milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Sirapens magi-och ett recept på bondkakor

Publicerad 2015-10-12 07:07:43 i Allmänt,

Gång på gång förundras jag över hur lite sirap kan få en kaka att smaka så mycket bättre. Det är som en magisk ingrediens som gör att alla kakor smakar lite bättre. Kolla bara på kolakakan. Lite sirap och simsalabim, Sveriges mest omtyckta småkaka.
 
Även dessa bondkakor innehåller sirap. Det tillför knäckighet och kolaton till kakan och det är nog det som gör kakan så god. Om man inte har en aning om vad en bondkaka är så är det dags att fixa till det. Det hör faktiskt till allmänbildningen (enligt mig;).  Skaffa "Sju sorters kakor". Den innehåller inprincip de flesta av Sveriges klassiska kakor (så lär du dig några till).


I orginalreceptet ska det vara mandlar och inte hasselnötter. Tyvärr hade jag gjort slut på mandlarna. Så är det ofta. Jag gör slut på något men glömmer att skriva upp det på inköpslistan. Därför fick de ersättas med hasselnötter. Men det var det ingen som sörjde för, det var minst lika gott.
 
Jag rekommenderar verkligen att du bakar bondkakor. De är otroligt goda och smakar ljuvligt. Enda nackdelen är väl att degen måste vila i kylskåpet. Och att den är fruktansvärt god. Du har alltså två val. Håll tassarna borta eller nöj dig med lite färre kakor. Det är du som väljer.


Bondkakor.
 
Tips:
 
-Har man tidsbrist kan man låta degrullarna vila i 30 minuter. Men helst kan de vila längre för bäst resultat.
 
-Har du en matbredare? Använd den för att blanda ihop degen. Betydligt smidigare (och snabbare) än för hand.
 
5 dl vetemjöl (300 g)
1 tsk bikarbonat 
2 msk ljus sirap (42 g)
2 dl strösocker (180 g)
3/4 dl  hasselnötter eller mandlar (50 g)
200 g smör
 
Blanda mjöl och bikarbonat. Nyp ihop mjölet tillsammans med smöret med hjälp av fingrarna. Hacka hasselnötterna och tillsätt de tillsammans med övriga ingredienser. Blanda snabbt ihop till en deg. 
 
Forma två rullar av degen, plasta in och låt vila i kylskåp tills de är genomkalla. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullarna i skivor (1/2 cm tjocka) och lägg på en plåt. Grädda 5-7 min i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

-Hedvig

Kommentarer

Postat av: Sam

Publicerad 2015-10-12 16:37:36

wow Jag måste försöka denna härliga recept <3

Svar: Ja det tycker jag verkligen du ska göra. Bondkakor är (som jag redan sagt) supergoda. Dessutom är de rätt så enkla att göra. Lycka till!!!
Milkandacookie

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela