milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Rasmus-på-luffen-frallor

Publicerad 2015-09-17 04:48:55 i Allmänt, bröd,

I "Rasmus på luffen" får barnen på barnhemmet havregrynsgröt morgon, middag kväll. Det kokas en stor sats på morgonen och överbliven gröt steks upp till middag och kvällsmat. Barnhemmen för 100 år sedan var ganska fattiga. Och då blev alternativet att äta gröt. Ren havregrynsgröt är nämligen en av de billigaste sakerna man kan äta, än idag.

Här hemma händer det också att det blir rester över från morgongröten. Det brukar läggas i en burk som ställs in i kylen i väntan på bättre tider. Den brukar alltid komma till nytta, förr eller senare.


Ofta slängs gröten ner i en nattjäst deg. Eftersom jag för det mesta improviserar när jag bakar bröd anpassas degen efter vad som finns hemma för tillfället. För det är knappast någon idé att åka till affären lördag kväll. Det är iallafall inte vad jag gör en lördagkväll. Istället rotar jag i skafferiet efter någon mjölpåse som kanske skulle kunna passa. Också har ännu ett nytt recept kommit till. Samtidigt som vi slipper äta stekt gröt är hemma.



Nattjästa frallor

Tips:

-Jästmängden inte brödet är inte så noga. Har man ingen våg får man gå på magkänsla helt enkelt. Kom ihåg att ju torrare jästen är, desto större bit behöver du.

-Använder man saltad havregrynsgröt kan man minska saltet pyttelite. Receptet är baserat på osaltad havregrynsgröt.

-Under tiden som man gräddar första plåten jäser ju den andra. Därför kan man grädda plåtarna på raken.

5 g jäst (ett ganska stort hörn)
500 g mjölk (5 dl)
540 g vetemjöl spec (9 dl)
180 g dinkelmjöl fullkorn (3 dl)
150 g havregrynsgröt (1,5 dl, hårt packat)
12 g salt

På kvällen:
Smula jästen i en bunke och rör ut i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en deg. Låt jäsa över natten.

På morgonen: Sätt ugnen på 250 grader. Mjöla ett bakbord och dela degen i ca 20 bitar. Har man en våg kan man väga bitarna, då ska de väga ungefär 70 g styck. Forma till frallor (här finns en guide). Låt jäsa i 15-30 minuter. Grädda i ca 10-15 minuter. Låt svalna på galler.

-Hedvig

Kommentarer

Postat av: Emmelie

Publicerad 2015-09-19 20:27:49

Å va gott det är med grötbullar som vi kallar det här hemma! :-D

Svar: Ja, visst är det. Praktiskt sätt att ta tillvara på gröten också:)
Milkandacookie

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela