milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Bakverket som förändrade världsbilden

Publicerad 2015-11-17 18:54:56 i Allmänt, Godis, tillbehör,

Ni vet, ibland får man reda på saker man inte trodde var möjligt. Saker som förändrar hela ens världsbild. Det var ungefär det som hände när jag insåg att människor sockrar sina popcorn. 

JA!!! De sockrar dem. Låt mig säga det igen. De sockrar popcornen. Det är skrämmande. Eller...det var iallafall skrämmande för mig. Kan bero på att jag var typ 8-9 år när jag insåg det. Och som vet: nioåringar har inte mycket livserfarenhet.


När jag hade bearbetat detta faktum (och det tog många år) tänkte jag att det var dags att möta mina fördomar. Eller det gjorde jag inte alls. Jag råkade bara snubbla över ett recept på karamellpopcorn. 

Trots min skeptism mot sötade popcorn tog nyfikenheten över. Efter provsmakandet var min världsbild förändrad. Igen. Men det var det värt. För karamellpopcorn kan vara bland det godaste som finns.



Karamellpopcorn

Tips

-Använd en stor kastrull för både kolasåsen och popcornen. Det blir så jobbigt annars.

-Kolasåsen kan användas precis som den är. Gör man dubbel sats har man världens godaste kolasås till glassen.

-Det finns andra recept på kolapopcorn där man bara rör ner popcorn i smält socker. Det kan verka omständigt att koka din egna kolasås men det är helt klart värt det, med tanke på slutresultatet.

Kolasås
1,25 dl socker (110 g)
0,75 dl vispgrädde (75 g)
50 g smör,kylskåpskallt och skuret i kuber 
1 krm flingsalt

Popcorn
1 dl opoppade popcorn
Olja

Kolasås

Smält sockret i en kastrull på medelvärme. Rör inte i sockret men skaka kastrullen lite då och då. Under tiden värmer du upp grädden i en kastrull, men låt det INTE koka. När allt socker har smält utan att brännas vid tar du det från värmen och rör ner smöret, en kub i taget. Tillsätt grädde och salt, ställ tillbaka på plattan och låt koka en minut till. Häll upp på burk.

Popcorn
Häll i en skvätt olja i en STOR kastrull. Lägg i tre majskorn och sätt på locket. Sätt plattan på övre medelvärme och vänta tills det börjar poppa.

När majskornen har blivit popcorn tillsätter du resterande majskorn. När det återigen börjar poppa sänker du värmen och skakar kastrullen med jämna mellanrum. När poppandet börjar avta häller du upp popcornen i en skål och saltar lätt.

Karamellpopcorn

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop kolasåsen med popcornen ordentligt. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda 15-20 min mitt i ugnen. Låt svalan och bryt i bitar om nödvändigt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela