milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Kladdkaka till alla-att bjuda 120 personer på fika

Publicerad 2015-09-22 04:41:05 i Allmänt, dessert, mjuka kakor,

Min ugn har en varmluftsfunktion. Inte för att jag brukar använda den, men ändå. Jag har en ugn med varmluftsfunktion. Dessvärre är den ganska dålig. En kaka som tar 20 min att grädda kan ta 35 min om man sätter den på fel ställe. Det är också därför som jag inte brukar använda varmluftsfunktionen.

Men det finns tillfällen då det är ganska bra att ha varmluftsfunktion på ugnen. Till exempel när man ska baka fika till 120 personer. Det krävs liksom ett antal kladdkakor för att tillfredsställa behovet. Och då är det väldigt bra om man kan grädda fyra kladdkakor samtidigt istället för en. Det är nog så jobbigt att baka 16 kladdkakor ändå. 


Ska man transportera kladdkakor gäller det att grädda dem lite längre än vanligt. Man vill ju inte att allt är en rinnande sörja. Jag gräddar mina tills dem dallrar pyttelite i mitten. Då är de kletiga i mitten men inte rinnande. Det är för övrigt så mina föräldrar föredrar kladdkakan. Fast men kletig. Själv föredrar jag den liiite kladdigare.

Tillsammans med grädde blir kladdkakan en fantastisk smakupplevelse. Så enkelt, så gott. Har man tinade hallon till är det ett plus i kanten. Ska man bjuda 120 människor på fika får man köra på säkra kort. Inget onödigt krångel med avancerade tekniker eller konstiga smaker. Go simple, go kladdkaka:)


Kladdkaka till många  4 kladdkakor

Tips:

-Ja, hur många bitar räcker det till då? Räknar man med att en kladdkaka räcker till 10 personer får man anta att det räcker till alla. Alla tar ju inte så stora bitar vilket gör att det bör räcka. Jag räknade med 8 bitar per kladdkaka. Gör inte det. Vi hade många kladdkakor över.

- Jag vet såklart inte hur bra eran varmluftsugn är. Men håll ett öga under gräddningstiden och provgrädda gärna en kladdkaka i förväg.

-Ingen hemmabagare har 16 springformar i samma storlek. Låt kladdkakorna svaln lite innan du lossar kanten. Sedan för du över kladdkakan från springbotten till en tallrik (se nästa tips).

-För att det ska funka behöver man ha ett bakplåtspapper i botten. Klipp till en rundel som passar perfekt. Alternativ nummer två är att spänna fast ett bakplåtspapper mellan botten och kanten. (Lägg ett papper på botten. Spänn sedan fast kanten ovanpå det. Smöra och bröa sedan som vanligt).

400 g smör
12 dl socker (1080 g)
6 dl vetemjöl (360 g)
2,25 dl kakao (90 g)
3 msk vaniljsocker
2 tsk salt
8 ägg

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Smält smöret i en kastrull. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och sikta ner detta i kastrullen. Tillsätt ägg och socker och rör till en smet. Smörj och bröa 4 springformar (23 cm i diameter). Fördela smeten jämnt i formarna och grädda tills den dallrar pyttelite i mitten. Ca 20 minuter om du sätter den på rätt ställe i ugnen;)


-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela