milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Den fantastiska kombinationen kola-choklad-nötter

Publicerad 2015-09-30 16:36:57 i Allmänt,

Har ni tänkt på alla klassiska smakkombinationer det finns med choklad. T.ex. choklad och hallon. Eller apelsin och choklad. Också klassikern kola, nötter och choklad.

Det finns ju en anledning till att just dessa kombinationer är klassiska. De är ju fantastiskt goda. Ska man köra ett säkert kort i köket är det att baka med dessa klassiker. Det blir aldrig äckligt. Eller, nästan. Såvida du inte bränner kakorna förstås.


Choklad, kola och nötter är en sak som alla mina bakelser till Pampas delis baktävling. (För mer info, gå tillbaka och läs förra inlägget). Det är helt enkelt en superkombination som jag ääälskar. 

Jag menar, vad sägs som en snickerskladdkaka. Snickerskladdkaka kanske är fel ord, snarare en kladdkaka med jordnötssmörfrosting och dulche de leche. Men det är ju fortfarande samma smakkombination som i Snickers. 

En chokladdoppad nötpaj med dulche de leche-mousse hade jag inte heller tackat nej till. Alla fyra baklerser blir tillsammans väldigt maffiga. En rekommendation är att inte baka alla på en gång. Eller ta väääldigt små bitar. Tips från någon som har lärt sig sin läxa.


Snickerskladdkaka eller 
kladdkaka med jordnötsmörfrosting och dulche de leche.




Kladdkaka:

25 g smör
1/2 ägg (2 msk)
75 g socker
23 g mjöl
1 msk kakao
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt

Frosting:

50 g jordnötssmör
25 g smör
1 msk florsocker
1 msk dulche de leche baking från Pampas deli

Montering:

Salta jordnötter
Dulche de leche baking

Kladkaka:

Smält smöret. Tillsätt övriga ingredienser. Smörj och bröa en form, 12 cm i diameter. Grädda i ca 15 min på 175 grader.

Frosting: 

Vispa ihop smör och jordnötssmör. Tillsätt florsocker och vispa Alling fluffigt. Vispa till sist ner dulche de lechen.

Montering:

Bre ett lager dulche de leche på kladdkakan. Ganska tunt och centrerat till mitten. Bre frostingen ovanpå. Hacka jordnötterna och strö över dem. 


Chokladdoppad nötpaj med dulche de leche-mousse



Nötpaj:

100 g malda hasselnötter/hasselnötsmjöl
1 äggvita
50 g vit sirap (0,35 dl)
40 g strösocker (1/2 dl)
1/2 tsk bakpulver

Dulche de leche-mousse:

0,75 dl dulche de leche baking 
1 dl vispgrädde

Montering:

Dulche de leche baking

Nötpaj:

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienser till en klibbig smet. Smörj mandelmussleformar noga med smör. Tryck ner en rejäl klick i varje form och tryck ut den i formen. Formen ska fyllas helt med nötmassa. Gör en inbuktning i mitten av nötmassan. Grädda 15-20 min i 200 grader. Det gör inget om pajen är lite ogräddad inuti. Låt svalna. Smält chokladen och doppa nötpajerna i den. Låt stelna helt. 

Dulche de leche-mousse:

Rör ut dulche de lechen med 2 tsk vispgrädde. Vispa resten av grädden fast i en annan skål. Vänd ner dulche de lechen och blanda försiktigt.

Montering:

Bre ett lager dulche de leche i mitten av pajen. Spritsa moussen ovanpå. Servera!!

-Hedvig

Dulche de leche-tävling

Publicerad 2015-09-28 16:59:32 i Allmänt,

Kanske var det inte bara jag som satt bänkad framför tv:n när årets säsong av "Hela Sverige bakar" drog igång. Temat för första programmet var ju bakelser. Och det är också temat för det här inlägget.

Pampas Deli anordnar nämligen en tävling. Skapa en bakelse med deras dulche de leche. En sammanfattning av tävlingen på en mening. Därför åt vi inte mindre än 4 olika bakelser till efterrätt i helgen.


Om ni inte har testat kongresser-gör det! Ni kommer missa något viktigt annars. En kongress är en smördeg fylld med nötfyllning. Fast jag pallade inte med en smördeg så jag använde mördeg. Smördeg, mördeg. Det får vi gå igenom i ett annat inlägg. Att kongresserna blev ännu godare med dulche de leve behöver jag kanske inte säga.

Överbliven fyllning gräddades, doppades i choklad och fylldes med dulche de leche-mousse. Också det är något, värt att testa. 

Är ni sugna på att tävla har ni hela september på er. Tävlingsregler hittar ni på Pampas delis hemsida. Och har ni ingen blogg kan ni tävla via sociala medier. Om ni vill. Annars kan ni nöja er med de här bakelserna:)



Bakelse 1

Mördeg
100 g smör
135 g vetemjöl 
45 g socker

Fyllning:

25 g smör, smält
1,5 ägg 
100 g socker 
100 g malda hasselnötter 
+dulche de leche
+150 g mörk choklad, smält


Bakelse 2:

Bottnar:
-Överbliven kongressfyllning

Fyllning:

0,75 dl dulche de leche baking
1 dl vispgrädde

Bakelse 1:

Mördeg:

Nyp ihop smöret med mjölet och sockret till en deg. Smörj 10 mandelmussleformar med smör. Fodra formarna med deg, försök trycka ut degen så jämnt som möjligt till ett pajskal. Stapla på varandra och ställ in i kylen. Gör under tiden fyllningen

Fyllning:

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret under vispning. Vänd till sist ner de malda nötterna. Lägg en tesked dulche de leche i varje form och bre ut den. Lägg en klick fyllning ovanpå och bre ut den. Grädda i 10-15 min i 200 grader. Ringla lite av den smälta chokladen över kongresserna.


Bakelse 2:

Bottnar:
Bre ut överbliven fyllning 3-4 mm tjockt och grädda i 15-20 minuter. Låt svalna. Smält chokladen och ringla över kongresserna. Stansa ut cirklar ur plattan. Doppa dessa helt i choklad. Låt stelna.

Fyllning:
Rör ut dulche de lechen med 1-2 tsk vispgrädde. Vispa resten av grädden ganska hårt. Rör ner dulche de lechen i grädden och blanda försiktigt tills det går ihop. Låt stå i kylskåp i minst en timma. Spritsa fyllningen på en platta. Lägg på en platta till. Spritsa lite mer fyllning. Tada!!! Färdigt.



-Hedvig

Bomben som släpptes-knäcket som bakades

Publicerad 2015-09-25 09:31:21 i Allmänt,

Hösten har kommit. Ja, den har varit här ett tag men det är först nu den har kommit på riktigt. Det är inte för att regnet börja ösa ner helt plötsligt (förser gör det ändå). Eller för att det alltid är motvind bär man cyklar (om det ändå ska blåsa kan det väl blåsa åt rätt håll? Eller)? Nej, det jag tänker på är provbomben.

När man börjar skolan efter sommarlovet känns det som en elvisp kör in i huvudet. Hjärnan är helt snurrig och man går från lov till skola. Efter 1-2 veckor vänjer man sig och skolan är helt okej. Inte rolig men man överlever. Men sen kommer det. Efter en dryg månad släpps provbomben. När precis allt kommer på samma gång. Två prov på samma dag, inlämningar, läxor och bedömningsuppgifter. Allt ska lämnas in på en och samma gång. Livet består av plugg, plugg, plugg. 


Jag behöver kanske inte tala om att den här veckan var en sådan vecka. Det är också därför som det här inlägget publiceras idag när det skulle ha publicerats igår. Men nästa vecka blir det värsta semestern. Då har jag "bara" glostest, tyskaprov, matteläxa och inlämning av bildprojekt.

Något hann jag iallafall baka i veckan. Kriterierna var att det skulle vara enkelt, gå snabbt och inga kakor. Det här havreknäcket uppfyllde dom kraven. Att de bara innehåller 4 ingredienser är ju en bonus. Hur smakar dem då? De smakar knapriga havregryn. Med tanke på arbetsinsatsen är det helt klart ett knäckebröd att testa. Men det är inte världens godaste knäckebröd. Det är ganska gott, speciellt med smör och ost, men inte något som kommer ta dig till himmelen. 



Havreknäckebröd

Tips:

-Kavla ut knäcket riktigt tunt. När du tycker att det är tillräckligt, kavla lite till.

-Pensla det övre bakplåtspapperet med lite matolja. Då släpper det lätt från knäcket när du drar av det.

1 ägg
2 dl havregryn
1-2 msk vatten
+flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa upp ägget lätt med en gaffel. Tillsätt havregryn och vatten och rör till en smulig massa. Kavla ut knäcket tunt mellan två bakplåtspapper. Ta bort det övre  oxh strö över flingsalt. Kavla knäcket igen mellan två bakplåtspapper så saltet fastnar på knäcket. Grädda i 15-25 minuter. Låt svalna och bryt i bitar.

-Hedvig

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela