milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Saker jag gillar med hösten-och en tårta

Publicerad 2015-10-29 07:24:41 i Allmänt, tillbehör, tävling, tårta,

Saker jag gillar just nu:

1. Att löven faller till marken i rödaktiga toner. Tycker det är sååå fint.

2. Att man har alla ursäkter i världen att stanna inomhus (för i Sverige så är hösten kall, mörk och regnig). Vem gillar inte varm choklad?

3. Att man kan baka en chokladtårta utan att någon klagar på att den är för mäktig.

För chokladtårta kan ju vara bland det godaste som finns. Men serverar man det i juli blir det helt tokigt. För i juli är det gräddtårta som gäller. Något luftigt eller syrligt-men absolut inget krämigt, mäktigt eller tungt. 


Och då är det tur att hösten finns. Iallafall för oss chocoholics som ääälskar choklad. Choklad i alla dess former. Speciellt chokladtårta. 

Den är chokladtårtan är minst sagt chokladig. Chokladbitarna varvas med. Chokladmousse för att bilda en mastig historia. För att lätta upp den något piffade jag den med ljuvliga karamellpopcorn. En magisk tårta att njuta av i höstmörkret, helt enkelt.


Jubileumstårta med karamellpopcorn

Tips:

-Receptet kommer från en gammal upplaga av sju sorters kakor, men med vissa modifikationer. Därav namnet på tårtan.

-Tårtan är absolut godast kall.

-Mjölken och grädden i fyllningen kan bytas ut mot samma mängd kaffegrädde.

Tårtbotten
3 ägg
1,5 dl strösocker
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
En knivsudd salt
100 g smält smör

Tårtfyllning
2 blad gelatin
0,75 dl mjölk
0,75+3 dl vispgrädde
150 g choklad 
2 äggulor

Karamellpopcorn
2,5 dl strösocker
100 g smör, i små bitar
1,5 dl vispgrädde
0,5 tsk flingsalt
1,5 l poppade popcorn


Tårtbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg ett bakplåtspapper i en form, 20•30 cm. Smörj pappret och mjöla det lätt. 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda kakao, vaniljsocker, mjöl och bakpulver i en annan bunke och sikta ner detta i smeten. Rör sedan ner det smälta smöret. 
Grädda i ca 30 min i nedre delen av ugnen. Låt svalna.

Tårtfyllning
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten (minst fem minuter). Hacka blockchokladen. Koka upp grädden och mjölken, blanda i chokladen och rör tills chokladen har smält. Låt svalna något.
Tillsätt äggulorna och sjud på svag värme tills fyllningen tjocknar. Den får inte koka.
Ta från värmen, rör ner gelatinbladen under kraftig omrörning.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad och låt svalna helt.
Vispa grädden hårt och rör ner den i chokladkrämen. 

Karamellpopcorn
Sätt ugne på 150 grader. Smält sockret på medelvärme tills det blir gyllenbrunt. Rör inte i sockret men skaka kastrullen då och då. Värm grädden i en annan kastrull men låt det INTE koka. När sockret har smält, ta från värmen och rör ut smöret, bit för bit. Tillsätt den varma grädden och saltet. Häll upp på burk. 

Blanda popcornen med 2,5 dl kolasås. Grädda i ca 15 min i mitten av ugnen. Låt svalna och bryt i bitar.

Montering

Dela tårtbotten på mitt itu. Det blir alltså två tjocka bottnar på 15•10 cm. Lägg hälften av fyllningen på ena botten, lägg på dem andra botten och lägg på resterande fyllning. Låt stå i kylen om möjligt. Precis innan servering läggs valfri mängd karamellpopcorn på.

-Hedvig

Kommentarer

Postat av: a n n i k a

Publicerad 2015-10-29 07:46:24

Gott!

Postat av: Leva-Kerstin

Publicerad 2015-10-31 10:01:25

Hej! Hihi, jag håller verkligen med dig att det finns ursäkter att stanna inne. jag är en sån som går i ide under vinterhalvåret.
Trevlig inomhushelg

Svar: Hej Kerstin. Här har man visst gått i idé lite för mycket, ber om ursäkt för det. Förhoppningvis orkar jag hålla igång bloggen, trots mörkret. Men det ska ju inte vara några problem, det är ju nu man vill ha värmen från ugnen;)
Milkandacookie

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela