milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Stans godaste kanelbullar

Publicerad 2015-11-03 03:28:00 i Allmänt, bullar,

En gång, för länge sen, (två år är en lång tid för en tonåring) skickade jag och en kompis in ett mail till lokaltidningen. Varför? Två bagerier påstod att de hade stans godaste kanelbulle. Och så kunde vi inte ha det. Endast en kunde ju ha stadens godaste kanelbulle.
 
Lokaltidningen nappade på vår idé om att göra ett smaktest. Vi erbjöd oss givetvis som testdeltagare. Och efter det testet var magen lite för full på bulle. Vi snackar tre stora bageribullar. Det är rätt...så mycket. Men skolmaten var inte aptitlig den dagen så jag hoppas ni förlåter mig.
 


Smakmässigt landade de båda bullarna på ungefär samma poäng, trots olikheter. Utseendet utgjorde marginalen för vinnaren. Men hembakat är alltid godast, eller hur? Så varsågoda, mitt absolut bästa recept på kanelbullar. Stans godaste kanelbullar, med andra ord. Inte för att de har varit med i något test men det tror jag vi skippar. Det känns överflödigt.


P.S
Tycker du att bullar verka ta lång tid att baka? 
 
Från början till slut tar det fyra timmar. Det kan låta mycket, men tre av dem timmarna är ren jästid då du kan göra precis vad du vill. Och en timma av ditt liv tror jag du kan offra för kanelbullebakning. För du vill väl ha stans godaste kanelbullar?
 
Stans godaste kanelbullar
 
Tips:
 
- Knåda degen ordentligt i en degblandare. En bra deg är A och O när man bakar bullar. Var försiktig med att tillsätt för mycket mjöl men tillsätt heller inte för lite. Lita på din magkänsla helt enkelt tills du fått en smidig följsam och lite kladdig deg.
 
- Mjölet i fyllningen är till för att förhindra att fyllningen smälter ut på plåten. 
 
- Inspiration till receptet kommer från Martin Johanssons bok "Bröd, Bröd, Bröd" (Superbra)!!
 
- Att mortla kardemumman är en sak som lyfter dina bullar. Sluta med färdigmalet trams så kommer dina bullar smaka så mycket mer.


Deg
25 g jäst
2,5 dl mjölk (250 g)
2,5 dl vatten (250 g)
10 g kardemummakärnor (1/2 pkt)
1,5 tsk salt (9 g)
Drygt 1 kg vetemjöl special (runt 18 dl)
1,5 dl socker (135 g)
200 g smör
 
Fyllning
250 g smör, rumsvarmt
3 dl socker
4 msk malen kanel
4 msk vetemjöl
Ev. 2 dl russin
 
Pensling
Smält smör
Pärlsocker
 
Deg
Smula jästen i en bunke och rör ut den i mjölken och vattnet. Mortla kardemumman och hyvla smöret i skivor. Tillsätt kardemumma, salt, 16 dl vetemjöl special (960 g) , socker och smör.  Tillsätt sedan resterande mjöl, lite i taget under bearbetning. Degen är färdig när den släpper från kanterna och följsam. Den ska vara kladdig men inte rinnig. Låt jäsa i 1,5-2 timmar. Gör under tiden fyllningen.
 
Fyllning
Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp. Lägg russinen i en skål och täck dem med kallt vatten.
 
Utbakning
Mjöla ett bakbord lätt. Dela degen i två bitar och kavla ut en utav dem på bakbordet till en tunn och stor rektangel. Bre ut hälften av fyllningen, strö (eventuellt) ut russinen ovanpå.
Gör ett treslag. Vik in ena kortsidan mot mitten. Vik över den andra kortsidan så att den överlappar den första. Kavla ut degpaketet lite till. Skär sedan remsor av degen (ca 60 g). Här finns en guide i hur man kan forma sina bullar.
 
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 1,5-2 timmar. Gör likadant med andra halvan av degen.
 
Värm ugnen till 225 grader. Grädda bullarna i 8-11 minuter. Pensla dem omedelbart med smält smör efter gräddningen och strö på lite pärlsocker. 

-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela