milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Müsli-en ny variant

Publicerad 2015-05-30 05:08:00 i Allmänt, frukost, tillbehör,

Vet ni att Risenta just nu har en kampanj på instagram. Genom att tagga din  med frukostbild #alltidfrukost skänker risenta en frukost till en Girls in sport som verkar för en mer öppen och jämlik sport i Sverige.
 
Jag vet att jag ger Risenta gratisreklam när jag skriver om dem på min blogg. Å andra sidan tycker jag att det är bra att dem stödjer Girls in sport. Och ju fler som taggar sin bild, desto mer frukostar skänks. Kollar man i en vanlig tidning domineras sportsidorna av resultat idrottsmän. Inte idrottskvinnor.


 
Dessutom är Risenta dem enda som har 1-kilospåsar med solroskärnor., linfrön och pumpakärnor. Och det är väldigt bra när man gör müsli sex gånger i månaden. Ja, ni läste rätt. Här hemma går det åt myyycket müsli. 
 
Därför passar det väldigt bra att runda av det här inlägget med ett müslirecept. Det skiljer sig inte så mycket från det gamla men det är ändå kul att variera det lite när man äter det jämt och ständigt.
 
När passar det då bäst att äta müsli? Till frukost såklart;)


Rostad granola
 
-Det är omöjligt att få bort allt skal från hasselnötterna. Så försök inte ens att få bort allt (men försök få bort så mycket som möjligt).
 
-För mig är det superviktigt att en müsli har mycket russin. Men jag vet att alla inte tycker likadant. Därför får man själv välja hur mycket russin man tar.
 
-Försök att få all müsliblandning blöt av oljevattnet. Blir det stora klumpar bryter du sönder dem, annars blir dem inte genomgräddade.
 
-Frukosten på bilderna är inte hela min frukost. Jag åt mer än så. Ville bara förtydliga detta så ingen tror något annat.


175 g dinkelflingor (5 dl)
175 g havregryn (5 dl)
140 g solroskärnor (2 dl)
70 g linfrön (1 dl)
70 g kokos (2 dl)
80 g hasselnötter (drygt 1 dl)
Drygt 1,5 dl vatten
2 msk neutral olja (t.ex raps, solros)
Valfri mängd russin
Aprikoser
 
Blanda dinkelflingor, havregryn, solroskärnor, kokos och linfrön på en plåt. Blanda vatten och olja som sedan hälls över grynblandningen. Krama in vätskan ordentligt i blandningen. Grädda i ca. 30 minuter. Rör runt i müslin regelbundet så att det inte bränns vid. Låt svalna. Hacka nötterna grovt. Lägg på en plåt och grädda i ugnen på samma temperatur. När skalet börjar spricka och hasselnötterna är ljust guldbruna inuti är nötterna färdigrostade. Gnugga bort skalen. Lägg nötterna i en handduk, gnugga dem mot varandra så att majoriteten av skalet försvinner. Tillsätt detta till müslin tillsammans med russin och klippta aprikoser.

På tjugo minuter hinner ljuset förändras ganska mycket på morgonen. Jämför första och sista bilden så ser ni skillnaden.
 
-Hedvig

Blåbärsrutorna

Publicerad 2015-05-28 07:33:44 i Allmänt, dessert, paj, småkakor,

Vädret går ju i vågor här. Ena dagen är det soligt och man bär sina somrigaste kläder. Nästa dag regnar det (och blåser). Det är då man funderar på om det verkligen är maj och inte november.
 
Oavsett väder så är det ändå på väg att bli sommar. Om mindre än en vecka är det faktiskt juni. Det finns många tecken på att det snart är sommar, här är några av mina.
 
1. Jag börjar räkna ner till sommarlovet. Snart, snart slipper jag allt vad skola heter.
2. Man kan var ute och fota sina bakverk utan att frysa ihjäl. Det är en bra sak minsann
3. Jag letar upp de sista bären i frysen. Jag tänker iallafall INTE baka på fjolårets bär när bärsäsongen inleds.
 
Ja, här är ett av resultaten från punkt nummer 2 och 3 på listan. Mycket av förra årets bärsamlande har gått åt till sylt. Därför finns det inte jättemycket bär kvar i frysen som tur är. Men när jag letade lite hittade jag en påse blåbär. Blåbärsrutor kanske, tänkte jag. 
 
Ibland ser man ett recept, tänker att man ska göra det men gör det aldrig. Exakt så var det med det här receptet. Jag är verkligen glad att jag testade receptet, för de här blåbärsrutorna är magiskt goda. Det var med andra ord en bra ide att tömma frysen på bär. Ursprungligen kommer dem från Linda Lomelinos bok "Sweet food and photography" men jag ändrade lite i receptet. Som det brukar bli när jag bakar.


Blåbärsrutorna 
 
Tips:
 
-Kokosmängden kan variera lite beroende på hur mycket deg man har att smula över.
 
-Det funkar bra att använda citronsaft på flaska men allra godast blir det med färskpressad saft.
 
-Rutorna blir ganska syrliga, därför passar de bra att serveras med ett sötare tillbehör. T.ex vaniljglass eller vaniljgrädde.
 
Pajdeg
3,5 dl vetemjöl
1,25 dl socker
0,5 tsk bakpulver 
Lite salt
125 g kallt smör
1 äggula
1 msk citronsaft
3/4 - 1 dl kokos
 
Fyllning
300 g blåbär, frysta eller färska
0,5 dl+0,5 msk socker
1 msk maizena
1 msk citronsaft
1 tsk citronskal
 
 
Vaniljgrädde 6 port
1 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Pajdeg
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda mjöl, salt, bakpulver och socker. Tillsätt resten av ingredienserna förutom kokos och nyp ihop allt till en smulig deg. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form, 20•20 cm. Tryck ut 2/3 av degen i botten. Blanda resten av degen med kokosen
 
Fyllning+
Blanda alla ingredienser utom den 0,5 msk socker. Strö ut över pajbottnen. Smula över resten av pajdegen över blåbären. Fördela resten av sockret i ett jämnt lager över smulorna. Grädda i ca 30-40 minuter mitt i ugnen. Låt svalna, skär den sedan i rutor. Förvara i kylen och servera kalla med vaniljgrädde
 
Vaniljgrädde
Vispa grädde löst med vaniljsocker.
 
-Hedvig

 

Brödinspiration

Publicerad 2015-05-26 07:15:20 i Allmänt, bröd, frukost,

Förra veckan praoade jag på ett bageri. Ett surdegsbageri. Och det var helt fantastiskt. 

I kylskåpet har vi vår lilla surdeg. Och varje gång jag öppnade kylskåpet kollade den på mig. Som för att säga: Baka med mig. Och då kände jag att det kanske vore en bra ide att baka ett
surdegsbröd. 

Resultatet blev så magiskt gott (ja, ni söder ju bilden). Jag vet inte varför jag slutade baka surdegsbröd. Jag gjorde det när jag var yngre men sedan tog jag ett lååångt uppehåll. Som nu äntligen har slutat.

Surdegsbröd är lite krångligare än vanligt bröd. Det innebär mer planering. Det smarta med det här brödet är att det kan jäsa medan man är på jobbet (eller skolan som i mitt fall). Då slipper man vara hemma en hel dag bara för att man ska baka bröd. Bra va?

Enkelt surdegsbröd

-Ingen surdeg? Det finns många bra guider på nätet hur du startar en surdeg. Om du inte orkar det finns det vissa ställen som säljer färdig surdeg. Eller så ber du att få en klick av en bagare.

- Brödet får en väldigt bra färg men inte så hård skorpa. Så om du hatar surdegsbröd pga för hård skorpa 
är det här brödet något för dig.

-Tycket du att brödet börjar bli för mörkt kan du när som helst sänka temperaturen (till 200-225 grader). Eller så kan du lägga en bit aluminiumfolie över brödet. 

-Hur vet man då att brödet är färdigt. Knacka på undersidan. Om brödet låter lite ihåligt ch dovt är det färdigt.


Till surdegen 
50 g surdeg
150 g vatten
150 g vetemjöl special

Till degen
300 g surdeg
850 g vetemjöl special
550 g vatten
22 g salt

Kvällen innan:
Blanda en liten klick surdeg med 150 g vatten och 150 g vetemjöl special. Låt stå över natten i rumstemperatur.

På morgonen:
Blanda alla ingredienser i en stor bunke. Låt jäsa en timma i rumstemperatur. Ställ sedan in bunken i kylen och låt jäsa i ytterligare 6 timmar (eller mer, det spelar egentligen inte någon större roll ifall degen jäser 6 timmar eller 9).

Mjöla ett bakbord och skrapa ut degen. Vik in degens kanter mot mitten. Dela sedan degen i två bitar.  Platta ut varje degbit lite grann. Vik in kortsidorna mot mitten. Vik sedan in en långsida i taget. Lägg skarven nedåt på ett bakplåtspapper (OBS!!! Vanliga bakplåtspapper fungerar inte. Bakplåtspapper som är gjorsa för att användas flera gånger fungerar däremot).

Låt jäsa i ca. 3-4 timmar i rumstemperatur. Sätt i god tid ugnen på 275 grader. Skjutsa in bröden i ugnen och grädda i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 250 grader och grädda i ytterligare 20 minuter. Knacka på undersidan av brödet för att se om det är klart (se tipsen). Låt svalna på galler.


-Hedvig

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela