milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Improviserad tårta

Publicerad 2015-11-20 07:44:40 i Allmänt, tillbehör, tårta,


Det finns tillfällen då man bara har en underlig känsla i kroppen. Lite utav, jag kommer att misslyckas men skit samma, jag gör det ändå. Jag brukar få den känslan inför orienteringsdagar och matteprov. Jobbiga saker man inte vill göra. Ändå hade jag den känslan i kroppen när jag bakade den här tårtan.

Jag vet inte varför. Det hade kunnat bero på att jag improviserade. Eller bristen på grädde som hade kunnat dölja ev. skavanker. Eller så var bara magkänslan väldigt oberäknelig just den gången.


Det var iallafall väldigt onödigt att känna så. För den blev rätt bra. Tycker jag då. Men det är alltid lite högre press när man gör tårtor. Misslyckas man med en del så misslyckas man med hela tårtan. Det är inte som med småkakor där man kan provgrädda en kaka först.

Tårtan bestod av chokladbottnar (saftiga), karamelliserad vaniljkräm, uppblandad med grädde och hallon (mycket godare än vad det låter , och till sist ett lager hallongele på toppen (superfint). Och skippa den där känslan jag hade när ni bakar. Det blir mycket roligare då.


Chokladtårta med hallon och kola

Tårtbottnar
1 dl kakao (40 g)
1 dl+ 1,5 dl socker (90+135 g)
2 dl mjölk (200 g)
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
1,5 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
+kokos att bröa formarna med.

Karamelliserad vaniljkräm
0,5 dl socker
2 äggulor
1 msk maizena
2,5 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker

Fyllning+topping
1 pkt tinade hallon (225 g)
1 dl vispgrädde
2 dl multisocker 
1 sats vaniljkräm

Tårtbottnar
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa tre springformar, ca 24 cm i diameter, men använd kokos istället för ströbröd.
Koka upp kakao, mjölk och 1 dl socker och låt sedan detta svalna helt och hållet.
Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt ägg och vaniljsocker.
I en anna bunke blandas mjöl och bakpulver. Tillsätt detta växelvis tillsammans med chokladblandningen.
Fördela smeten mellan de tre formarna. Grädda i 12-15 min i mitten av ugnen. Det brukar gå att få plats med två formar samtidigt. 

Karamelliserad vaniljkräm
Blanda grädde och mjölk. Smält sockret på medelvärme i en stor kastrull. Skaka kastrullen  med jämna mellanrum men undvik att röra i sockret. När sockret har smält och blivit gyllenbrunt tillsätter du gräddmjölken och tar kastrullen från plattan. Det kommer pysa som en mindre vulkan och det karamelliserade sockret stelnar. Sätt kastrullen på plattan igen och rör tills sockret har lösts upp.
Vispa äggulor med maizenan i en bunke. Tillsätt karamellmjölken i en tunn stråle under kraftig vispning. Koka upp vatten i en kastrull och sätt bunken ovanpå. Rör hela tiden i vaniljkrämen tills den börjar tjockna. Om den vägrar bli tjock, läs tipsen högre upp. Häll upp i en skål och låt svalna.

Fyllning+topping
Ta två msk hallon och sila dem över en skål. Vispa grädden hårt. Rör ihop vaniljkrämen med grädden. Tillsätt hallonkärnorna till grädden. 
Lägg en botten på tårtfatet och bre på hälften av fyllningen. Lägg på en tårtbotten och lägg på resterande fyllning. Lägg till sist på den sista botten.

Koka upp de silade hallonen, resterande hallon och multisockret i en kastrull. Låt koka i en halv minut och ta sedan från plattan. Låt svalna lite grann innan du lägger ett tunt lager på toppen av tårtan (allt går inte åt). 


-Hedvig

Kommentarer

Postat av: Mikaela

Publicerad 2015-11-25 18:44:59

Så gott :D

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela