milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Saker jag gillar med hösten-och en tårta

Publicerad 2015-10-29 07:24:41 i Allmänt, tillbehör, tävling, tårta,

Saker jag gillar just nu:

1. Att löven faller till marken i rödaktiga toner. Tycker det är sååå fint.

2. Att man har alla ursäkter i världen att stanna inomhus (för i Sverige så är hösten kall, mörk och regnig). Vem gillar inte varm choklad?

3. Att man kan baka en chokladtårta utan att någon klagar på att den är för mäktig.

För chokladtårta kan ju vara bland det godaste som finns. Men serverar man det i juli blir det helt tokigt. För i juli är det gräddtårta som gäller. Något luftigt eller syrligt-men absolut inget krämigt, mäktigt eller tungt. 


Och då är det tur att hösten finns. Iallafall för oss chocoholics som ääälskar choklad. Choklad i alla dess former. Speciellt chokladtårta. 

Den är chokladtårtan är minst sagt chokladig. Chokladbitarna varvas med. Chokladmousse för att bilda en mastig historia. För att lätta upp den något piffade jag den med ljuvliga karamellpopcorn. En magisk tårta att njuta av i höstmörkret, helt enkelt.


Jubileumstårta med karamellpopcorn

Tips:

-Receptet kommer från en gammal upplaga av sju sorters kakor, men med vissa modifikationer. Därav namnet på tårtan.

-Tårtan är absolut godast kall.

-Mjölken och grädden i fyllningen kan bytas ut mot samma mängd kaffegrädde.

Tårtbotten
3 ägg
1,5 dl strösocker
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
En knivsudd salt
100 g smält smör

Tårtfyllning
2 blad gelatin
0,75 dl mjölk
0,75+3 dl vispgrädde
150 g choklad 
2 äggulor

Karamellpopcorn
2,5 dl strösocker
100 g smör, i små bitar
1,5 dl vispgrädde
0,5 tsk flingsalt
1,5 l poppade popcorn


Tårtbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg ett bakplåtspapper i en form, 20•30 cm. Smörj pappret och mjöla det lätt. 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda kakao, vaniljsocker, mjöl och bakpulver i en annan bunke och sikta ner detta i smeten. Rör sedan ner det smälta smöret. 
Grädda i ca 30 min i nedre delen av ugnen. Låt svalna.

Tårtfyllning
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten (minst fem minuter). Hacka blockchokladen. Koka upp grädden och mjölken, blanda i chokladen och rör tills chokladen har smält. Låt svalna något.
Tillsätt äggulorna och sjud på svag värme tills fyllningen tjocknar. Den får inte koka.
Ta från värmen, rör ner gelatinbladen under kraftig omrörning.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad och låt svalna helt.
Vispa grädden hårt och rör ner den i chokladkrämen. 

Karamellpopcorn
Sätt ugne på 150 grader. Smält sockret på medelvärme tills det blir gyllenbrunt. Rör inte i sockret men skaka kastrullen då och då. Värm grädden i en annan kastrull men låt det INTE koka. När sockret har smält, ta från värmen och rör ut smöret, bit för bit. Tillsätt den varma grädden och saltet. Häll upp på burk. 

Blanda popcornen med 2,5 dl kolasås. Grädda i ca 15 min i mitten av ugnen. Låt svalna och bryt i bitar.

Montering

Dela tårtbotten på mitt itu. Det blir alltså två tjocka bottnar på 15•10 cm. Lägg hälften av fyllningen på ena botten, lägg på dem andra botten och lägg på resterande fyllning. Låt stå i kylen om möjligt. Precis innan servering läggs valfri mängd karamellpopcorn på.

-Hedvig

Mardrömmar med monstersmak

Publicerad 2015-10-27 04:30:51 i Allmänt, småkakor,

Också råkade bloggen somna för en vecka. Jag vet inte om det var för att den var trött. Jag menar, det var nästan höstlov och då är det klart man är trött. Eller så hade den massa andra saker att göra och glömde bort hur man publicerade inlägg. 

I vilket fall som helst, till slut väckte jag den. Att väcka en blogg som drömmer så sött är svårt, speciellt när man inte vet hur man ska väcka den. Efter många försök gav jag den mardrömmar. Och det funkade väldigt bra om jag får säga det själv. För vem vill egentligen möta monster i sina drömmar? Inte jag iallafall.

Bättre då att äta upp dom. Mardrömmar kommer inte göra att du drömmer sött. Men om du äter dem lovar jag att det blir sött i din mun. Kan inte lova att du kommer bli sötare av dem men nog väl smakar de himmelskt. 

Att frivilligt handskas med mardrömmar kan låta vansinnigt. Men hanterar man dem på rätt sätt kan de vara rätt så trevliga. Känner man att Halloween är det rätta tillfället vill jag bara ge ett litet tips. Stick till Panduro. Det är nämligen det enda stället jag vet där man kan köpa ätbara ögon.
Mardrömmar med monstersmak

100 g rumsvarmt smör
1 dl olja
2,5 dl strösocker
1 tsk hjorthornsalt
1 tsk bikarbonat 
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl 
1 dl potatismjöl
Karamellfärg
Ätbara ögon

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, olja och socker fluffigt. Blanda ihop övriga ingredienser förutom karamellfärg och ögonen i en annan bunke. Tillsätt detta till smörblandningen. Dela eventuellt upp degen i flera delar. Färga varje del med några droppar karamellfärg.

Rullar bollar av degen och lägg glest på en plåt. Grädda ca 12 min. Tryck ner ett öga i varje kaka efter 9 minuter och grädda sedan färdigt. Låt svalna på plåten.

-Hedvig

Brysselkex och brysselkål

Publicerad 2015-10-19 07:34:02 i Allmänt, småkakor,

Är det någon mer än jag som ibland stör sig på autokorrekt? Jag menar, i det här inlägget, var jag tvungen att skriva ordet brysselkex. För det vore lite oklart att skriva ett inlägg om brysselkex utan att skriva ordet "brysselkex". Men så kommer autokorrekt och tycker det ska stå brysselkål istället. 

BRYSSELKÅL!?!? Ja. Sorgligt men sant. Och jag vill bara påpeka att brysselkål och brysselkex inte har någonting med varandra att göra. Inte överhuvudtaget.
Bara skillnaden att brysselkål smakar dlslsskla...fruktansvärt äckligt. Eller oj. Förlåt mig. Brysselkål ogillar jag väääldigt mycket. Med betoning på mycket. 

För jag har nämligen lärt mig att man inte får säga att mat är äckligt. Inte ens brysselkål. Det är inte min smak ska man säga. Brysselkex däremot, det passar mig i smaken. Sött, vaniljdoftande och smältande gott.

Jag ogillar autokorrekt. Jag ogillar brysselkål. Men om det är något jag gillar. Gillar på riktigt. Då är det brysselkex. För till skillnad från både autokorrekt och brysselkål är brysselkex gott. Och inte äckligt.


Brysselkex

4,5 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
200 g smör, rumsvarmt och skuret i små bitar

Garnering
Pärlsocker eller strösocker
Ev. Karamellfärg

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt smöret och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma tre längder, sno in i plastfolie och lägg i kylen tills de är kalla. 

Att ugnen på 175 grader. Färga ev. strösocker/pärlsocker. Lägg sockret i en påse, droppa ner lite karamellfärg  och skaka runt. Rulla längder i sockret. Skär brysselkexen i skivor, 1/2 cm tjocka och lägg på en plåt. Grädda i ca. 10 min 




-Hedvig

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela