milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Blåbärsrutorna

Publicerad 2015-05-28 07:33:44 i Allmänt, dessert, paj, småkakor,

Vädret går ju i vågor här. Ena dagen är det soligt och man bär sina somrigaste kläder. Nästa dag regnar det (och blåser). Det är då man funderar på om det verkligen är maj och inte november.
 
Oavsett väder så är det ändå på väg att bli sommar. Om mindre än en vecka är det faktiskt juni. Det finns många tecken på att det snart är sommar, här är några av mina.
 
1. Jag börjar räkna ner till sommarlovet. Snart, snart slipper jag allt vad skola heter.
2. Man kan var ute och fota sina bakverk utan att frysa ihjäl. Det är en bra sak minsann
3. Jag letar upp de sista bären i frysen. Jag tänker iallafall INTE baka på fjolårets bär när bärsäsongen inleds.
 
Ja, här är ett av resultaten från punkt nummer 2 och 3 på listan. Mycket av förra årets bärsamlande har gått åt till sylt. Därför finns det inte jättemycket bär kvar i frysen som tur är. Men när jag letade lite hittade jag en påse blåbär. Blåbärsrutor kanske, tänkte jag. 
 
Ibland ser man ett recept, tänker att man ska göra det men gör det aldrig. Exakt så var det med det här receptet. Jag är verkligen glad att jag testade receptet, för de här blåbärsrutorna är magiskt goda. Det var med andra ord en bra ide att tömma frysen på bär. Ursprungligen kommer dem från Linda Lomelinos bok "Sweet food and photography" men jag ändrade lite i receptet. Som det brukar bli när jag bakar.


Blåbärsrutorna 
 
Tips:
 
-Kokosmängden kan variera lite beroende på hur mycket deg man har att smula över.
 
-Det funkar bra att använda citronsaft på flaska men allra godast blir det med färskpressad saft.
 
-Rutorna blir ganska syrliga, därför passar de bra att serveras med ett sötare tillbehör. T.ex vaniljglass eller vaniljgrädde.
 
Pajdeg
3,5 dl vetemjöl
1,25 dl socker
0,5 tsk bakpulver 
Lite salt
125 g kallt smör
1 äggula
1 msk citronsaft
3/4 - 1 dl kokos
 
Fyllning
300 g blåbär, frysta eller färska
0,5 dl+0,5 msk socker
1 msk maizena
1 msk citronsaft
1 tsk citronskal
 
 
Vaniljgrädde 6 port
1 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Pajdeg
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda mjöl, salt, bakpulver och socker. Tillsätt resten av ingredienserna förutom kokos och nyp ihop allt till en smulig deg. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form, 20•20 cm. Tryck ut 2/3 av degen i botten. Blanda resten av degen med kokosen
 
Fyllning+
Blanda alla ingredienser utom den 0,5 msk socker. Strö ut över pajbottnen. Smula över resten av pajdegen över blåbären. Fördela resten av sockret i ett jämnt lager över smulorna. Grädda i ca 30-40 minuter mitt i ugnen. Låt svalna, skär den sedan i rutor. Förvara i kylen och servera kalla med vaniljgrädde
 
Vaniljgrädde
Vispa grädde löst med vaniljsocker.
 
-Hedvig

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela