milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Kanelbullens dag

Publicerad 2015-10-04 09:31:01 i Allmänt, bullar,

Idag är det ingen vanlig dag. Nepp. Det är ju kanelbullens dag idag, den 4 oktober. Det vet ni förmodligen redan, för instagramflödet svämmar över pga av alla bullbilder. Mitt gör det iallafall. Men jag följer också anmärkningsvärt många bakkonton på instagram.

Det är också exakt ett år sedan jag tävlade i kladdkakeracet. Minns att jag funderade på om jag skulle få någon chans att äta kanelbullar. Inne på en chokladfestival är det lite svårt. Lyckligtvis hade Arla löst problemet. Hela dagen gick de runt med vagnar, fyllda av kanelbullar. Gissa om någon blev lycklig. Årets finalister i kladdkakeracet tävlar inte förrän nästa helg. Men recepten på deras kladdkakor finns uppe på arla.se


Traditionsenligt med kanelbullens dag brukar vi ha en extravagant frukost. Som består av nybakade bullar. Med mjölk. Kall mjölk. För att det överhuvudtaget ska vara möjligt krävs det en hel del. Ett bra recept med bullar som jäser över natten är nummer ett. För att sätta igång degblandaren tidigt på morgonen är inte populärt.

Av en deg blir det tre sorters kanelbullar. En kanelbulle med äpple och mandelmassa. En 50/50 bulle. Till hälften fylld med kardemumma, till hälften fylld med kanel. För varför välja när man kan få båda? Och såklart en hederlig kanelbulle. Fylld med russin. Precis såsom det ska vara, enligt min pappa. Han är för övrigt den enda jag har träffar som tycker så. Gillar man inte russin/tycker inte att det ska vara russin i kanelbullar kan man givetvis utesluta dem. Trevlig kanelbullens dag.


Kanelbullar, 30-40 st

Tips:

-När du brer på fyllning två: Bre kardemummafyllningen på kavla degen. Det innebär att du börjar bre från kortsidan tills du kommit halvvägs. Fortsätt sedan med kanelfyllningen. Det är viktigt att börja från kortsidan och inte långsidan, annars blir det fel sen.

-Såhär gör man ett treslag. Ta en tredjedel av degen och vik in mot mitten. Ta andra kanten och lägg den över. Degen läggs alltså omlott för att forma tre lager.

-Själva receptet på bulldegen kommer från Martin Johanssons bok "Bröd och Pizza" (rekommenderas)!! Fyllningarna står dock jag för:)
Fördeg
5 g jäst
2,5 dl vatten (250 g)
4 dl vetemjöl special (240 g)

Övriga ingredienser
11-12 dl vetemjöl special (660-720 g)
2,5 dl mjölk (250 g)
1 tsk salt (6 g)
10 g nymortlad kardemumma (1 msk)
150 g smör i mindre bitar, gärna rumsvarmt
1 2/3 dl strösocker (150 g)

Fyllning 1:
75 g rumsvarmt smör
75 g riven mandelmassa
1 msk kanel 
30 g strösocker (1/3 dl)
1 äpple, normalstort

Fyllning 2:
1/3 av fyllning tre
30 g smör, rumsvarmt
30 g strösocker (1/3 dl)
2 tsk mjöl
1 tsk mortlad kardemumma

Fyllning 3:
100 g rumsvarmt smör 
90 g socker (1 dl)
1 msk kanel
2 msk mjöl
ev. 1 dl russin

Fördeg
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt mjölet och rör ihop till en smet. Låt jäsa 4-6 timmar. När fördegen bubblat upp ordentligt är det dags för nästa steg.

Bulldegen
Tillsätt övriga ingredienser till fördegen men börja med att tillsätta den mindre mängden mjöl. Knåda i en degblandare i ca 15 minuter tills degen är smidig och släpper från degbunkens kanter. Degen ser väldigt kladdig ut till en början men vänta med att tillsätta mer mjöl tills du har knådat degen en stund. Dem färdigknådade degen är lite kletig men inte rinnig. Låt jäsa i 30-60 min. 

Fyllning 1:
Vispa ihop smör, mandelmassa, strösocker och kanel. Riv äpplet. Pressa rivet mot en sil för att få bort vätskan.

Fyllning 2:
Vispa ihop smör, socker, kardemumma och mjöl.

Fyllning 3:
Lägg russinen i blöt. Vispa ihop smör, socker, kanel och mjöl.

Utbakning
Dela degen i 3 bitar. Kavla ut bitarna, en i taget på ett mjölat bakbord. Bre på en utav fyllningarna:

Fyllning 1:
Bre på fyllningen. Strö över fyllningen. Gör ett treslag och kavla ut degen lite till. Skär remsor av degen. Tvinna remsorna och snurra ihop dem. Låt änden på remsan tryckas in under den färdiga bullen. OBS!! Låter det svårt. Dett är en variant på tekniken i fyllning 3. Kolla där och se om det hjälper.
Skriv annars en kommentar:)
Låt jäsa över natten.


Fyllning 2:
Bre ut kardemummafyllningen på hälften av degen. Bre 1/3 av kanelfyllningen på resten av degen. Rulla ihop från långsidan till en "rulltårta". Skär degen i 2cm tjocka bitar. Dela bitarna på mitten. Tryck ihop en kardemummabit och en kanelbullebit till en rund bulle. Låt jäsa över natten

Fyllning 3
Bre på resterande fyllning. Krama ut russinen och strö över fyllningen. Gör ett treslag och kavla ut degen igen på längden. Kavla inte kortsidan mer än 10-12 cm bred. Skär remsor på 2 cm. 


Tvinna ihop dem

Snurra ihop den tvinnade remsan:

Färdig bulle:

Låt jäsa över natten. 

På morgonen:

Värm ugnen till 225 grader. Grädda bullarna 10-15 min. Kardemumma-kanelbullarna penslas med ägg och pärlsocker innan gräddning. De andra bullarna penslas med sockerlag eller smält smör  och strös med pärlsocker efter gräddning.


-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela