milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Botemedel på höstvädret

Publicerad 2015-11-24 20:00:00 i Allmänt, dessert, kladdkaka, tillbehör,

Plötsligt fylldes instagram med bilder på snö. Glittrande snölandskap så lång ögat nådde. Jag kunde inte annat än bli avundsjuk. Inte för att jag egentligen Vill ha snör i november. Det är lite för tidigt, enligt mig. Men det ser så mysigt ut. Dessutom har man tusen anledningar att stanna inne och dricka varm choklad.
 
Hos mig är vädret något annorlunda. Det ser ut ungefär såhär. Man vaknar på morgonen. Tittar ut genom fönstret...(trumvirvel) och möts av regn. Men är det höst så är det.


Jag tröstar mig med kladdkaka istället. 
Kladdkaka med chokladpuddingmousse. Och karamellpopcorn. Det är det enda som biter mot regn, mörker och kyla. 
 
Och om man nu har turen (eller oturen. Vet inte riktig om jag föredrar snö i november. Men det är iallafall bättre än regn) att mötas av ett snölandskap varje morgon. Då kan man ha ett idylliskt liv där man går på promenad i ett gnistrande snölandskap för att sedan avnjuta varm choklad. Och för alla oss andra kan vi ju trösta hos med den här magnifika skapelsen.


Kladdkaka med chokladpuddingsmousse och karamellpopcorn
 
Tips:
 
-Receptet på kladdkakan är skapat av Zac Ajulay, vinnaren av kladdkakeracet 2015.
 
-Brynt smör gör man genom att smälta smör på medelhög värme tills det börjar dofta nötigt, skummar och har blivit gyllenbrunt. Det tar några minuter och det är lite svårt att se när smöret blir brunt pga av allt skum.  Vill du ha en utförligare guide är det bara att googla "brynt smör guide".
 
Kladdkaka
125 g smör
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1/2 msk vaniljsocker
1/2 dl kakao 
1/2 tsk flingsalt
2 ägg
 
Topping
 
1 sats karamellpopcorn
1 dl chokladpudding
1 dl grädde
 
Kladdkaka
Sätt ugnen på 150 grader.Bryn smöret. Tillsätt resterande ingredienser. Häll i en smord och bröad form och grädda i 25-30 min. Under tiden gör du karamellpopcornen. Låt kladdkakan kallna.
 
Topping.
 
Vispa grädden lite hårdare än vanligt. Rör försiktigt ner den i chokladpuddingen. Bre moussen på kladdkakan och dekorera med ett berg av popcorn. Servera direkt.
 
 
 

Improviserad tårta

Publicerad 2015-11-20 07:44:40 i Allmänt, tillbehör, tårta,


Det finns tillfällen då man bara har en underlig känsla i kroppen. Lite utav, jag kommer att misslyckas men skit samma, jag gör det ändå. Jag brukar få den känslan inför orienteringsdagar och matteprov. Jobbiga saker man inte vill göra. Ändå hade jag den känslan i kroppen när jag bakade den här tårtan.

Jag vet inte varför. Det hade kunnat bero på att jag improviserade. Eller bristen på grädde som hade kunnat dölja ev. skavanker. Eller så var bara magkänslan väldigt oberäknelig just den gången.


Det var iallafall väldigt onödigt att känna så. För den blev rätt bra. Tycker jag då. Men det är alltid lite högre press när man gör tårtor. Misslyckas man med en del så misslyckas man med hela tårtan. Det är inte som med småkakor där man kan provgrädda en kaka först.

Tårtan bestod av chokladbottnar (saftiga), karamelliserad vaniljkräm, uppblandad med grädde och hallon (mycket godare än vad det låter , och till sist ett lager hallongele på toppen (superfint). Och skippa den där känslan jag hade när ni bakar. Det blir mycket roligare då.


Chokladtårta med hallon och kola

Tårtbottnar
1 dl kakao (40 g)
1 dl+ 1,5 dl socker (90+135 g)
2 dl mjölk (200 g)
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
1,5 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
+kokos att bröa formarna med.

Karamelliserad vaniljkräm
0,5 dl socker
2 äggulor
1 msk maizena
2,5 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker

Fyllning+topping
1 pkt tinade hallon (225 g)
1 dl vispgrädde
2 dl multisocker 
1 sats vaniljkräm

Tårtbottnar
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa tre springformar, ca 24 cm i diameter, men använd kokos istället för ströbröd.
Koka upp kakao, mjölk och 1 dl socker och låt sedan detta svalna helt och hållet.
Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt ägg och vaniljsocker.
I en anna bunke blandas mjöl och bakpulver. Tillsätt detta växelvis tillsammans med chokladblandningen.
Fördela smeten mellan de tre formarna. Grädda i 12-15 min i mitten av ugnen. Det brukar gå att få plats med två formar samtidigt. 

Karamelliserad vaniljkräm
Blanda grädde och mjölk. Smält sockret på medelvärme i en stor kastrull. Skaka kastrullen  med jämna mellanrum men undvik att röra i sockret. När sockret har smält och blivit gyllenbrunt tillsätter du gräddmjölken och tar kastrullen från plattan. Det kommer pysa som en mindre vulkan och det karamelliserade sockret stelnar. Sätt kastrullen på plattan igen och rör tills sockret har lösts upp.
Vispa äggulor med maizenan i en bunke. Tillsätt karamellmjölken i en tunn stråle under kraftig vispning. Koka upp vatten i en kastrull och sätt bunken ovanpå. Rör hela tiden i vaniljkrämen tills den börjar tjockna. Om den vägrar bli tjock, läs tipsen högre upp. Häll upp i en skål och låt svalna.

Fyllning+topping
Ta två msk hallon och sila dem över en skål. Vispa grädden hårt. Rör ihop vaniljkrämen med grädden. Tillsätt hallonkärnorna till grädden. 
Lägg en botten på tårtfatet och bre på hälften av fyllningen. Lägg på en tårtbotten och lägg på resterande fyllning. Lägg till sist på den sista botten.

Koka upp de silade hallonen, resterande hallon och multisockret i en kastrull. Låt koka i en halv minut och ta sedan från plattan. Låt svalna lite grann innan du lägger ett tunt lager på toppen av tårtan (allt går inte åt). 


-Hedvig

Bakverket som förändrade världsbilden

Publicerad 2015-11-17 18:54:56 i Allmänt, Godis, tillbehör,

Ni vet, ibland får man reda på saker man inte trodde var möjligt. Saker som förändrar hela ens världsbild. Det var ungefär det som hände när jag insåg att människor sockrar sina popcorn. 

JA!!! De sockrar dem. Låt mig säga det igen. De sockrar popcornen. Det är skrämmande. Eller...det var iallafall skrämmande för mig. Kan bero på att jag var typ 8-9 år när jag insåg det. Och som vet: nioåringar har inte mycket livserfarenhet.


När jag hade bearbetat detta faktum (och det tog många år) tänkte jag att det var dags att möta mina fördomar. Eller det gjorde jag inte alls. Jag råkade bara snubbla över ett recept på karamellpopcorn. 

Trots min skeptism mot sötade popcorn tog nyfikenheten över. Efter provsmakandet var min världsbild förändrad. Igen. Men det var det värt. För karamellpopcorn kan vara bland det godaste som finns.



Karamellpopcorn

Tips

-Använd en stor kastrull för både kolasåsen och popcornen. Det blir så jobbigt annars.

-Kolasåsen kan användas precis som den är. Gör man dubbel sats har man världens godaste kolasås till glassen.

-Det finns andra recept på kolapopcorn där man bara rör ner popcorn i smält socker. Det kan verka omständigt att koka din egna kolasås men det är helt klart värt det, med tanke på slutresultatet.

Kolasås
1,25 dl socker (110 g)
0,75 dl vispgrädde (75 g)
50 g smör,kylskåpskallt och skuret i kuber 
1 krm flingsalt

Popcorn
1 dl opoppade popcorn
Olja

Kolasås

Smält sockret i en kastrull på medelvärme. Rör inte i sockret men skaka kastrullen lite då och då. Under tiden värmer du upp grädden i en kastrull, men låt det INTE koka. När allt socker har smält utan att brännas vid tar du det från värmen och rör ner smöret, en kub i taget. Tillsätt grädde och salt, ställ tillbaka på plattan och låt koka en minut till. Häll upp på burk.

Popcorn
Häll i en skvätt olja i en STOR kastrull. Lägg i tre majskorn och sätt på locket. Sätt plattan på övre medelvärme och vänta tills det börjar poppa.

När majskornen har blivit popcorn tillsätter du resterande majskorn. När det återigen börjar poppa sänker du värmen och skakar kastrullen med jämna mellanrum. När poppandet börjar avta häller du upp popcornen i en skål och saltar lätt.

Karamellpopcorn

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop kolasåsen med popcornen ordentligt. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda 15-20 min mitt i ugnen. Låt svalan och bryt i bitar om nödvändigt.


Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela