milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Födelsedagstårta

Publicerad 2015-05-19 08:30:05 i Allmänt, tillbehör, tårta,

Det är något speciellt med tårtor. Vet inte riktigt vad det är som är speciellt men någonting är det iallafall. Kanske beror det på att det tar så mycket tid att göra en tårta. Man ska baka tårtbotten, göra fyllningar, dela tårtbottnen, fylla den, spackla tårtan (bre frosting runtomkring) och till sist dekorera den. Innan det är färdigt finna det väldigt många saker som kan gå fel. Tårtbottnen kan bli bränd, fyllningarna kan bli för lösa, man kan misslyckas med att dela tårtbottnen i tre delar. Och man vill ju helst inte misslyckas när man bakar en födelsedagstårta. 
 
Jag har misslyckats med otaliga tårtor. Vaniljkräm full av klumpar, mousse som bara rann och tårtbottnar jag misslyckats med att dela. Ofta har jag lyckats rädda upp tårtan iallafall. Som tur är. Man kan alltid rädda ett bakverk från undergång.
 
Men det bästa av allt är att man lär sig av sina misstag. För varje gång har jag blivit lite, lite bättre. Lärt mig nya saker som jag tänker på nästa gång. Även fast det inte alltid är kul att misslyckas är det kul att se sin utveckling senare. 
 
Min födelsedagstårta iår blev en vaniljbotten, fylld med jordgubbsmousse och rabarbermousse. Sedan spacklades den med yogurthgrädde och dekorerades med blommor. Den blev väldigt god och fräsch. Och jag misslyckades inte med någonting.
 
Födelsedagstårta 2015
 
Tårtbotten
 
-Om du inte har en termometer kan du värma äggen till duschvärme. Det ska bli så varmt att du tycker det är skönt att duscha i. Det är inte 55 grader men det är bättre att värma äggen för lite än för mycket. Värmer man ägg för mycke blir det bara äggröra.
 
- Vipsa äggen ordentligt. Eftersom receptet inte innehåller bakpulver är det avgörande för om man lyckas eller inte.
 
- Sätt timer när du vispar äggen. 10 minuter är längre än vad du tror.
 
- Receptet kommer från matgeek. En otroligt bra blogg som jag ofta hämtar inspiration från.
 
6 ägg
110 g smör
2,5 dl socker (225 g)
3,75 dl vetemjöl (225 g)
Finrivet skal av en halv citron
1 tsk vaniljpulver 
 
Klä en form med bakplåtspapper. Lägg en rundel i botten. Klipp ut två höga remsor att täcka kanterna med. Använd små klickar av smör för att få remsorna att fästa mot formen. Kakan pöser upp över kanterna, därför är det nödvändigt att remsorna är högre än formen.
 
Värm ägg och socker i en kastrull på medelvärme. Rör hela tiden men vispa inte. Det ska bli ca 50-55 grader varmt. (Läs tipsen ovanför om du inte har en termometer). Häll äggsmeten i en stor bunke. Ta fram elvispen och börja vispa. Vispa i 10-12 minuter (sätt en timer). Äggsmeten ska bli alldeles vit och fluffig. 
 
Smält smöret och låt svalna. Under tiden siktar du ner mjölet i äggsmeten samtidigt som du rör om med en slickepott. Tillsätt sedan smör, vaniljpulver och citronskal. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter.
 
Rabarbermousse
 
-Tillsätt några droppar röd karamellfärg ifall din rabarber ger en snorgrön mousse. En ljusrosa mousse ser lite godare ut.
 
- Att vispa grädde hårt är viktigt. Annars kommer moussen bli för lös när man blandar i resten av ingredienserna.
 
-Receptet kommer från Evelina Borneling.
 
200 g rabarber, skalad
1,5 msk koncentrerad jordgubbssaft
1 msk socker
2,5 dl grädde
ev. lite röd karamellfärg
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skär rabarbern i 4 cm-skivor. Smörj en liten långpanna med lite matolja. Lägg i rabarbern och häll jordgubbssaften över. Baka i ugnen i 12-15 minuter eller tills rabarbern är mjuk. Låt svalna. 
 
Mixa rabarbern med en matsked grädde. Vispa resten av grädden hårt. Blanda grädden med rabarbern och sockret. Tillsätt eventuellt lite röd karamellfärg.
Jordgubbsmousse
 
- När man bakar med gelatin är det viktigt att röra hela tiden. När du blandar i gelatinbladen måste du alltså röra hela tiden, annars bildas det klumpar.
 
- Jordgubbsmoset som blir över passar perfekt på gröten, i filen eller på mackan. Så spara det.
225 g frysta jordgubbar
1 msk socker
En skvätt vatten
2 gelatinblad 
2 dl grädde
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka ihop jordgubbar, socker och vatten till en kompott. Sila sedan allt genom en sil. Rör ner gelatinbladen i jordgubbssaften (jordgubbsmoset sparar du till frukosten). Låt stå i kylskåpet i minst 5 timmar. 
 
Hårdvispa grädden och tillsätt den till jordgubbsgelen. Låt stå i kylskåpet en stund till innan du använder den.
 
Yogurthgrädde
 
- Tillsätt eventuellt mer florsocker om du tycker frostingen är för syrlig.
 
- Florsocker och vaniljpulver kan ersättas med 1 msk florsocker och 1 msk vaniljsocker.
 
3 dl grädde
1,5 dl turkisk yogurth
2 msk florsocker 
0,5 tsk vaniljpulver
 
Vispa grädden lite hårdare än vanligt. Blanda i yogurt och vaniljpulver. Sikta ner florsockret och blanda i det med.
 
Montering
 
Rosor eller andra blommor till dekoration.
 
 
Dela tårtbottnen i 3 delar. Lägg den understa delen på ett tårtfat. Bre ut jordgubbsmoussen på den delen. Lägg på en till del, bre ut rabarbermoussen och lägg på den sista delen. Spackla allt  med yogurtgrädden. Ställ i kylen till servering. Dekorera med rosor precis innan den serveras.
 

-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela