flera anledningar. För det första går jag ut nian till sommaren. Bara det är en stor sak i sig. 

Sedan har vi vädret. När solen sken förra veckan trodde jag på riktigt att värmen var här. Vädret var perfekt, solen sken och himlen var blå. Men så igår så var vädret minst sagt växlande. Ena sekunden sol, andra sekunden snöblandat regn. Man kan ju säga att drömmen om sommarvädret var långt borta.

Väder går, som bekant, inte att styra. Trots att sommaren känns långt borta när det faller snöblandat regn låter sig hoppet om sommaren inte nedslås. Iallafall inte mitt. 

Så för att få upp sommarkänslorna bakades det hallonbakelser. För en sekund kan man nästan njuta av att sommaren är här när man smakar dessa bakelser. Sedan kastas man givetvis tillbaka in i verkligheten igen. Men ändå. En sekund av sommarkänslor är bättre än ingenting.

Så deppa inte ihop över vädret. Sommaren kommer (hoppas jag iallafall). Tills dess får vi äta hallonbakelser. Bra va?




Hallonbakelser 10-12 st

Så här gjorde jag:

Man kan använda både färska och frysta hallon till moussen. Jag använde frysta eftersom det inte är sommar än.

Jag skar mina bakelser lite större än vad det var tänkt.

Havrebotten:
100 g smör
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver 
2 msk strösocker
2 msk ljus sirap

Hallonmousse:
6 gelatinblad
5 dl frysta hallon, tinade (300 g)
1 burk kondenserad mjölk (397 g)
4 dl turkisk yoghurt (400 g)

Dekoration:
Mörk choklad
Citronmeliss
Hallon

Havrebotten:

Sätt ugnen på 200 grader (har du varmluftsugn är det 175 grader som gäller).  Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 20•25 cm. 

Smält smöret i en kastrull. I en annan bunke blandat du övriga ingredienser. Rör ner smöret i blandningen och rör till en tjock smet.

Platta ut smeten i ett tunt laget i formen med hjälp av händerna och en stekspade. Blöt händerna/stekspaden med lite vatten så blir det enklare. 

Grädda i ca 8-10 min i mitten av ugnen. Låt svalna helt i formen. 

Hallonmousse:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. 

Mixa hallonen. Mixa sedan ner den kondenserade mjölken.

Ta 1 dl av hallonsmeten. Värm den på spisen  eller i mikron. Det ska bli riktigt hett, men behöver inte koka.

Krama ut vattnet ur gelatinbladen. Rör ner gelatinbladen, ett i taget, i den varma hallonsmeten under kraftig omrörning.

Blanda den varma hallonsmeten med resterande hallonsmet. Rör även ner den turkiska yogurthen. Se till att röra ordentligt så att hallonmoussen blir slät och fin.

Häll hallonmoussen i formen, ovanpå havrebotten. Låt stelna minst 3 timmar i kylskåpet.

Ta upp kakan med hallonmoussen ur formen. Skär upp i bakelser med hjälp av en vass kniv. Doppa den i hett vatten emellanåt för att få snyggare snitt.

Mina bakelser blev 10•5 cm. Jag skar en gång från kortsida till kortsida. Sedan skar jag fem gånger från långsida till långsida.

Dekor:

Hyvla, med hjälp av en osthyvel, på baksidan av en chokladkaka. Chokladen kommer då rulla sig och forms chokladrullar. Om det inte går att få stora chokladrullar är den förmodligen för kall. Värm på låg effekt i mikron i några sekunder och testa igen. 

Lägg chokladrullen på snedden. Dekorera med ett hallon och citronmeliss. Servera.

Överblivna bakelser håller några dagar i kylskåp.

-Hedvig


Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela