milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Grrr-en tigerkaka

Publicerad 2015-09-12 03:46:13 i Allmänt, mjuka kakor,

Den som någon gång läst en skolmatsedel lär ha märkt några saker. Fisken till exempel, serveras alltid på fredagar. Precis som att man alltid får pannkakor på fredagar, då skolan försöker laga lite godare mat. 

Och minst en gång i veckan så får man gryta. Det kan vara kalops och det kan vara kycklinggryta. Men här snålas det inte på adjektiven. Som om namnet "orientalisk" köttgryta skulle få den bruna sörjan att smaka bättre.


Ungefär samma ska är det i bakvärlden. Här får vissa bakverk namn som schackrutor, hallongrottor och tigerkaka. Precis som att skolans gryta får namn efter innehållet får bakverken namn efter sina utseenden.

Det gör såklart inte bakverken godare. Men kanske blir de lite roligare att baka. Och att äta, för den delen. Det tycker iallafall min lillasyster på snart 6 år. Och det kan man ju ändå förstå. För till skillnad från skolans bruna sörja ser ju en kaka ganska god ut. Och vem som helst fattar ju att tigerkaka låter godare än marmorerad sockerkaka med chokladsmak. Iallafall i ett barns öra


Tigerkaka

Tips:

-En tigerkaka är god så länge den är färsk. Så fort den börjar bli torr är den inte alls lika god längre. Ät upp den snabbt eller frys in.

Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
2,5 dl socker
3 ägg, rumsvarmt
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
+smör och ströbröd till formen.

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. 
Smörj och bröa en 1,5 l form. 
Vispa smör och socker pösigt.
Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa mellan varje. 
Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner sett i smeten. 
Tillsätt även mjölken och blanda till en smet. 
Häll 1/3 av smeten i en annan bunke och tillsätt kakaon. 
Blanda ner vaniljsockret i resten av smeten.
Häll hälften av den vita smeten i formen (första lagret). 
Häll sedan den bruna smeten ovanpå (andra lagret). 
Tillsist häller du över resten av den vita smeten (tredje lagret).
Använd en gaffel och dra den i smeten så att kakan memoreras. 
Grädda 50-60 min långt ner i ugnen.


-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela