milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Sju sorters kakor; ett bortglömt recept

Publicerad 2015-09-08 04:51:26 i Allmänt, småkakor,

Efter andra världskriget anordnades en baktävling. Eftersom det inte längre var ransonering på smör och socker var det fritt fram att baka igen. En tävling, som milt sagt, blev en succé. Bidragen fullkomligt vällde in.

En del av recepten hamnade sedan i Sveriges mest sålda bakbok, sju sorters kakor. Sen den kom ut har den sålt i över 3,8 miljoner exemplar. En bakbok man hittar i var och varannans bokhylla.


Vart tionde år är det dags för en ny omarbetad upplaga av boken. I år har Mia Öhrn stått för det arbetet. Även fast sju sorters kakor är en väldigt bra bok finns det alltid saker som kan förbättras. Klassiker som hallongrottor, kladdkaka och kolasnittar till exempel. Några av Sveriges mest omtyckta kakor. Inte förrän i år har de fått komma med i kakboken. Det är fortfarande ett under för mig varför det har dröjt så länge med att ha med dem. Tur att andra klassiker som kanelbullar och prinsesstårta fått vara med längre.

På tal om bortglömda klassiker. När jag kollade igenom mitt arkiv insåg jag, pinsamt nog, att inte heller jag hade något recept på kolakakor. Men jag har å andra sidan inte funnits i 70 år. 

Här kommer det. Ett recept på kolakakor, precis som varje anständig bakblogg borde ha (jag var en anständig bakblogg innan också;-). Min variant innehåller solroskärnor, något som tillför lite crunch till kakorna. Men dem går såklart att utesluta. Om man vill.


Kolakakor med solroskärnor 40 st

Tips:

-Gillar du riktigt knapriga kolakakor? Grädda då i 225 grader med samma gräddningstid.

-Flytta inte kakorna förrän de har svalnat helt. Annars är risken stor att de bryts på mitten.

Ingredienser

100 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
2 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 
1 dl solroskärnor
+extra på toppen

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt vaniljsocker och sirap. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner detta tillsammans med 1 dl solroskärnor. Arbeta snabbt ihop till en deg. Forma tre avlånga längder av degen. Tryck försiktigt fast solroskärnor på toppen. Använd sedan en gaffel för att trycka till längderna ordenligt så att solroskärnorna fastnar. Grädda i 10-14 minuter. Skär genast i sneda längder. Dra bakplåtspapperet från plåten och låt sedan kakorna svalna på bakplåtspapperet.

-Hedvig

Kommentarer

Postat av: Alena

Publicerad 2015-10-03 20:30:11

Mycket goda kakor!!! :-D

Svar: Instämmer helt och hållet, Alena:p
Milkandacookie

Postat av: sb game hacker

Publicerad 2017-05-07 08:39:39

Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to
say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.
In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you
write again very soon!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela