milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Äppelpaj

Publicerad 2015-09-15 17:15:09 i Allmänt,

Vissa bakverk måste man baka, år efter år. Lika obligatoriskt som det är att äta jordgubbstårta på sommaren måste man också käka äppelpaj på hösten. Precis som att det bakas pepparkakor i december bakas det också en äppelpaj i september.

Därför finns det också oändligt många variationer på dessa traditionsenliga bakverk. För när man gång på gång bakar samma bakverk finns det utrymme för förändringar. I år testade jag att baka en äppelpaj med mandelmassefyllning. Just mandelmassa och äpple är smakkompositioner som älskar varandra. Kanske inte så konstigt att det finns så många varianter på äpple-och-mandelmassepaj då.


I år har vi fått en väldigt liten skörd av äpplena. Lite tråkigt förstås men så är det vissa år. Man får bita i det sura äpplet och ta igen det ett annat år, helt enkelt. Har man inget äppleträd finns ju äppelskörden i fruktdisken. Så här år finns det en mångfald av olika äpplesorter att baka på. Men se till att välja en svensk sort. En äppelpaj ska bakas på svenska äpplen. Inget Pink lady eller Granny Smith. Det blir godast så.

Äppelpaj med mandelmassa

Tips:

-Pajen ska fortfarande vara lite dallrig i mitten när man tar ut den. Man vill ha en fast paj men den ska inte vara torr. 

-Vill man ha ett riktigt tunt pajskal använder man en större form. Ett tunnare skal kräver dock mer av bagaren (och mer självdisciplin).


Ingredienser

Pajdeg:
1 ägg
3,5 dl vetemjöl (210 g)
0,5 dl florsocker (30 g)
125 g smör, kallt.

Fyllning:
4-5 äpplen (beroende på storlek).
250 g mandelmassa 
3 ägg
1 dl mjölk
3 msk farinsocker


Pajdeg:
I matbredare: mixa alla ingredienser till en deg. För hand: smula smöret i mjölet. Tillsätt socker och ägg och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter). Låt stå i kylen i minst 30 min.

Fyllning:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva äpplena tunt. Riv mandelmassan. Mixa ägg, mjölk och mandelmassa i en skål. Häll smeten i pajformen och tryck ner äppelskivorna. Strö över sockret och grädda i mitten av ugnen, 30-40 minuter. Låt svalna och servera ljummen med vaniljsås, grädde eller glass.


-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela