milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Brödinspiration

Publicerad 2015-05-26 07:15:20 i Allmänt, bröd, frukost,

Förra veckan praoade jag på ett bageri. Ett surdegsbageri. Och det var helt fantastiskt. 

I kylskåpet har vi vår lilla surdeg. Och varje gång jag öppnade kylskåpet kollade den på mig. Som för att säga: Baka med mig. Och då kände jag att det kanske vore en bra ide att baka ett
surdegsbröd. 

Resultatet blev så magiskt gott (ja, ni söder ju bilden). Jag vet inte varför jag slutade baka surdegsbröd. Jag gjorde det när jag var yngre men sedan tog jag ett lååångt uppehåll. Som nu äntligen har slutat.

Surdegsbröd är lite krångligare än vanligt bröd. Det innebär mer planering. Det smarta med det här brödet är att det kan jäsa medan man är på jobbet (eller skolan som i mitt fall). Då slipper man vara hemma en hel dag bara för att man ska baka bröd. Bra va?

Enkelt surdegsbröd

-Ingen surdeg? Det finns många bra guider på nätet hur du startar en surdeg. Om du inte orkar det finns det vissa ställen som säljer färdig surdeg. Eller så ber du att få en klick av en bagare.

- Brödet får en väldigt bra färg men inte så hård skorpa. Så om du hatar surdegsbröd pga för hård skorpa 
är det här brödet något för dig.

-Tycket du att brödet börjar bli för mörkt kan du när som helst sänka temperaturen (till 200-225 grader). Eller så kan du lägga en bit aluminiumfolie över brödet. 

-Hur vet man då att brödet är färdigt. Knacka på undersidan. Om brödet låter lite ihåligt ch dovt är det färdigt.


Till surdegen 
50 g surdeg
150 g vatten
150 g vetemjöl special

Till degen
300 g surdeg
850 g vetemjöl special
550 g vatten
22 g salt

Kvällen innan:
Blanda en liten klick surdeg med 150 g vatten och 150 g vetemjöl special. Låt stå över natten i rumstemperatur.

På morgonen:
Blanda alla ingredienser i en stor bunke. Låt jäsa en timma i rumstemperatur. Ställ sedan in bunken i kylen och låt jäsa i ytterligare 6 timmar (eller mer, det spelar egentligen inte någon större roll ifall degen jäser 6 timmar eller 9).

Mjöla ett bakbord och skrapa ut degen. Vik in degens kanter mot mitten. Dela sedan degen i två bitar.  Platta ut varje degbit lite grann. Vik in kortsidorna mot mitten. Vik sedan in en långsida i taget. Lägg skarven nedåt på ett bakplåtspapper (OBS!!! Vanliga bakplåtspapper fungerar inte. Bakplåtspapper som är gjorsa för att användas flera gånger fungerar däremot).

Låt jäsa i ca. 3-4 timmar i rumstemperatur. Sätt i god tid ugnen på 275 grader. Skjutsa in bröden i ugnen och grädda i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 250 grader och grädda i ytterligare 20 minuter. Knacka på undersidan av brödet för att se om det är klart (se tipsen). Låt svalna på galler.


-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela